Wednesday, November 27, 2013

Wordless Wednesday


Khayla Suci Amanda day 38...

Hyeeee




                                      Cantik tak rambut saya?

Wednesday, November 13, 2013

Berpantang

Salam...

Ade ke yang rindu.? Sorryler aku cume dpt update sekali sekala je. Suci ni setiap sejam ngempeng je. Letih mak nak.

Berpantang kali ni aku rasa lebih santai sbbnya aku gagah ke sana ke mari dlm tmpoh 3 mggu pertama. Hari ke 4 aku warded sbb Suci kuning. 2 malam kot kake kat sepital. Semua org dah balik aku je tgl sorg2 kat wad tu. Nasib baik mlm tu husband boleh teman yelah dah xde org..hehe.

keluar sepital aku masih kena berulang alik pergi klinik utk cek kuning suci. Tu yang terpaksa drive. Bukan kat umah mak aku ni xde klinik tp klinik kat kg aku ni xde makmal so kenalah ke klinik yg lebih besar kat area umah mak mertua aku. Balik dari klinik xkan nak balik terus. Ade je benda nak beli. Singgahlah pasaraya itu pasaraya ini bershopping..hahaha. Sampai hati ke 19 barulah akuxyah gi klinim lg sbb kuning Suci dah turun jadi 7. Nasib baik kalau x mmg mama shopping sokmo..

Ubat pantang pun aku baru start makan. Yelah takut gak nak makan walaupun org kate xefek kuning tp better aku berhati2.

Ohya pantang kali ni aku sgt jaga makan. Aku nak kurus weh. Dah ler berat naik lebih berat dari dulu. Huhu. So kali ni aku cuma makan nasi sekali sehari masa lunch. Pagi minum air dgn biskut and ptg pukul 3 minum ptg. Malam hanya minum air jus ke ribena ke dgn epal. Itu saja. Setakat ni berjalan lancar sbb dah turun 7kg tp masih ada lagi 15kg..huwarghhhhhhhh...Tolonggggggg...

Suci day 24...

Daaaaaaaa

Tuesday, November 5, 2013

Sambungan cerita....

Salam.

Sementara Kasyah xde ni baiklah aku cepat2 update blog. Kalo die ada kang mmg xde can. Aku dpt note ni balik pon bile bateri kong..pandai ko ye... so mari kite sambung..

Lepas ctg aku rileks2 lagi baca paper. Jap2 bukak fb. Tu jela. Sakit makin kuat tp masih boleh thn lg. Kalo bagi rate 1-10 tu baru thp 3 je. Tapi sakit tu makin keraplah. Aku pulak xsedap perut sbb dah 3 ari xberak. Perut sebu weh. So aku rasa better aku buang air besar dulu baru sedap nak meneran..hehe. pukul 3 aku ckp dgn nurse aku nak ubat berak. Tp die suruh tgu dulu. Bagi sakit lg. Pukul 4 aku panggil die lg sbb sakit dah makin kuat. Dah thp 5 lebih kurang so better aku berak skrg. Nurse dtg and suruh aku gi bilik rawatan utk cek jalan. Die cek dah bukak 5cm. So die suruhlah doc baru lelaki (ceh) pecahkan air ketuban. Gile slow doc tu sbb jenuh aku tunggu die pecahkan air tp xberjaya. Doc barulah katakan. Lepas 15min barulah berjaya and nurse terus masukkan ubat berak. Aku pulak lepas masuk ubat  dan2 rasa nak berak. Power betul ubat tu. Aku ckp dgn nurse tak thn nak berak sgt so aku terus masuk toilet staff.

Sambil rasa nak berak tu at the same time aku rasa ada benda besar nak keluar jugak. Ah sudah, xberani aku nak duduk kat toilet bowl. Aku berdiri je and yes aku rasa kepala baby nak keluar sgt. Ahhh panik! And zas kepala baby keluar. Terus aku bukak pintu toilet dan jerit panggil nurse. "Nurse, kepala baby dah keluar". Hambik kau, kelam kabut satu wad. Nurse yg jg aku tu terus thn kepala baby. Nurse lain dtg bawa kerusi. Nak suruh aku baring mmg dah xboleh dah. Aku duduk je atas kerusi terus berdesup baby keluar. Hah, dah bersalin dlm toilet aku..haha. so korang boleh bygkn camne kecohnye masa tu... aku bersalin tepat jam 4.22 ptg 20 10 2013.

Lepas dah selesai semua, akupun dahkena jahit, sakit woo jahit walaupun xbyk sbb bersalin xsakit haha, akupun masuk wad semula pukul 7mlm. Husband aku masa aku bersalin xsmpi lg. Die smpi kul 4.30 waktumelawat. Aku stay 1 mlm kt sepital and esok tghri aku dah discharge.  Hari selasa aku blik sgmt.

Skrg aku dah 16 hari and baby suci kuning. Segala ubat pntg aku xmkn lg. Tggu kuning suci kurang dulu br mkn. Bersalin kali ni aku xpenat sbb aku xsempat skit yg sgt2. Skit gitu2 je dhbersalin so kuatlah aku kali ni. Hari ke 10 pun dah drive. Hari ke 9 dah gi shopping. Haha..

okaylah nnti kite cerita lg. Daaaaaa

Monday, November 4, 2013

kronologi kelahiran Suci

Salam...

Amboi senyap sunyi aku seminggu ni. Bukan xnak update blog ni tp masa tu begitu mencemburui aku..hehe lagipun bukan masa je cemburu tp Kasyah pun cemburu tau.. mana x cemburunye, asal aku pegang je note nak belek2 intenet dah dirampasnye. Xde can aku nak guna. Dahla die main sampai abisbateri.tensen mak.

Okaylah terus ke cerita pasal kelahiran baby suci. Seperti yg korang sedia maklum (kalo korang mmg baca blog aku), aku dah start cuti dr 8hb iaitu genap aku 39 mgu. Sebab aku amik cuti awal kerana dah ada sign nak bersalin so risau gak kalo terberanak dlm kete. Dah ler opis aku dgn umah jauh. Oleh itu akupun cutiler. Ikut pglmn bersalin Kasyah, aku bersalin sblm due date. Tapi nak dijadikan cerita harirabu 9hb tu terus semua sign nak bersalin hilang. Sakit senggugut yg lite2 tu pun hilang. Ah sudah, dah kenapa? Akupun mulalah stress. Yelah cuti dah amik, kalo bersalin lambat kan dah rugi cuti tu. Hari2 doa minta sakit tau. Ko ado? Orang mintak xsakit tp aku mintak sakit. At least bg aku sign. itu je aku mintak

Mcm2 aku buat untuk bg bersalin. Air selusuh pun smapai habis sebotol haram sakitnya. Nan hado. Kononnya doc kate bykkan turun naik tgga dan jln2, nun tingkat 11 aku naik tgga. Xsakit jugak. Sakit kaki adalah. Aku gi naik motor pusing2 putrajaya, pun xde rasa skt. Jalan2 mmg tetiap hari. Myk kelapa dara pon habis sebotol still nothing. Sampailah hari due date aku iaitu 15hb raya haji pun aku masih xsakit. Huwarghhh mak dah stress ni nak oiii. Awat awak xmo keluar ni? Hampir tiap2 mlm aku menangis sbb xde tanda nak bersalin. Hari terus berlalu, cuti dah berjalan. Dua hari lepas due date aku gi sepital lg and doc bg aku tarikh last iaitu 20hb. Kalo xbersalin gak 20hb tu aku kena admit. Stress toksah citer ah. 20hb tu dah buat aku rugi 2 mgu tau.

Akhirnya tibalah 20hb. Memanglah baby ni xmo keluar awal. So pagi2buta 20hb tu keluarlah menuju ke hospital putrajaya utk admit. Aku pilih pegi pg2 sbb kalo nak induce boleh buat cepat. Kebetulan my husband ada test pulak pg tu so better die hntr aku admit wad dan die pegi test..

pukul 8 aku dah rasmi menjadi penghuni wad bersalin. Doc dtg and ckp procedur induce akan hanya dibuat hari esok isnin sbb harini ahad xboleh buat. Aku terus mcm what? Aku dah dtg pg2 kot dgn harapan  boleh induce pg and ptg boleh bersalin. Huhu nak ngs lg sbb dah rugi lg 1 hari. Masa terusberlalu okay.

Tghari tu doc pakar pulak round jumpe patients. And die decide why not masukkan je ubat sebiji skrg. Lagipun mmg aku dah overdue and aku admit utk di induce. So jam 12.30 doc pun masukkan ubat. Lepas masukkan ubat tu aku xleh bgn dr katil selama sejam and lepas tu nurse akan buat ctg. Sebaik saja masuk ubat, aku terus rasa sakit senggugut tu tp lite2 jelah. But itupun dah buat aku happy. Pukul 1.30 buat ctg pulak and nurse cek ctg tu ada tanda contraction but pd aku tanda tu xsakit mana pun.die siap panggil doc but doc ckp xde pape kot sbb aku rileks je baca majalah. Xmcm org skt pun. Doc siap offer aku ubat thn sakit tp aku xnak. Ko dah kenapa? Aku mmg nak sakitlah buat apa bg ubat thn skit..hahahaa

eh penatlah pulak....sambung lain kalilah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...