Wednesday, March 19, 2014

A new ME

Salam...

Tajuk macam aku dah buat renovation untuk diri sendiri pulak..hehe. Sebenarnya aku dah berimej baru sekarang. Apa dia? tengok gambar kat bawah ni.

Boleh detect? Ya, aku dah tak perlukan spek mata lagi. ALhamdulillah aku skrg dah boleh melihat tanpa kaca mata. Dalam erti kata sebenar aku dah buat lasik operation. Itu pasallah aku mc seminggu sbb doc bagi aku mc seminggu. Hari ni genap 2 minggu selepas lasik operation.

Meh nak citer sikit pasal lasik ni. Aku buat di Eye Laser Correction. Beli kupon je kat groupon. Gamble hokeh beli kupon tu walaupun dalam tu dah bagitau untuk power mata bawah 500. Aku mmg dah lebih 500 pun. So harga groupon adalah Rm3000 tp sbb both my eyes lebih 500 power maka aku kena tambah lagi Rm1000. Jadi total aku buat lasik adalah RM4000. Consider okaylah sbb cousin aku buat kat Princecourt kena RM7000. Kalau RM7000 aku kena tggu 10 thn lagilah kot..hehe.

Proses lasik ni kejap jer. Setiap mata 5 minit. Laser die 25second saja. Berdebar gak ah sblm buat tu tp tawakkal jer. Once the doctor letak alat sengkang mata tu, akupun berzikir dlm hati. Secara totalnya aku sedar dan nmpk apa die buat. Malah aku boleh rasa die sapu mata aku mcm penyapu tu. Aku boleh rasa cuma tak sakit. Lepas laser, aku kena tutup mata 24jam. Tapi takdelah tak boleh bukak terus. Takkan nak makan sambil tutup mata pulak. Seminggu kena pantang makan mcm org bersalin. Terus turun 2 kg..haha. Ok tipu. Xdelah mcm org bersalin tp tak boleh mkn seafood, frozen food, oily food, spicy food, soft drink, canned food dan bottle drink. No tv, komputer, sms, driving utk 3 hari pertama. Tak boleh basuh mata utk seminggu dan die bagi ko ubat utk titik kat mata 4 kali sehari. Seriusly ubat tu kuat giler smpai airnye masuk kat tekak. Pahit nak mampus bila dah jatuh ke tekak tu. Sampai nak termuntah. Senang citer minggu first tu adalah penjagaan rapi.

Lepas seminggu kena cek up balik. Actually sehari lepas laser kena cek up jugak. Die nak tgk bola mata kite okay ke tak. So far mata aku okeh tp belum betul2 sharp lagi. Doktor kata in 1-2 month akan sepenuhnya nampak. Tapi skrg pun aku dah okay dah. Aku pulak rasa pelik sbb selalu sblm tido bukak spek dah gelap dunia dah tp skrg nak tido pun terang lagi pemandangan..haha.

Yang paling best skrg dah boleh pakai sunglasses..weehuuuu... Sblm ni nak pakai spek itam kena pakai contact lense... Zaman gedik bolehlah nak pakai lense tp skrg malas. Bila mata dah clear ni boleh suka2 hati pakai spek itam.

Spek itam original pertama aku... Boleh kumpul sunglasses pulak pas ni..hehehe

Daaaaa..

6 Magic Words:

nana kimie said...

wah kak....bersunglasses ler pulak pasni,heee....gojes gitu!^^

mrs adam said...

wah anne.tahniah dah berlasik gitu.wee untung la beli groupon xde la smpi 7k kan.

lieyalatif said...

wahhh taniah2...lieya nyaris nak buat ari tu tapi tu laa takut nye lahai tgk video org buat tapi mmg rata2 ckp tak sakit...tapi ntah laa penakot betul diri nieh hahaahahah

lieya punye power kiri kanan masing2 525.... tak sangka ade gak jual kat groupon kan...

AnneRaini said...

lieya: sy tak suka pakai contact lense. jadi lasik adalah pilihan terbaik.

FiZ said...

wow...nampak muda la akak bila xpkai spek ni.hehe...;)

izzah said...

Bestnyer dh xyah pkai spek...sy pkai lens..tu pn rasa leceh kdg2..teringin nk wat lasik tp takut...huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...