Monday, August 26, 2013

Kejutan tak terduga.

Sedang aku mencuci pinggan selepas makan tengahari dihujung minggu, handphoneku berbunyi. Ah, mesti mak sbb mak memang rajin call aku nak cakap dgn cucu die tu. Baru aku nak angkat, dah terputus. Sesaat kemudian, ia berdering lagi.Ku dengar suara lemah mak memberi salam.

"Kak, abah masuk hospital. Kena serangan jantung."

Hampir gugur jantung aku mendengar perkhabaran mak. Bertubi soalan kutanya mak. Abah jatuh ke? Macam mana boleh kena?Bila? Dan macam2 lagi. Saat mak bagitau, doktor suruh call waris2 abah, air mata terus gugur xberhenti. Ya Allah dugaan apakah ini? Serius aku belum bersedia andai benar saat abah telah tiba. Macam2 bermain di fikiran aku. Terus aku call suamiku suruh balik sekarang juga. Sementara tunggu die sampai, aku mengemas apa yang patut untuk dibawa balik kg. Air mata memang sentiasa mengalir. Sampai Kasyah tanya kenapa aku sedih.

Perjalanan pulang ke kampung kurasakan lambat. Akhirny setelah 2 jam setengah sampai juga aku ke hospital. Aku terus ke wad icu di mana abah ditempatkan. Melihat saja wajah abah, mengalir lagi air mata ini. Terus ku tanya abah segala persoalan yang bermain dalam fikiranku sepanjang perjalanan tadi. Doktor kata abah kena serangan jantung kritikal. YA Allah, memang abah benar2 kena heart attack and it was critical. Nasib baik abah cepat ke hospital. Patutlah doktorsuruh panggil waris sbb sebenarnya...ah tak mampu untuk aku ucapkan.

Alhamdulillah syukur abah dah stabil. Sakit dada juga dah berkurangan. Lega aku mendengarnya. Tapi abah masih perluberada di icu selama 3 hari. Hopefully semuanya akan okay. Ini pengalaman pertama aku abah sakit serius. Abah tak pernah kena heart attack. Abah cuma ada darah tinggi saja. Itupun abah mmg jaga makan. Sungguh ini memang kejutan tak terduga. Kejutan yang tak mungkin ku lupa. Kejutan yang juga satu peringatan.

Doakan abah aku sembuh ye kawan2. Sesungguhnya aku memerlukan sokongan saat ini.

p/s:harini aku cuti. Xtahu sampai bila.

10 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

trkejut tgk sttus akk smlm..alhamdulillah dh stabil kan.

Zee Suhaini said...

Anne, semoga abah cepat sembuh dan dipanjangkan umur..sabar yer..

Kniedaz said...

Semoga abah cepat sembuh ya..doa banyak-banyak untuk kesihatannya

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

moga abah anne cepat sembuh...berdebar saya baca entry ni...

lieyalatif said...

aduh...panggilan2 kecemasan mcm tu mmg buat kite risaukan..mujur tak seserius mane...kite doa agar semua okey yeak...

Qhaifa Nur said...

moga abah anne cepat sembuh...
bersabar yup..

@izY@N said...

aku doakan yang terbaik utk abah ko anne.. moga cepat sembuh.. InsyaAllah

wahida said...

moga abah ko cepat sembuh...ko pun terus berdoa tau...

jgn fikir yg bukan2...ko tu preggy...InsyaAllah ayah ko will be okay...

kita sama2 doa yer...

adarnadzmie said...

semoga Ayah Anne di beri kesembuhan dr sebarang penyakit...aminnn:)

nanakimie said...

semoga abah sis cepat sembuh....amin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...