Friday, September 27, 2013

Oh My Interview

Salam...

Senyap sunyi aku minggu ni kan? Selain daripada aku asik ngulang sepital, aku juga kononnya fokus pada interview hari ni. Alhamdulillah dah lepas pun azab interview pagi tadi. Seriusly soalan memang tak terjangka weh. Penat jek aku prepare baca segala info yang patut aku tahu pasal PTD alih2 soalan yang keluar macam tak de kena mengena langsung dengan apa yang aku baca. And surprisingly, most of the conversation was in English. Ngelatkan.... Orang lain introduce diri sendiri je dalam English tp aku sume soalan pun English koooo....

Ada 2 soalan yang betul2 buat aku terkedu. Yang pertama bila die tanya isu2 berbangkit terutamanya dalam bidang pertukaran teknologi antara Malaysia dengan Jepun... What? Apakah? Aku kat opis ni buat education weh! teknologi2 ni bukan bidang aku. Kat situ aku dah mati kutu. Otak aku serabut digest camne nak jawab. Aku rasa sungguh merapu sekali jawapan aku. Soalan kedua yang aku terkedu bila die tanya sebab2 Korea berpisah jadi dua dan bila.. OMG, seriusly it was 7 years ago since last time i heard about that. Sungguh tak terjangka weh.

Dahla diorang tanya pasal isu sungai tercemar hari tu. Nasib baiklah boleh jawab tp akta apa si pesalah tu kena dakwa, memang aku terspeechless kejap. Should I know what is the act??? Huwarghhhhhhh kenapakah aku tak ditanya tugas2 PTD? Government Policy semua tu???? And kenapa aku punye interview mostly in English????? Macam tak adil jer...hahhaha..

Bila dah habis tu, die takde pun bagi aku satu solan untuk ditanya jadi aku pandai2 mintak izin nak tanya soalan. Aku tanya die, base on the interview, aku layak tak nak jadi PTD? Hah ko soalan direct terus aku kasi. Die cakaplah, You were a very good candidate buat we have many better candidates. Bla bla bla bla (macam xdapat jer)..bla.... Tapi satu jer yang positif bila die kate "your English is very good. Better than other candidates." Itu je yang positifnyer... So aku malas ah nak berharap. Tawakkal jelah. Macam aku cakap sebelum ni, kalau dah memang rezeki aku, jawapan merapu aku tadi akan buat aku jadi PTD...hahaha tapi kalau bukan rezeki, memang betullah aku jawab merapu smpai interviewer pun tak faham dan failkan aku..hahahaha.

Sekarang ni mood memang kelaut. Rasa regret pun ye gak. Asiklah why and why je yang bermain dlm minda aku skrg tp nak fikir lebih2 pun benda dah lepas. Bukan boleh patah balik pun. Marilah risau nak bersalin pulak..hehe.

Daaaaa...

p/s: Tips temuduga dari aku " Do not expect what the expecting but expect the unexpected cause you actually cannot expect".

9 Magic Words:

Qhaifa Nur said...

selalu macam tu..baca lain..keluar lain..
gud luck anne..moga ada rezeki

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

waa dah peri interview PTD tu ...moga2 berjaya ...

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah kelass.. tnya english tu..perghh..

good luck kak..mana tau rezeki bby..

Azhafizah Md Nor said...

Moga ade rezeki nanti..insyaAllah..aminn

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

insyaAllah..mudah-mudahan ada rezeki tu... pergh..mencabar gak interview PTD

lieyalatif said...

in sha Allah moga ade rezeki....husben lieya pun ade pengalaman lucu mase pi interview PTD dulu...rezeki nak kawin kot alhamdulillah die dpt...

SweetLikeWhat said...

gud luck kak anne!!harap ade rezeki ehh..

nanakimie said...

dasyat sungguh soalan dia ye kak,kalau nana mampu senyumjela tanya macam2 tu,hehe...

apapun moga ada rezeki kak keja gomen...amin:)

mrs adam said...

wah sgt rajin citer psl interview keje,sy tak penah tulis psl interview saya sbb malu.huhu.anyway thanks for the sharing.bagus utk dibaca oleh org2 yg nak g interview ptd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...