Tuesday, January 7, 2014

Camno nak buek ni?

Salam...

Alkisahnya, semalam lagi nak cerita tp aku mc lah pulak. Tak sakitpun tp sbb aku gi cek mata so doktor tu bg mc..hehe.

Aku risau sebenarnya dgn Kasyah. Masa hari pertama tu mmg die bersemangat waja nak pergi sekolah. Kejut pagi tu senang je. Pakai bajupun senang. Masa balik tu aku amik die siap xnak balik. sibuk main dgn kawan2. Bila tanya, sekolah best x, die jawab best.

Tapi hari kedua die dah xnak gi sekolah. Terpaksa husband pujuk siap bawa mainan lg. ( Mainan die sume hilang..huhuhu). Balik tu bila aku amik, die mula monyok. Aku tanya pasal sekolah xnak jawab. Senyap je. Bila dah tanya banyak kali baaru jawab. Itupun sepatah je. Tanya nak gi sekolah lg x, die jawab xnak. AH sudah! Dah kenapa xnak gi sekolah. Hari kedua tu kan hari jumaat so ptg tu kami balik kglah nak jenguk Suci. Masa dlm kete aku perasan ada lebam kat kaki kasyah atas lutut. Aku belek betul2 nmpk kesan kuku. Hati ni jadi geram dan sedih. That is when aku figure out kenapa kasyah cakap xnak gi sekolah. Die kena cubit rupanya. Patutlah. So aku pesan kat hubby soh ckp kat cikgu2 tu jgn cubit cie or pukul die smpi berkesan. Lagipun baru 2 hari kot sekolah. Sah2lah Kasyah tu baru 3 thn setengah. Baru nak belajar gi sekolah. Kalo hari kedua dah kena cubit kena marah, mmglah budak tu takut.

So semalam Kasyah buat perangai lg. mati2 die xnak pakai baju sekolah and tak nak pergi sekolah. Husband hntr pakai baju biasa. Itupun die menangis cakap nak ikut papa gi keje. Husband tanya kat cikgu pasal lebam tu, semuapun xmengaku. Bera je muka memasing. Seriusly aku ni bukan mak yg ngengada xleh pukul anak aku tp jgnlah sampai berkesan gitu. Kalau berkesan tu maknanya kuat. Aku ni pukul gak anak aku tp sejam je kot merahnya. Xdenye sampai lebam 2 hari. Hari ni Kasyah masih xnak gi sekolah. So kami dah buntu dah. Die macam takut nak gi sekolah. I wonder why?

Kami bagi masa seminggu ni.. Kalau masih xnak gi sekolah, aku stopkan jelah. Bayarpun aku baru bayar separuh. Saje aku suruh husband hold dulu bayaran tu. Mungkin Kasyah terpaksa aku hantar sekolah kat kg. huhuhu. But hopefully Kasyah makin ok. Lagipun kami dah pesan pd cikgu2 tu jgn buat kasyah fobia nak pergi sekolah.

Haiiihhhh... (mengeluh panjang)

p/s: Pagi2 terkejar2 nak pergi keje awal dan siapkan kasyah.

9 Magic Words:

Cik Puan Rara said...

lah.kenapa x g jumpa cikgu tu trus.kalo rara dh lama dh g serang.

AnneRaini said...

bukan xnak jumpe terus tp akak kalo ckp jadi lain. xnklah timbulkn situasi xselesa. biar husband je ckp.

Love Razila said...

wEE... scarynye. Suzy pon x berkenan heh kalau cikgu macam tu. Tu pasal malas nak masukkan anak ke sekolah tadika melayu sebab banyak kes macam ni. Dah buat xngaku...geram je.

I pukul anak gak cubt gak tapi xdelah sampai lebam. Ngeng sungguhlah...xkan kawan2 pula kan???

Sabarlah Anne cuma balik ni, rewards dia dengan something yang dia suka...cam bagi makan aiskrim ke...pastu pujuk2 dia gi sekolah... kalau dia x nak gak, cuba tanya slow2 nape dia x nak gi sekolah. Cth dia cakap...kawan tolak dia...jatuh sakit...so direct cakap depan dia..pesan siap2 kat ayah dia...esok suh cikgu tegur budak yang tolak kasyah tu. hemm macam tu. Jangan biarkan dia terus FOBIA dengan SEKOLAH, sebab nanti Anne yang susah.
Bagi something feedback yang nampak...we will support dia more he aspec. Kalau perlu berlakon marah kat kawan dia ke kat teacher dia ke...u have to do...make him trust u more.

Temporary...rewards is better for him...encourge him to go school bila dah ok nanti...sikit2 kurangkan rewards tu...insyaallah, boleh tu.

Jangan putus asa ye...budak2 3years old lagi cepat dia absorb pelajaran sebenarnya. Lagi cepat dia matang =) base on my experiance on Aryan... dia gi sekolah pon time dia just touch 3years old last year bulan Julai =)

Half year sekolah...now dah bolehlah sikit2 hapal ngaji2, lagu2 sekolah...lagu2 kanak2..yang penting, sangat kurang pelatnya...

Chaiyok Kasyah!!!

AnneRaini said...

tulah suzy..igt ptg2 nk bawa die mandi kolam tp skrg ni musim ujan pulak. hari2 pujuk siap belikan mainan lg spya die nak gi sekolah tp tulah mlm tu die ckp nak tp bile pg2 ngs2 xnak. xtaulah sbb xserasi ke apa ke.. tu yg nak tgk dulu mggu ni camne. tp nmpk kasyah mmg mcm takut nk sekolah. kan best kalo ada camera kat beg sekolah die..hehe

Muzai Samilan said...

pada firasat aku yang x berapa nak tahu ni, kalau cubit2 manja gitu, budak tak kan takut nak g sekolah. kalau lebam tu ikut kesensitifan kulit.tapi sebab anak ko makin tak nak pergi sekolah, aku rasa something wrong somewhere. Baik ko cepat bertindak sambil sambil siasat ngan kasyah apa cikgu buat. tanya kawan2 dia sekali.

nuyui a.k.a miss YUI said...

uihs..ciannya dia.. kalau dia tknk juga msti dia rasa trauma jap..pujuk bek2 takpun p jumpa trus ckgu tu..

Love Razila said...

Haah... betul gak tu, kadang2 cikgu ni kalau kite senyap je maybe dia ingat mak ayah x prihatin cek anak so takut jadi tabiat pula. Baiklah pi tunjuk yang kita ni memang x puas hati tang lebam kesan cubit tu...dapat lagi bagus pi jumpa principals. Diskus dengan dia. Kadang2 principal ni x monitor pon ape cikgu dia buat...kadang2 nak jumpa pengetua tadika pon payah... but tadika tempat i sekarnag ni senang sangat... walk in je, jarang sangat dia xder kat tadika. sebab dia akan pantau cikgu2 n anak murid dia...HEHEHE =)

Cubalah ye...pagi2 tu, maybe boleh main story2 sikit...main story yang best2...pasal future ke, pasal rewards ke, ape2 yang bole make him happy. Hug lama2 sikit...sambil bagi kata semangat..balik sekolah, main2 dengan dia sambil sembang2 tanya ape yang jadi kat sekolah...buat ape kat sekolah...

Moga2 dipermudahkan ye Anne.
Rasa nak naw pi jumpa budak Kasyah ni, main sembang3 dengan dia. HAHAHA.

mrs adam said...

kalau saya jadi anne saya akan sound direct kat person in charge tadika tu,kalau owner terus ckp kt owner tu iaitu bos kpd cikgu yg cubit kasyah tu.tu kalau sy la.huhu.tp betulla firasat komen2 kawan2 dlm entry ni kasyah kena cubit

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Sian kasyah kena cubit...huhu...sabo jerla...semua buat muke dek jer hish..kena report kat owner taska tu anne kesian kashah nanti trauma tak nak gi sekolah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...