Friday, December 27, 2013

Hari terakhir bekerja...

Salam...

Hari terakhir bekerja untuk tahun ni... Lepas ni cuti sampai 1hb. 2hb baru keje semula.. Yay boleh bergomol2 dengan Suci lama sikit. Setakat ni kami masih belum jumpa lagi pengasuh ataupun nursery untuk jaga Suci so Suci masih akan tinggal kat kampung dgn mak aku. Plan nak balik esok sbbnya malam ni nak tengok wayang dgn suami. Kononnya nak berdating ler sementara anak2 takde ni. Minggu depan Kasyah dah aku angkut balik sbb die dah sekolah. Payah nak tengok wayang dengan Kasyah sbb die suke memekak. huhu. Tapi being a mom hati ni dok teringat kat anak. Lagilah si kecik tu. Rindu betul. Haduiii camne ni? Nak berdating ke nak balik kampung? Dating pun best, balik kampung pun best..hehe. Tengoklah ptg kang fikir2 lagi.

Si budak tembam.. Suci sekarang dah 4kilo lebih. dah sengal tangan kalo dukung die lama2. Tangan dengan peha pun dah berlipat..hehe.

Gambar weekend lepas. Suci kalau bangun tido memang ceria. Die spesis bangun awal. Pukul 6 dah jaga. Samalah dengan Kasyah. Bagusler, nnti senang nak kejut bangun Subuh..hehe. Even Kasyah pun senang aku nak kejut untuk pergi sekolah.

Alah comel mama ni.. Kemain gelak sakan. Cium kang!

Oh ya, pasal cuti next week tu, aku bukan saje2 amik cuti nak abiskan annual leave tp opis aku mmg tutup dari 30 hingga 1hb. So segala urusan duniawi sila berhubung 2hb ye..

Okaylah, nak gi toilet jap.. daaaaaa

p/s: Selamat tahun baru 2014...

Tuesday, December 24, 2013

Hiburkan hati...

Salam...

Malam tadi kami pergi melalak kat Alamanda. Saje je aku ajak my husband pergi hiburkan hati. Yelah hati nikan gundah gulana dok teringatkan anak. Jadinya pergilah menyanyi. Lagipun dah lama dah tak nyanyi.

Amboi kemain beria lagi orang tu nyanyi... Tengok muka Kasyah lak boring je. Haha die boring asik mama dengan papa je yang nyanyi.

Macam artis tgh buat konsert pulak...hehe.. Kami amik satu jam je tp ada promotion dpt free setengah jam. Puaslah menyanyi sampai last2 kitorg bantai nyanyi lagu senario je..haha.

Petang ni kami nak balik kg lagi. Aku hantar Kasyah pulak. So khamis jumaat aku tggl berdua dgn laki aku ler. Bolehlah gi dating kejap. hehe.

Daaaaaaa...

Monday, December 23, 2013

I miss my baby..

Salam Isnin...salam minggu baru..

Hari ni mood sedih sayu.. Aku rindu giler kat anak dara aku tu.. Malam tadi susah betul nak lelapkan mata sbb dok fikir apalah anak aku buat. Menangis ke die? Okay ke tak? Macam2lah fikir. Aku rasa sampai kul 1 lebih masih xboleh lelap. Tapi aku pejam jer mata sbb nak paksa tidor. Xtido kang payah pulak aku nak bangun gi keje... Pagi tadipun aku bangun awal sbb nak perah susu. Walaupun ngantuk tapi demi anak tetap gagahkan diri bangun jugak..

Ermm okaylah. Xde mood nak citer lelebih takut ayer mata meleleh.

Daaaaa...

p/s: Untuk hiburkan hati, malam ni nak gi karaoke. Aci?

Friday, December 20, 2013

Aku tak tahu nak letak tajuk apa.

Salam..

Boleh letak tajuk camtu? Ko ado? Hehe serius tak tahu nak letak tajuk. Yang benornye akupun tak tahu nak cerita apa. Hari ni dah 20hb 12. Tggl 11 hari je sblm tahun baru. Selalunya aku dah buat entry wishlist utk thn depan tp kali ni belum mari lagi mood.

Sape ingat aku punya wish tahun lepas? Aku nak pergi Langkawi, beli breadmaker, buat langsir, beli rumah dengan tambah anak. Berjayakah aku mencapainya? Bab anak tu korang taulah. Alhamdulillah berjaya dapat baby girl yang comel. Syukur Ya Allah. Nak pergi Langkawi pun dah dapat. Awal tahun haritu dah pergi. Beli rumah tu mmg xberjaya lagi. Kami xjumpa prospek rumah yang bagus dan berkenan di hati. Selalunya masalah hargalah. Rumah dah okay tp harga macam xlogik. Nak harga yang logik rumah pulak xokay. Hah camno tu? Takpe cari lagi.

Bab buat langsir pun berjaya. Gigih aku sblm raya haritu siapkan langsir. Boyot2 pun siap gak..haha. So tahun 2015 baru tukar langsir baru lagi. Aci? hehe. Lagi satu bab nak beli breadmaker tu. Yang tu xberjaya lagi. Bukan xleh beli. In sha Allah duit tu ada tp aku dok mikir mana aku nak letak BM tu kalo beli. Rumah xluas mana. Dapur pun itulah setoet. Kalau beli jugak BM mmg penuh terus dapur aku. Ni pun dah rasa mcm sesak sbb ada oven dgn microwave. Pinggan mangkuk corelle, corningware segala bagai aku terpaksa simpan dlm bilik. Hadui, kena beli rumah dulu baru boleh fikir nak tambah gajet dapur nampaknya. Tahun bila tu xtaulah.

Eh, cerita lainlah. Petang ni aku nak balik kampung hantar mak dgn Suci. Yelah dah 2 minggu mak kat umah aku. Die dah xsabar nak balik tu. Aku balik tanpa suami sbb die ada kelas esok. Malasnya nak drive. Penat rasa badan kalo drive jauh2 ni. Hari ahad nanti aku balik sini dgn Kasyah jelah. Patutnya Kasyah pun tinggal jugak tp isnin dgn selasa minggu depan die ada orientasi. Wah dah besar dah anak aku. Siap nak pergi orientasi walaupun tadika jek..hehe. Krismas aku akan hantar die balik kampung sbb khamis jumaat tu xde org nak jaga. Keje aku ngulang balik kg jelah lepas ni sbb Suci kat kampung. Pengasuh aku xcari lagi. Nanti2lah.

Ermm nak citer apa lagi ek? Tu je kot.. okaylah daaa...

Wednesday, December 18, 2013

Sembang-sembang naik harga..

Salam..

Aduh ke manalah hilangnya mood nak bercerita berceloteh kat blog ni. Kemain buntu otak nak menaip. Tapi aku gigihkan jugaklah. Jomlah kite sembang2 jer.

Rasanya ramai yang tahu bermula 1 januari 2014, banyak benda akan naik. Sebelum ni minyak dah naik. Aku okay lagi. Sabar jelah nak buat camne. Lepas tu gula pulak. Aku masih sabar je sbb akupun bukan banyak guna gula. Spesis kurang makan manis dan minum manis. Alih2 dapat news tol nak naik, letrik pulak nak naik, lrt nak naik..aih ni dah lebih. Baru betul2 rakyat didahulukan. Didahulukan bayar..huhuhu..

Dalam paper Cina hari ni, ada bagitau, kemungkinan tol BESRAYA yang aku lalu setiap hari nak gi keje akan naik jadi RM2. Sekarang ni RM1.30. Kalau betul naik RM2, jumlah yang aku kena spend utk sehari dah jadi RM4. Seminggu dah RM20. 4 minggu dah RM80. Tu belum campur hujung minggu lagi. Dahlah sebelum ni minyak naik dah menjejaskan bajet bulanan utk minyak. Tahun depan tol pulak. Memang betul2 buat aku NAIK darah, NAIK hangin, Naik menyampah! Lagi best menteri yang so called bijak pandai sarankan rakyat jangan lalu tol. Abis tu nak lalu mana? Aku ada 3 jalan nak gi opis. 2 drpdnya mmg lalu tol. 1 tu jalan menempah maut sbb jem giler dan byk trafik lite. Takkan aku nak bangun kul 4 pagi semata2 nak gi keje sebelum org lain bangun? Sekarang pun aku keluar pukul 7. Lalu tol pun jam and masih hanya sampai ke opis lepas pukul 8. Tahun depan pulak Kasyah dah sekolah. Lagilah awal aku bangun sbb nak siapkan die pergi sekolah. Menteri2 ni cakap xpakai otak. Korang mmglah xde masalah. Dahla dpt elaun pelbagai. Senang citer satu senpun duit korang xkuar. Semuanya elaun tanggung.

Kenaikan gaji xseberapa tapi perbelanjaannya lebih dari kenaikan. Apa citer? Malas ah nak ckp lelebih. Aku ni rakyat marhein yg bodoh jer. Xpandai ekonomi mcm korang. Korang lagi bijak pandai.

PENING AH!

p/s:Rakyat low class mcm aku hanya mampu menyalak dkt blog sendiri. Sedih!

Friday, December 13, 2013

Hari untuk Mak

Salam

Hari ni 13.12.13 hari lahir mak aku yang ke 59 tahun. Alhamdulilah mak diberi kesihatan yang baik. Sakit sikit2 tu biasalah. Orang tuakan. Since mak ada kat sini, In Sha Allah ptg ni bolehlah belikan mak kek. Mak selalu xmintak apa2 tp die cukup suka kalau anak2 ingat besday dia.

Selamat hari lahir mak. Akak doakan mak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan yang baik. Terima kasih kerana melahirkan akak dan terima kasih juga atas pengorbanan mak menjaga anak2 akak. Akak sayang mak.


p/s:xleh tulis lebih2..Aku sebak..huhu

Wednesday, December 11, 2013

Kesian mak

Salam..

Balik-balik kerja semalam, mak terus mengadu penat dan tak larat nak jaga anak2 aku. Kebetulan Kasyah dan Suci meragam pada masa yang sama dan mak kelam kabut nak melayan dua2nya sekali. Kasyah batuk sampai muntah dari bilik ke hall siap terkencing sekali. Yang Suci pulak meraung macam hape nak susu. Last2 mak aku kata dengan die2 sekali menangis. Huhuhu

Ye aku faham dan aku mengerti perasaan mak sbb masa aku pantang haritu, aku ada balik sekejap ke rumah bawa Suci je. Boleh pulak die langsung xnak letak. Asik nak berdukung saje. Bayangkan dari pagi aku duduk or berdiri utk dukung dia. Makan pun roti je sbb itu je yg boleh aku mkn sambil pegang dia. My husband masa tu pergi kelas. Memang haru and aku pun dah rasa nak nangis sbb badan aku sakit sgt. Pinggang pun rasa nak patah. Tapi takkan nak marah Suci pulak. Sah2 die tak tahu pape.

Cuma Kasyah tu aku geram sikit. Ragam die tu mmg boleh buat aku ni jadi mak hulk. Belum lagi die kacau adik die nak tido. Bab menyepah mainan sambil baling2 tu standard dah. Haduilah. Bab kencing berakpun aku hangin. Langsung xnak ckp kalau nak kencing. Bila ditanya nak kencing or berak, jawabnya xnak sesaja tapi alih2 die kencing pulak. Hangin aku. Dah sebulan lebih kot aku train die tp still xnak ikut. Kalau tunjuk hanger tau pulak takut.

Hopefully hari ni Kasyah dgn Suci xmeragam sangat. Kesian mak aku. Takpe mak ujung bulan akak bonus. Nanti akak bawa gi jalan2 ye..

Daaa...

Tuesday, December 10, 2013

Selamat bekerja

Salam

Bersiaran dari ofis. Hari ni dah masuk hari kedua aku bekerja. Semalam mmg xsempat nak jenguk blog sbb masuk2 je ofis bos terus bagi bom keje. Minggu depan ada interviewlah, call studentlah, result scholarship keluarlah, itulah inilah. Dah ler mood nak buat kerje tu tak berapa nak ada. Alih2 masuk ofis banyak pulak kejenya... huhuhu

Apa nak cerita ye? Suci dah 51 hari hari ni. Buat masa skrg mak aku jaga. Aku import mak aku tinggal umah aku 2 minggu. Kesian pulak nak tinggal Suci yg belum pun 2 bulan tu gitu je. Kalau bawa balik sini at least malam2 boleh tido dgn aku. Lagipun Suci kuat menyusu. Tapi lepas 2 minggu terpaksa jugak tinggalkan kat kampung. Kami masih lagi cari taska untuk Suci. Perasaan memang bercampur baur. Nak hantar kat orang ke nak hantar taska. Ada pros and cons dua2 tu. Huh entahlah. Pening.

Ermm tetiba xde idea nak cerita apa. Nantilah2 sambung. Daaaaaaaa...

p/s:weekend ni kena keje. Kalau xnak keje boleh tak bos?

Monday, December 2, 2013

My last monday




Salam....

Harini hari isnin terakhir untuk aku bermalas-malasan kat umah. Next week dah start keje..hadui lemau betul rasanya nak keje balik ni. Dah syok2 dok umah ada orang masakkn, basuhkan baju sume alih2 kena keje. Tak best.

Hari ni hari last aku pantang. Genap 44 hari. Esok merdeka.yay. Alah kalo dlm pntg pon aku dah sibuk berjalan shopping so xde beza sbenarnya...haha. Tapi standard ah aku pntg mkn je sebenarnya.. bab2 pantang berjalan ni mmg xde dlm kamus pantang aku..hehehe.




"Saya dah nak kena tinggal dengan mama saya..Kesian saya"


P/s:Kasyah panggil adik die Suci Alamanda...huhuhuhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...