Friday, September 27, 2013

Oh My Interview

Salam...

Senyap sunyi aku minggu ni kan? Selain daripada aku asik ngulang sepital, aku juga kononnya fokus pada interview hari ni. Alhamdulillah dah lepas pun azab interview pagi tadi. Seriusly soalan memang tak terjangka weh. Penat jek aku prepare baca segala info yang patut aku tahu pasal PTD alih2 soalan yang keluar macam tak de kena mengena langsung dengan apa yang aku baca. And surprisingly, most of the conversation was in English. Ngelatkan.... Orang lain introduce diri sendiri je dalam English tp aku sume soalan pun English koooo....

Ada 2 soalan yang betul2 buat aku terkedu. Yang pertama bila die tanya isu2 berbangkit terutamanya dalam bidang pertukaran teknologi antara Malaysia dengan Jepun... What? Apakah? Aku kat opis ni buat education weh! teknologi2 ni bukan bidang aku. Kat situ aku dah mati kutu. Otak aku serabut digest camne nak jawab. Aku rasa sungguh merapu sekali jawapan aku. Soalan kedua yang aku terkedu bila die tanya sebab2 Korea berpisah jadi dua dan bila.. OMG, seriusly it was 7 years ago since last time i heard about that. Sungguh tak terjangka weh.

Dahla diorang tanya pasal isu sungai tercemar hari tu. Nasib baiklah boleh jawab tp akta apa si pesalah tu kena dakwa, memang aku terspeechless kejap. Should I know what is the act??? Huwarghhhhhhh kenapakah aku tak ditanya tugas2 PTD? Government Policy semua tu???? And kenapa aku punye interview mostly in English????? Macam tak adil jer...hahhaha..

Bila dah habis tu, die takde pun bagi aku satu solan untuk ditanya jadi aku pandai2 mintak izin nak tanya soalan. Aku tanya die, base on the interview, aku layak tak nak jadi PTD? Hah ko soalan direct terus aku kasi. Die cakaplah, You were a very good candidate buat we have many better candidates. Bla bla bla bla (macam xdapat jer)..bla.... Tapi satu jer yang positif bila die kate "your English is very good. Better than other candidates." Itu je yang positifnyer... So aku malas ah nak berharap. Tawakkal jelah. Macam aku cakap sebelum ni, kalau dah memang rezeki aku, jawapan merapu aku tadi akan buat aku jadi PTD...hahaha tapi kalau bukan rezeki, memang betullah aku jawab merapu smpai interviewer pun tak faham dan failkan aku..hahahaha.

Sekarang ni mood memang kelaut. Rasa regret pun ye gak. Asiklah why and why je yang bermain dlm minda aku skrg tp nak fikir lebih2 pun benda dah lepas. Bukan boleh patah balik pun. Marilah risau nak bersalin pulak..hehe.

Daaaaa...

p/s: Tips temuduga dari aku " Do not expect what the expecting but expect the unexpected cause you actually cannot expect".

Monday, September 23, 2013

Temuduga oh Temuduga

Salam...

Minggu yang stress dah pun menjelma. Selain stress nak ngulang ke sepital, aku juga stress dgn temuduga hari Jumaat ni. Seriusly sejak tahu pasal temuduga tu aku belumpun buat apa2 preparation. Aku langsung tak baca info2 yg patut aku tau. Aku tak baca skop tugas, aku tak amik tau sapa menteri ke apa ke senang citer aku buat dek je. Bukanlah xbersungguh2 tapi aku lagi concern pasal my baby. Berapa banyak die gerak, kenapa die senyap, kenapa aku sakit bdn, kaki bengkak semua tulah. Aku takde mood nak study pasal temuduga tu.

So minggu ni tak boleh tidak, aku kena jugak baca sikit2. Bukanlah beria nak menghafal pun. Asal tahu sudah. At least kalau ditanya boleh gak aku goreng2kan jawapan aku tu. Aku ambil konsep kalau ada rezeki adalah. Kalau xde teruskan kehidupan mcm biasa. Kalau dah memang rezeki aku, jawaplah merapu macam manapun, dah tentu2 dapat. Tapi kalau bukan rezeki aku, preparelah sampai setahun pun tp kalau bukan rezeki, xdapat jugak.

Dua tiga hari ni, badan aku sakit sgt especially kat pinggul. Serba salah dibuatnye. Nak ke kiri sakit, nak ke kanan sakit, nak duduk sakit, nak baringpun sakit. Tu lagi satu faktor kenapa aku xberia nak temuduga. Gua sakit beb! Dalam keadaan fizikal yg tak memberansangkan tu, camne aku nak fokus pada study? Memang taklah. Ni pun badan sakit lagi tp sbb aku malas nak mc sbb minggu ni hari2 pun aku cuti separuh hari, aku gagahkan jugak diri ni bangun gi keje dan bawa kete. Peh nak masuk ketepun seksa. huh.

Soryler kalo aku x bw ke blog korang. Ada gak aku jengah cuma xdan nak komen2. Aku terpaksa rela study kat opis ni sbb ni je masa yg ada. Doakan aku kawan2. Doakan supaya kesihatan aku baik hari jumaat ni dan aku berjaya harungi temuduga dengan jayanya. Kalau rezeki aku, in Sha Allah.

Daaaaaaaa

p/s:Boleh ke aku buat muka kesian? Aku dah 37 minggu ni. Kalao ikut Kasyah, minggu depan dah bersalin beb. huhuhu

Friday, September 20, 2013

Kebanggaan mama

Salam Jumaat yang berbahagia...chewah.

Beberapa hari lepas, aku terkesima, terkejut, terpaku, terharu dan pelbagai 'ter' lagi. Aku dengan family tengah lepak2 tengok berita di malam hari, tibe2 aku terdengar Kasyah baca ABC. Terus aku tgk die and surprisingly Kasyah baca ABC tanpa bantuan. Maksud aku die baca sendiri sambil tunjuk huruf tu satu2. Actually aku ada download satu apps dalam note untuk belajar ABC and Kasyah memang suka main apps tu. Tapi selalunye die baca ABC ikut apps tulah. Apps tu sebut A baru die ikut A. Tapi apa yang berlaku malam tu, die baca ABC sampai Z sendiri tanpa ikut apps tu. Wah bangganya aku. Serius rasa terharu sgt sampai aku peluk2 cium die sbb happy giler.

Budak bijak yang menjadi kebanggaan mama. So skrg ni kalau pergi jalan2 macam ke Alamanda ke, Kasyah suka baca abc. Nanti dia tunjuk huruf dekat depan kedai tu pastu die cakaplah tu huruf apa. "Mama, ni 'A'." or "Papa, ni 'R'."

Tahun depan masuk sekolah, harapnya Kasyah akan tumpukan pada pelajaran kat sekolah. Aku dahpun daftarkan die kat Little Caliph. Harap die tak meragamlah kat sekolah nanti. Setakat ni bila aku tanya die nak sekolah ke tak, memang die nak. Siap request nak beli beg sekolah spiderman..hahaha.

p/s: Apa saja kejayaan anak walaupun cuma kecil tetap rasa bangga kan..

Thursday, September 19, 2013

Di hari Malaysia

Salam...

harini update guna note. Payah juge tp nak buat guane dah komputer opis aku hampeh, terpaksala guna note je. Aku kat umah sbnrnye ni. Ada appointment kat sepital td. So hari ni aku amik halfday. Minggu depan kena gi lagi sepital. Memang ngulang sepital jela aku sampaila bersalin. Huwargh stress aku sbb setiap kali ke sepital aku kena cuti. Opis aku xterima time slip. Huhuhu. Kalo dah seminggu 2 kali ke sepital, pastu sekali ke klinik, x ke dah 1 hari setgh cuti aku burn. Huhuhuhu, dah ler cuti aku limited setahun. Stress weh.

Okaylah berbalik pada tajuk, hari Malaysia haritu barulah dpt bawa Kasyah jalan2. Sabtu dgn ahad papa die ada kelas so kami berdua dok umah je. Hari isnin tu bawalah kasyah mandi kolam. Bagi die mandi puas2, lepas tu main playground pulak. Dah penat main2, kami jalan2 Alamanda. Itu jela pon xtvt hati tu. Jadilahkan asalkan dpt jugak keluar rumah.

Peace. Ada sekali tu kasyah terjun pastu die tenggelam mcm nak lemas, terus xberani terjun lagi..hehe. tau serik..

okaylah, penat ah taip pakai note je. Daaaaa

P/S:malas pulak nak gi keje tghri ni.

Wednesday, September 18, 2013

Sedikit bengang..

Salam..

Poyokan aku. 5 hari tak berupdate alih2 keluar entry bengang...hahahaaronsalimbacik.. Aku bukan sengaja nak menyenyapkan diri tp ada hal sikit. Semalam aku cuti sbb aku kena ke Hospital Putrajaya sbb baby aku kecik. So bila dah cek semuanya normal kecuali saiz baby yang xnormal. Doktor memang pelik sikit camne boleh kecik ni sbb kalau ikut saiz die baru 31 minggu padahal aku dah 36 minggu weh. Dah boleh bersalin bila2 dah ni. Oleh sbb itu, esok aku kena ulang balik ke hospital untuk cek lagi dan pantau baby aku ni. Xpasal2kan kena cuti. Dahlah opis aku ni xterima time slip. Rugilah cuti aku yg tinggal setoet je tu.

Berbalik pada tajuk entry, aku sebenarnya bengang dengan komputer aku ni. Tadi aku kena tukar komputer sbb katanya komputer sblm ni kena virus. I okey je nak tukar. So bila dah tukar, banyak pulak website yg aku xleh bukak. Semuanya error termasuklah blog aku ni. Semua blog orang aku takleh view tau. Bengang ler aku. Bukan setakat blog jer, forum cari pun aku xleh bukak. Haish senang citer ada beberapa website je yg boleh view. Yang lain sume operation aborted xpun done buat with error on page...huhuhuhu

Minta maaf byk2 aku xleh nak bw kat blog korang. Kena tgu balik umah bw guna note jelah. Itupun belum tentu sbb selalunye note mmg Kasyah konker sorang2 main game..nangis!

Papehal, doakan baby aku okay ye dan takde komplikasi. Hati xseronok sgt ni. Preparation utk interview pon xbuat lg... Haish.

Thursday, September 12, 2013

Set bersalin pilihanku..

Salam...

Semalam aku dah bagitau set bersalin dah sampaikan. So balik keje tu tak sabar nak selongkar barang2 dalam kotak tu. Ala2 jakunlah jugak. Dulu pakai set lain kali ni cuba set lain pulak. So pilihan set bersalin aku kali ni ialah Set bersalin NR. Mula2 macam berkenan sangat dengan set Tanamera tu sbb die tanpa jamukan tp dok fikir2 banyak barang dalam tu aku xberapa nak minat untuk pakai kecuali minyak kelapa dara dengan Brown soap je. Survey2 lagi set bersalin yang lain2. Setelah berkira2 and kebetulan jumpa blog yang jual set NR tu dgn harga murah, akupun rembatlah. Ramai jugak yang bagi feedback kata NR bagus. Yang tu kena tunggu aku guna dululah baru boleh review.

Set Bersalin NR. Harga sebenar RM360 tapi aku beli kat satu blog ni cuma RM280 saje. Bykkan bezanye. Set ni ada 6 barang iaitu pil phytonatal, akar herbanika, minyak herbanika,uncang cuci herbanika, lulur herbanika dgn krim barut herbanika. Pil tu utk lawaskan pembuangan dan juga langsingkan badan (langsing kerrrr???? hahaha), akar herbanika tu utk minum, minyak tu utk sapu kat bdn dan sapu pada pad, uncang cuci utk basuh tuttt dan mandi, lulur tu untuk lulur badanlah dan krim barut tu sapu kat perut sblm pakai barut.

Tapi sbb kat blog tu ada offer yang macam ada sepanjang masa, so aku add Rm20 jadi RM300 utk dptkan bengkung, pilis dgn minyak telon. Saje je amik bengkung walaupun sblm ni aku dah ada bengkung tp sbb last time bengkung ada 1 je and aku rasa tak selesa pakai bengkung tak berbasuh, baiklah ada 2. 1 basuh 1 pakai, hari2 boleh basuh. Nak dapatkan produk yg sama dgn harga murah macam aku beli ni bolehlah klik blog hana. Pantas dan memuaskan.

Dah kata tadi aku berkenan benor dgn minyak kelapa dara dan brown soap tanamera makanya aku belilah dua benda ni secara loose item. Aku order pagi, petang tu orang tu hantar. Memang efisien. Harga minyak kelapa tu RM34 dan sabun tu RM15 satu. Aku amik dua sbb nak pakai skrg sampai bersalin. Sabun tu malam tadi dah pakai mmg best mcm scrub.

Inilah set bersalin dan berpantang aku. Set NR bersama bengkung, pilis dan minyak telon serta minyak kelapa dara dan brown soap tanamera. Kenapa aku pilih set bersalin ni sbbnya ramai yang kata bagus dan beratpun senang nak turun. Pil tu selamat untuk susukan baby. Dulu masa bersalinkan Kasyah aku guna set Leesa Formula tu tp sbb Kasyah jaundis teruk so byk yang aku tak usik dlm set tu. Last2 buang je. Huh rugi tau. Harga dahlah Rm350 tp yang aku guna cuma bengkung, tungku dgn krim sapu je. Yg lain2 tak gunapun. So kali ni cari yg tidak berjamu.

Berjaya ke tak berjaya aku guna set ni dengan optimum kenalah tunggu aku bersalin dulu.. hehe.

p/s:Aku dpt interview kerajaan.. Adeh, dahlah debor nak bersalin, mana nak fikir pasal isu2 kenegaraan dan dunia lagi..hadoilah..

Wednesday, September 11, 2013

Set Bersalin

Salam...

Yay set bersalin yang aku order dah sampai. Baru sat2 je pak guard call aku kate ada parcel utk aku. Bagus betul. Baru order semalam, hari ni sampai dah. Bila dah ada set bersalin ni maknanya dah semakin dekatlah hari yang ditunggu2. Aduh makin neveslah pulak.

Iniler set bersalinnyer. Korang nak tau set apa? Nanti2lah citer. Kotak xbukak lagi. Tgu mood rajin aku mari...

Baru tadi aku order lagi 2 benda untuk lengkapkan set bersalin aku. Lepas tu boleh update beg bersalin dan letak kat kete. Sekarang ni beg baby je yg dah ready. Beg aku masih tak complete2 lagi. Dasar pemalas nak mengemas betul..hehe. Okaylah, nanti sambung lagi ye.

Daaaaaa..

p/s:Ada keje yang pending ni..Aku risau tp bos mcm relax je...

Monday, September 9, 2013

Bubur pulu hitam dan kacang merah bersama durian

Salam...

Kebetulan mak datang umah last weekend bawa durian beberapa biji, makanya selain dimakan, aku request mak buat bubur pulut hitam ni. Plan nak suruh mak buat serawa durian tapi sebab dah dapat makan haritu so buat bubur pulut hitam pun sedap. Pulut hitam pun ada lagi lebih aku buat bubur dulu.

Bubur pulut hitam campur kacang merah bersama durian siap untuk dijamah. Sedap sbb manisnye sedang2 elok je. Puas aku makan bubur ni semalam.

Hari ni mak dah balik. Kesian Kasyah sbb die merengek cakap nak ikut tok mak balik kampung. Aku okay je kalo Kasyah nak ikut tp masalahnye nanti bile die cari aku. Xpelah ujung bulan ni mak aku datang lg sbb aku dah nak bersalin so mak kenalah jaga Kasyah kat umah sementara husband uruskan aku nanti... Sebut pasal bersalin, makin hari makin seriau rasa...Alahai, apa pulak experience kali ni????

p/s:ptg ni nak makan kat luar tp bosan ah makan nasi.

Friday, September 6, 2013

My sweet boss.

Salam..

Pagi tadi masa aku sibuk main candy crush (haha kantoi main game kat opis..hehe) bos datang kat tmpt aku. Ingatkan nak suruh buat keje ke apa ke rupanya die nak bagi Omamori atau dalam bahasa omputihnye lucky charm or dalam bahasa melayunye tangkal.. Ape ke jadah bos aku bagi tangkal? Die kata tangkal tu untuk aku selamat bersalin nanti... Wahhhh terharunye aku sbb bos aku sikit punye baik ingat kat aku dan bagi lucky charm tu untuk my delivery nanti. Sweetkan bos aku??? Aku serius terharu sgt tau sbb die ingat kat aku.

Inilah lucky charm tu. Janganlah korang ingat aku percaya kat tangkal2 ni pulak tp aku terima sebagai tanda ingatan dan hadiah yang bos aku mendoakan (dgn cara die) supaya aku selamat bersalin. Serius aku rasa bos aku sweet sgt..hehe. Omamori ni memang charm untuk melindungi.. Tak kesahlah masa bersalin ke, masa bawa kete ke, senang citer ikut kepercayaan orang Jepun charm ni mmg untuk good luck la. Serius sweetkan bos aku??? Berapa banyak sweet daaa aku nak cakap..hehehe...

p/s:Kat mana aku nak simpan lucky charm ni yek?????Bawah bantal ke????hahaha

Thursday, September 5, 2013

Di hari Merdeka

Salam..

Hari ni dah pun hari terakhir Syawal. Ada banyak kenangan manis dan pahit yang berlaku sepanjang Syawal kali ni. Yang paling tak dapat aku lupa tentulah bila abah tiba2 diserang sakit jantung. Tapi Alhamdulillah keadaan dah kembali normal. Hopefully xde lagi dah serangan2 gitu. I seram uolss.

Cerita hari merdeka, aku xdelah sambut merdeka pun. Malam merdeka kononnya husband nak ajak pergi tgk bunga api kat Putrajaya tu tp aku belum pukul 10 dah tido..hahaha. Memang xboleh blah betul. Sejak pregnant ni memang aku tido awal. Nak berjimba malam2 ni payah sikitlah. So di hari merdeka tu, siangnya kami ke kenduri kawen ofismate aku.

Inilah pengantinnyer. Husni dan Zaidah. Ofismate aku yang pengantin lelaki tu. Untung ko die kawen sampai Ambassador pun dtg. Kelas uoolss. Officerpun ramai yang dtg. Jeles ai. Dalam gambar ni cuma pengantin, aku dgn 2 lagi kawan aku je yg melayu. Yang lain2 kebanyakannya bukan warganegara Malaysia..hahaha.

Lepas kenduri tu kitorang xkemanapun. Terus balik tp sebelum tu singgah jap kat Mydin kat umah tu beli brg sikit. Alkisahnye cousin aku dah call bgtau nak dtg malam tu. Aku nak masak beria memang xberapa larat. So decide buat yang simple2 je.


Menu utama spageti olio. Resepi spageti ni aku pernah share dulu. Boleh klik sini. Cuma kali ni aku xguna cendawan shitake sbb xde stok. Yang da cuma cendawan butang. Pon sedap.hehe. Mula2 cousin aku sefamily je yg nak dtg. Alih2 bila dah masak spageti ni rupanya sebesen besar. Aih banyaklah pulak. Terus aku call cousin aku lagi sorang yang dok UPM tu. Jadilah malam tu malam menjamu sedara mara..hehe. Aku punye sepupu ada 2 orang je pun yg dok KL.


Selain spageti tu aku buat jugak cekodok kentang cicah dgn sambal sardin. Adunan tepung setengah kilo. Habis kooo.. Malam2 makan jemput2 panas cicah pulak sambal sardin memang meletopslah kan. Xsia2 berdiri lama goreng jemput je.


Ini jelah yang sempat aku buat. Inipun dah mengah dah. Dah ler masak sorang2. Laki aku sibuk melayan Kasyah main bola. Lantaklah. Daripada die ngacau aku, baik die main bola... In sha Allah kalau ada rezeki tahun depan bolehler buat makan2 ajak kawan2. Malam tu memang kecohlah kejap umah aku. Kecoh kitorang berborak, dgn anak2 sedara lagi main bola bagai..huhuhu sekali sekalakan. Baru jemput 2 family. Dah riuh mcm tu. Memang seronok. Samapai pukul 12 lebih diorang kat umah aku. Seronok sgt berbual. Gitulah kalau jarang2 berjumpa. Time jumpa nilah semua gosip keluar..hehe.

Daaaaa...

p/s: Esok mak datang..yay yay.

Wednesday, September 4, 2013

Soto Sentap...

Salam..

Seminggu lepas raya haritu, tetibe tekak ni teringin benor nak makan soto. Tapi xnak soto beli. Nak soto buat sendiri. Dah kalo nak soto sendiri, apalagi buatler... Pagi2 hari sabtu gi beli barang kat pasar borong. Alah buat untuk makan sendiri je. Aku guna paste soto jawa yang aku beli sebelum ni. Sedap hokeh. Memang puas hati. Sampai hari ahad tghari makan soto jer..haha.

Ni ler rupanya. Tak yah resepilah yer. Semua tau buat soto. Sap sap soi jer. Gigih jugak aku buat begedil tu.

Soto sedia untuk dimakan. La ni aku dah pencen kejap dari memasak. Penat weh masak ni. Masak simple2 je aku buat mcm cekodok ke, lempeng ke, bolehler..hehe. Lepas ni teringin pape, request jer. Soh husband cari.. aci tak? hehe

Daaaa..

p/s:Ngantuknyer.

Tuesday, September 3, 2013

Rezeki jangan ditolak.

Salam...

Cerita fresh ni. Bukan cerita minggu lepas, bukan juga cerita semalam tapi ni cerita lunch tadi.. hehe gigih tak aku? Tadi masa lunch bos aku bawa gi makan. Dah lama dah bos tak belanja makan. Last bulan 5 haritu. Ni barulah die belanje lagi. Jumaat ni pun ada makan2 jugak. Tapi kat rumah bos besar. Die nak balik negara die so die buatlah makan2. Jadi, mana tempat aku makan tadi? Aku pergi makan kat Ben's je kat Pavilion tu. Teringin pulak nak makan spageti carbonara dgn apple crumble.

Inilah carbonara aku. Hari ni macam kurang masin sikitlah. Ke tekak aku je yang rasa mcm tu? Entah. Tak kesahlah yang penting habis..hehe

Ni menu kawan aku. Spageti ntah apa nama. pomodolo ke pomobolo ke yang penting ada lo lo lo la kat belakang die.

Me and my fren. Kami kerja sama2 under education. Aku buat untuk undergraduate die buat postgraduate. Segala perubahan dlm sistem pendidikan Malaysia kitorang kena alert sbb nak kena bagitau bos.

Hah nilah bos aku? Ensem tak? Tak boleh ngurat eh sbb die dah kawen. Ada lagi officer2 yg ensem kat ofis aku ni.. Tapi sayang semuapun tak available..hahaha. Bos aku ni teliti bab2 keje tp die tak kedekut. Kalo bos lama buat keje cincai je tp kedekutnye ya ampun..

Lepas makan main dish kami amik apple crumble tp lupa nak amik gambar sbb dah terkam dulu. Sedap sgt okay apple crumble kat Ben's ni. Boleh mengigau dibuatnye..huhu.

Bos, lepas I bersalin, belanja lagi eh??

p/s:Perut kenyang mata mengantuk.

Monday, September 2, 2013

Big Box Pizza Hut

Salam....

Korang dah try dah big box terbaru drpd pizza hut? Ini cerita minggu kedua raya haritu. Kasyahlah yang beria merengek kat telinga aku ni cakap nak mee sambil merujuk kepada pamplet big box pizza hut tu dgn menunjuk gambar spageti. Aduhai, dahler semalamnya dah makan pizza so tekak aku ni takdela terasa nak makan pizza lagi. Lagipun tengah bulan kot. Dah ler baru lepas raya, gaji pun ada seminggu lagi. Berfikir2 jugak nak beli ke tidak. Tapi sebab kesian kat anak, last2 order gak big box tu. Big box tu available utk delivery jer rasanya. Harganya Rm39.90.

Hah iniler rupa big box tu. Ada 1 regular pizza, 1 spageti, chicken wing 4 ketul, garlic bread dgn 6 finger chicken.

Tengokler muke budak happy dpt makan mee..hehe. Aku punye review big box ni berbaloilah dgn harga tu. Cuma 1 jer nak komplen. chicken wing tu xsedap ler. Xkena dgn tekak aku dan suami. Dah makan pizza 2 hari berturut2 rasanya lepas pantang nanti baru aku makan lagi kot... Muak pulak aku tgk pizza..huhuhu.

p/s:Bos aku dah nak balik negara die....Cepatnyerr...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...