Tuesday, January 22, 2013

Spageti Olio

Salam semua.. hari ni baru gagah jari jemari ni nak menaip sedikit coretan buat pembaca2ku sekalian. Semalam aku in crisis jadi memang the whole day takde mood. Dah malam baru mood kembali okay. Semalam bos besar ada panggil aku dan menyampaikan berita gembira tp ntah kenapa aku tak berapa gembira. Agaknya sbb benda tak nampak depan mata lagi.. Kalau semuanya dah pasti barulah aku gembira sepuasnya kot. Kirenya aku skrg dalam mood berjaga2.

Lupakan pasal kerja or pasal apa sahaja yang merosakkan jiwa dan raga, mari kite citer pasal makanan. In Shaa Allah kalau pasal makan semua orang gembira kot..hehe. Spageti Olio ni aku buat minggu lepas. Since kemalasan melanda nak masak renyah2 buat lauk so aku buat spageti yang simple tapi sedap ni. Campak jek apa bahan yang ada. Sonang kojo den. Marilah kite melihat resepi mana tau ada yang nak cuba buat spageti sonang bangat ni.


Spageti Olio

Bahan2.
Spageti (rebus)
Bawang besar cincang
Bawang putih cincang
Hotdog hiris
Cendawan shitake hiris
olive hitam hiris
isi ayam didadu
garam
chili flakes

Cara2.
1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang hingga layu.
2. Masukkan ayam biarkan masak. Kemudian masukkan pula cendawan, hotdog dan olive.
3. Tambahkan garam dan kemudian masukkan spageti. Kacau rata.
4. Akhir sekali taburkan chili flakes. Kacau sebati dan siap.

Resepi ni takde sukatan sbb berapa banyak korang masak tak sama dgn berapa banyak aku masak. Pandai2lah adjust ye. Kalau takde chili flakes tu boleh juga ganti dgn lada hitam tumbuk. Pun sedap.


Selamat mencuba.

Daaaaaa

p/s:Kadang2 aku confuse.

15 Magic Words:

Nieyl said...

nampak mcm sedap aje...:)

adarnadzmie said...

sedappp..:)kasila resepinyer...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

adehhh.... lapar...

pos kat moon sket bleh tak? hehehe

Wak Gelas™ said...

wahh rajinnyer makk buat spageti tuuu.., ehHHee

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedap2..nyum2..

ieda immi said...

aduhhh laparrr
larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk ;)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

ermm boleh gak masak petang ni...

nanakimie said...

nmpk sedap:)slalu ngk spageti nana xlalu je,heee

Fieza79 said...

sedap nya..bru semalam dok mikir2 nk bt spageti bt firas yg tk selera nk mkn...

Sally Yatiey said...

nampak sedappppppp

LYAfrina said...

yumm..nmpk sedap la...

lieyalatif said...

wahhhh nampak sedap...selalu mkn kat kedai jek tak penah buat...tgk resepi mcm senang...leh cube nanti

mrs adam said...

mcm nk try buat ikut resepi anne ni,tp olive tu tak penah beli.hee.nak kena cr olive le plak

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nyummy nyummy sedapnyerrr

caesar agus said...

very interesting recipe, your account after reading the reviews I felt there was a new spirit and a very colorful
thank you for his review .. Greetings, and share

Crispy Chilli Chicken |
Steamed Stuffed Chillies |
Spicy Pickled Vegetables |
Bean Sprout Rolls With Spicy Sauce |
Spicy Pickled Radish |
Braised Carp With Hot Bean Paste |
Chicken Curry |
Fish Fillet Curry |
Spicy Sesame Chicken |
Beef Curry |
Hot And Sour Papaya Slices |
Spicy Fried Cuttlefish |
Crispy Fried Prawns |
Stir-fried Spicy Chicken |
Stuffed Pickled Cucumber |
Chicken In Chilli Oil |
Spicy Bean Sprouts |
Black Pepper Spare-ribs |
Stir-fried Beef With Chillies |
Pickled Winter Cabbage |

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...