Monday, August 19, 2013

Syawal pertama

Salam Isnin salam minggu baru. Hari ni gigihkan diri untuk update gak citer raya walaupun mood nan hadoo lagi..hehe. Kang sampai raya tahun depan pun tak berupdate lg. Actually citer raya aku sama je mcm orang lain. Pergi berayalah kan. Ke ada org hari raya pergi dangdut?? kehkehkeh.

Pagi raya aku bangun awal. Macam biasalah kena bangun awal kalo x mmg xsempat nak bersiap. Pukul 6 aku dah bangun dah. Jengah kat dapur, mak aku tgh masak lodeh. Aku tanya pasal sate goreng, igt nak gorengkan. Bahan2 mmg aku dah perap petang semalam. Tapi rupanya mak aku dah goreng dah. So lauk2 sume dah settle. Yelah malam raya aku dah masak rendang dgn ayam masak merah. Pagi tu mak tgl buat lodeh dgn goreng sate jelah. Settle bab makanan, nak settle hal hantar mknn ke umah jiran2 pulak. Seawal pukul 7 dah ada jiran yang hntr lauk. So aku tolong salin untuk buat balasan. Pukul 8 warga lelaki sume dah ke masjid. Tinggallah aku, mak aku dgn Kasyah kat umah. Aku siapkan Kasyah lepas tu aku pulak bersiap.

Diorang sume balik dari sembahyang raya, kamipun makan.

Ini antara lauk yang ada. Yang ni rendang daging cili api maveles aku masak. Serius pedas n sedap sgt. Bukan sbb aku masak aku kata sedap tp sbb mmg sedap. Cukup segala rasa. Mmg dok ngulang rendang ni je. Sedara mara aku dtg malam tu pon dok pulun rendang ni sampai habis. Sume kate sedap..hehe. Kombang mak yang dah memang kombang nih..kekekeke.

Lauk2 yang ada. Banyak giler tau lauk. 7 umah yang bagi memang penuh satu meja.

Lepas makan, aku cepat2 ajak family aku bergambar sblm "menantu kesayangan mak" (sayanglah sgtkan) datang. Kami semua malas nak amik gambar dgn die so kami pulun amik gambar dulu. Sape yang tau, taulah kes menantu mak aku tu. Malas nak cerita walaupun pagi tu ada lagi kejadian yg buat aku ni nak memaki die tp sbb aku baik so aku diam je. Bergosip dgn bapak aku jek..haha.

Sementara tunggu mak abah aku bersiap, kami amik gambar dulu... Aih kembangnye aku.. Tapi kalau xkembang xle namanya mengandung 30 minggu ye dak?? hehe

My famili... Yang xde abang sulung aku sekeluarga..hehe.

Kasyah pon mood baik je pagi tu tp ptg raya toksah citer ah. Nak mengamuk aku layan die..huhuhu

Siap peace lagi. Skrg ni kalau amik gambar asik nak peace je... Mentang2 dah pandai buat peace.

Since raya pertama jatuh pada anniversary kami, amik mood gedik tangkap gambar berdua ala2 romantik...Kononnyelah..

Sesi salam salaman di pagi raya. Kasyah pon salam juga tau. Penat aku training die. Lepas salam cakap 'Selamat hari raya' hahaha.

Salam tok mak pulak...

Salam dgn mama pulak. Tak salam tak dapat duit raya. Kasyah lepas dpt duit raya je terus pas kat aku. Die cakap " ni masuk tabung' hehe.

Sayang anak mama.

Salam papa pulak.... Lepas je sesi salam salaman ni, kami tunggu gak kot2 ada yang nak dtg. Dalam pukul 10 tu bila tgk xde sape call ckp nak dtg, terus kami bersiap balik kampung abah.

Raya pertama je 10 buah rumah. Bayangkan sampai sentak perut aku. jangankan makan, nak minum pon dah xboleh masuk. Tu pun rumah makcik aku lagi sorang terpaksa di skip sbb Kasyah dah buat perangai. Bayangkan tgh2 raya die sibuk ajak gi beli lorilah, bajaklah, ketelah..xmemasal kena gi kedai RM2 beli menan. Boleh pulak kedai RM2 bukak di hari raya..haha.. Dah dpt menan diamnye kejap je. Dah ptg dlm kul 5 camtu die buat perangai balik. Dah penat sgtlah tu. Dalam kete on the way balik tu die terus tido sampai ke pagi. Hah hambek ko. Penat sangat.

Malam tu cousins aku family mak long datang. Penuh rumah. Diorang balik je, akupun tumbang. Gitulah citer pulun beraya di hari raya.haha

Penatlah buat citer raya... stop dululah...

daaaaaa

12 Magic Words:

Qhaifa Nur said...

tahun ni x dapat makan kuah lodeh air tangan MIL...sebab tak sihat
kasyah seronoknya dapat duit raya..
ceria kaler tema tuh anne...

Kniedaz said...

Sakan gila tu beraya..10 rumahsatu hari kira dahsyat la

Zee Suhaini said...

suwittt la anne..hensem kasyah
tokey kedai dah tau bdk2 ni dapat angpow, mesti ada yang nak menan.. tu yang boleh bukak kedai..haha

wahida said...

aku pulak tak masuk lagi gambar hari raya aku...next week kot.....mcm malas je nak hapdet pasal raya ni...

lawa korang anak beranak pakai merah...

ala nok, amek la gambar menantu 'kesayangan' mak ko tu, teringin aku nak tgk muka dia nok...ekekek...

Kesuma Angsana said...

kelas sungguh kaler merah hehehe

ainnoraini said...

cantik pakai sedondon merah...

puas mkn yee...sampai sepuluh buah rumah..

nanakimie said...

oo...pepagi raya balas2 lauk camtu ye sis,banyak jugak tu kalau 7buah umah bagi,heee...

Cho Zila said...

merah itu menawan... anakpun kemain comeljer...

lieyalatif said...

aduh...terliur org puase tgk hidangan raye yg mantop tu heheheeh....

comel si hensem tu bersalam heheheeh

nuyui a.k.a miss YUI said...

merah makngah..cntik..

@izY@N said...

semangat si kasyah anne..siap dh pakai kasut raya lagi..huhu lebih kurang la 10 buah rumah kite.. ayah aku kata 5 buah je.. sekali ikut tak terkira bape buah rumah kitorg pergi.. huhu.. x berapa nk kenal pun..sbb pergi nye rumah adik beradik nenek aku..

Pen Biru said...

salam ziarah dan follow sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...