Wednesday, December 11, 2013

Kesian mak

Salam..

Balik-balik kerja semalam, mak terus mengadu penat dan tak larat nak jaga anak2 aku. Kebetulan Kasyah dan Suci meragam pada masa yang sama dan mak kelam kabut nak melayan dua2nya sekali. Kasyah batuk sampai muntah dari bilik ke hall siap terkencing sekali. Yang Suci pulak meraung macam hape nak susu. Last2 mak aku kata dengan die2 sekali menangis. Huhuhu

Ye aku faham dan aku mengerti perasaan mak sbb masa aku pantang haritu, aku ada balik sekejap ke rumah bawa Suci je. Boleh pulak die langsung xnak letak. Asik nak berdukung saje. Bayangkan dari pagi aku duduk or berdiri utk dukung dia. Makan pun roti je sbb itu je yg boleh aku mkn sambil pegang dia. My husband masa tu pergi kelas. Memang haru and aku pun dah rasa nak nangis sbb badan aku sakit sgt. Pinggang pun rasa nak patah. Tapi takkan nak marah Suci pulak. Sah2 die tak tahu pape.

Cuma Kasyah tu aku geram sikit. Ragam die tu mmg boleh buat aku ni jadi mak hulk. Belum lagi die kacau adik die nak tido. Bab menyepah mainan sambil baling2 tu standard dah. Haduilah. Bab kencing berakpun aku hangin. Langsung xnak ckp kalau nak kencing. Bila ditanya nak kencing or berak, jawabnya xnak sesaja tapi alih2 die kencing pulak. Hangin aku. Dah sebulan lebih kot aku train die tp still xnak ikut. Kalau tunjuk hanger tau pulak takut.

Hopefully hari ni Kasyah dgn Suci xmeragam sangat. Kesian mak aku. Takpe mak ujung bulan akak bonus. Nanti akak bawa gi jalan2 ye..

Daaa...

6 Magic Words:

Love Razila said...

Kena pandai saikolah kat budak2 tengah toilet train ni. Maybe boleh kasi upah bila dia berjaya kencing kat toilet.20sen each time dia x kencing dlm seluar n do jobs in toilet.

or maybe Anne boleh buat, every 30-1hour ask him nak kencing ke u-uk ke?kalau he say x nak..just angkat dia bawa pi toilet...bio dia kencing sendiri, biasa budak ni suka tahan kencing tu yang x sempat g toilet terkencing dah. HEHEHHE

Cubalah...mana tau sukses, and dulu i train anak i, i bagi dia pilih spender yg dia suka so lepas tu kene saiko sikit dari gambo kat spender tu, cth:gambar spiderman, so cakaplah...spider ni x suka kawan dgn budak kencing dlm seluar..kalau kencing nanti spider x nak kawan sebab...dia dah basah kene kencing pastu dia bau busuk...nanti dia nangis, kalau selalu kencingkan dia nnt dia sakit,gitu..kene creat story yg ala2 lite2 mcm tu...senang budak paham.

*i train anak as abovelah. HEHEHE

AnneRaini said...

penat dah saiko suzy.. mcm2 ckp. die nak gi sekolah so ckplah nnti cikgu marah, nnti malu dgn kawan2. nnti mama xnak bawa gi kedai RM2. mcm2lah. Bab tanya nak kencing pun mmg lepas sejam akan tanya. Selalu ckp die hebat kalo kencing dl toilet tp tulah. dah sebulan lebih gitu je. masih kencing merata kalau kite xtanya or bawa ke toilet.

::NureeN:: said...

mmg susah jgk nk train anak2 ni.. mkn masa...

mcm 2 cara kita bleh try.. cuma kena byk bersabar..
nureen pon smpi marah2 anak masa dok train dia.. alhadulillah skrg dh ok cuma kadang2 terkucil ckit dlm under sbb x smpt nk msk toilet tp dia laju2 msk toilet.. sbb tau nanti kena marah teruk ngan mummy dia ni yg tersgtlah garang :P

aTieYusof Family said...

kena sabar utk train anak2 ni..InsyaAllah lama2 nti OK lah.. kesian kat mak..tapi demi cucu tersyg, sanggup berkirban...;)

nuyui a.k.a miss YUI said...

semuanya amik masa kan kak.. sbr ea.

nanakimie said...

alahai....sabar ye kak....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...