Monday, December 3, 2012

Jagung oh Jagung

Salam minggu baru buat semua pembaca setia blog aku.. Ececeh..macam ler ramai sangat nak baca blog ko selain ko sendiri kan..hehe. Aku ni asal hari Isnin je update lambat. asal lambat jer hari Isnin.. Biasalah aku kalau pagi2 Isnin busy sikit tapi kalau hari lain tak busy.. Selalu tu kalau pagi2 Isnin dah ada entry mesti entry tu autopublish. Semalam aku balik dari kampung sorang2lah. Kasyah dah berjaya aku tinggalkan kat kampung. Mula2 macam tak jadi dah nak tinggalkan sebab abah aku kata die akan datang ujung minggu ni jaga anak aku kalau Kasyah tak tinggal kampung tapi dek kerana macam dah lama tak berdua2an dengan laki sendiri maka aku tekadkan hati tinggalkan jugak Kasyah kat sana. In Shaa Allah Jumaat ni mak dengan abah aku datang hantar Kasyah..

Pagi tadi call mak tanya keadaan Kasyah mak aku kata die okay je. Main sokmo. Cuma malam tadi lepas aku call and Kasyah dengar suara aku die merintih cari mama.. Huhu sweetnyer anak mama ni..

Eh, tajuk jagung tapi citer pasal anak. Macam takde kena mengena jer??? heh okay okay berbalik pada tajuk tu, hari sabtu pagi2 bangun dengar abah nak gi kebun petik jagung.. Terus menggedik nak ikut gi kebun tapi abah kata kalau nak ikut kena bawa motor sendiri. Okay wa no hal punyo.. Tapi kalau taulah akukan jaaaaraaaang sangat bawa motor. Ni pun dah lama tak bawa, alih2 bawa motor masuk kebun. Yang lagi best tu jalan licin lecak tau tak. Mengempor terus motor bila langgar lecak..hehehe. Gila kuat aku pegang handle. Padahak dulu tu bawa sebelah tgn pun steady jer..Sekarang nan hadooo.. Tapi balik tu dah okay dah..

Bapak aku siap posing..hahaha.. Banyakkan pokok jagung tu. Hasilnya pun banyak okay.

My dad yang masih gagah berkebun.. Suka2 katanya. Walaupun hasilnya banyak tapi dia takmo jual. Katanya sedekah je kat orang. Kalau jual memanglah dapat duit tp nnti duit tu habis. Kalau sedekah dapat pahala. Boleh buat bekal..huhuhu insaf terus..hehe


Eh terselit pulak muka ayu tuan tanah kedaung ni.. Muka fresh pagi2 ni tau.. Tanpa secalitpun mekap..banggo den nak tunjuk cili api yang den berjaya potik ni..

Antara jagung yang berjaya dipetik.. Actually masa ni kami dapat bawa balik satu guni. Sebelum tu abah dah kutip 2 guni..

Memang banyak okay. Makan tak habis. Dah pun selamat die sedekahkan pada jiran2. Akupun bawalah balik sikit bagi pada pengasuh Kasyah..

Dah ada jagung banyak2 tu jom kite bakor... Bakor dgn kulit2 sekali.. Dah siap tu sapu dgn marjerin.. Sedapppp...

p/s:Nak gi dating kat mana eh malam ni..hehehe

7 Magic Words:

Qhaifa Nur said...

untung ada kebun...makan jagung fresh lagi..sedapnya
wow..jagung bakar lah....

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..beshnya bakar tu..mnarik! besh ada kebun..mcm2 tanam.

Love Razila said...

Haaa...kan dah cakap, biasanyer anak2 lebih indipendent without parent ok...mak pak je yg selalu over pikir psl anak2 padahal, anak2 cool saja, Kikiki...tanda mak sayang anak tu =)

LYAfrina said...

banyaknyer jagung..lagi best mkn fresh2 gini..isi manis n ranggup kan

LYAfrina said...

banyaknyer jagung..lagi best mkn fresh2 gini..isi manis n ranggup kan

nur anis said...

waaa..banyaknya jagung...kalau beli ni, mahal ni..

nanakimie said...

alhamdulillah...moga murah rezeki abah sis sekeluarga....sedapnya dpt mkn jagung banyak2,hee:)nana suka mkn rebus gitu...^-^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...