Monday, April 28, 2014

Pengasuh buat taik dengan aku....

Hahaha tajuk tak leh blah. direct terus.

Hai kawan2.. Sory dah lama dah update blog. Aku tersangat bz. Inipun masih lagi dlm mood busy xhengat tapi dek kerana nak jugak melepas geram kat blog maka aku update jugak. Kes geram sangat dengan manusia tamak berhati busuk macam pengasuh Suci tu.


Ini status fb aku hari Sabtu lepas. Kalau korang baca memang akan terasa sakit hati sbb kawan2 aku ramai yang tolong aku sakit hati sekali. Cerita die macam ni. Aku start hantar Suci kat dia bulan 3 haritu. To be exact pada 3hb Mac. Mula2 sblm hntr kami berkenal2an dulu. Kemain die kata die dah biasa jaga budak. Mula2 kami rasa okaylah. Tapi bila die kata lepas pukul 6.30 die kire ot, aku dah mula rasa xbest tp teruskan jugak. Dalam hati dok fikir, die ni jenis berkire tp sbb kitorg pun biasanya xbalik lmbt so xpe kot. Pastu die cakap, bayar mesti hari gaji. Kamipun ok jugak sbb mmg kami xde masalah dari segi byrn ni cuma standard ah kdg2 lmbt sikit sbb terlupa or tak kuar duit lg. 

So hari first hntr die kata Suci asik menangis. Pelik jugak aku sbb Suci ni budak yg sgt senang nak di jaga. Nangis sbb nak susu je. Nak tido pun xmngs. Tapi aku rasa mgkn sbb tak biasa kot. Masuk hari ketiga, pengasuh kata die demam. So hari khamis 6hb tu kami xboleh hntr Suci. Korg tau x, 6hb tu hari aku buat lasik. Bygkn kepayahan kami nak jaga Suci pd masa sama, aku kat klinik n kena tutup mata for 24hours.. Tapi xpelah dah die demam nak buat camne. So spnjg aku mc seminggu mmg aku jaga Suci. Bila aku nak keje balik, die bgtau anak die kena demam campak. Nak tak nak aku terpaksa import mak aku dtg. Yelah xkan aku nak hntr Suci jugak. Kang kalo Suci yg baru 4bln tu demam lagi payah. So seminggu lebih mak aku jaga sampailah 21hb. Kami mula hntr Suci semula on 24th March. Alih2 hari jumaat tu die nak cuti balik kg. So hubby amik EL jaga cuti. So total die jaga Suci bulan 3 cuma 8 hari.

Pengasuh Kasyah sblm ni, bila kami xhtr Kasyah 2 minggu, die sendiri cakap bagilah byrn ikut kami sbb die jaga bape hari je. Jadi kami ni sbb makcik tu xberkira so kamipun xberkira. Kami bagi je kat makcik tu. Tapi si pengasuh Suci ni pulak jenis mmg berkira tahap sial, die suruh bayar penuh. Kami mintak consider sbb akupun nak bg kat mak aku jugak upah jaga Suci. Tapi pengasuh tu cuma kurangkan 50 je. Still kami kena byr Rm280. Pdhl penuh RM330. Jaga baru lapan hari pun nak RM330. Dah kami mintak consider baru die kate RM280. Malas nak cakap byk kami bagi je. 

Masuk bulan 4 ni, kami jadi sikit bengang dgn die. Die suruh kami cari pengasuh lain sbb die kata Suci asik ngs je.Kami pun iklankan kat fb tp mlngnye xde. So lps seminggu die kata Suci dah ok. At the same time die amik lagi sorg baby umur 4 bulan. Dah die kate baby baru tu asik ngs pulak. Apa kes? Sah2 lah baby mmg ngs. Xkan ko nak jaga baby bisu pulak. Oh ya sambung blik citer masuk bulan 4 tu, setiap minggu die cuti. Jumaat die call hubby suruh amik Suci sbb darah die naik. Xlarat nak jaga. So hubby pun balik umah jaga Suci. Lepas tu, minggu depannya hari rabu die kata nak gi klinik tgn gatal2. Xpasal2 hubby bawa Suci gi opis. Dah tgn gatal tu satu hal pulak. Die suruh kami mandikan Suci siap2 kat rumah sbb die kata die alah sabun baby. Abis tu anak ko yg setahun tu mandi xpakai sabun ke sbelum ni??? Xpe aku sabar lg. Pukul 6.30 aku kejut Suci n mandikan die. 6.30 pagi tau. Balik pulak, mcmana aku hntr mcm tu jugak aku amik. Die xmndikan pun. Aku jugak yg mndikan Suci. senang citer, keje die tolong tgk je. Xpe aku sabar lg. 

Sepanjang jaga Suci, aku rasa baru minggu lepas yg penuh tanpa cuti. Kalau x asik cuti je. pastu yg buat kami naik hantu, hari jumaat 25hb die hntr msg kat hubby tanya nak teruskan ker hntr Suci? Kamipun pelik apsal tnya sbb haritu die dah kata Suci dah ok. So bila kami tanya kenapa, die kata kalau nak die jaga tolong ikut rules die.. What the fishhhhhh??? Rules ke benda pulak? 1. Sila byr 25hb. 2. Tukarkan pampers Suci sblm hntr kat die. 3. Kalau die cuti byrn tetap penuh. 4. Bulan 5 die nak cuti 4 hari. Perghhkan. Nampak tak tak boleh lebih kurang kat situ. Kami kalau org xberkira kamipun ok jer tau. Tapi kalau dah berkira mcm ni mmg akupun berkira jugak ah. Mmg hubby xbyr lagi kat die hari jumaat tu sbb duit kat rumah. So igt nak bagi pagi isnin je. Tapi die punye tamak berkira dan tak menyabo, terus sound kitorg psl rules kena byr 25hb.. Bodoh punye pengasuh. Pastu nak suruh tukar pampers, baik ko suruh mandikan je terus. senang keje ko xyah mandi budak. Ko tolong tgk je. Nak jaga budak tp nak senang. Memang bodh tahap gaban. Pastu kalau die cuti byr penuh. Hello kitorg mmg xpernah berkire pasal tu. Cuma bulan lepas tu dah ko jaga 8hari je considerlah sikit. Makcik dulu tu pun kami xberkire psl die cuti tau n makcik tu pun xkata apa kalau kami lewat byr sbb bukan xbyr tp lupa amik duit ke, or tertinggal duit kat rumah. Alah xyah nak berkire sgt sbb kamipun xberkire psl sakit pening anak.

Sblm die jaga Suci, die kata okay jer kalau aku bg susu bdan. Tapi mggu lepas die kata jgn htr susu badan lagi sbb die xsempat nak bagi. Hampeh lagi. So skrg aku xpump dah tapi aku buang dlm toilet. Sedih tau. Pam pun bukannya die guna. Huhu..
                              
  **********berhenti sat**************

sambung balik...

sementara berhenti tadi aku bertekak dgn  pengasuh tu sbb aku geram sgt aku gi post kat fb..haha terus pengasuh tu call aku. pung pang pung pang die dgn laki die memekik2.. aku relax je dgr.. bila turn aku cakap laki die dok sibuk memekik2 kat blkg.. hoi ko dah kenapa? bagi aku soalan tp xbg aku jawab. Aku timbulkan isu2 yg aku tulis kat atas ni je.. tp asik2 die kate Suci asik ngs susah nak jaga. Suci berak pagi2. Suci bla bla bla... Okaylah senang citer anak aku yg salah... Die berak tu salah. Die menangis pun salah. Ko berkira betul. Ko cuti selalu tu betul. Semua ko betullah. Aku malas nak layan...last2 aku ckp dah maghrib aku malas nak cakap lg. haha.. Post kat fb tu pun aku delete n aku ganti dgn post "minta maaf" dgn penuh ikhlas... Tapi sebenarnya bukan aku guna fb aku pun.. Aku guna fb laki aku...hahaha.

Berbalik kpda citer tadi, aku turut bekalkan Suci dgn puree kentang. Tapi mcm mana aku bagi mcm tu jugak aku dpt balik. lgsung xberusik. I is pelik. Bila esok tu aku dpt bekas kosong siap basuh. Bajet mcm guna tp aku tau die buang. Aku tahu die suka2 bagi Suci nestum. Huhu. Masuk mggu kedua, aku pulak bekalkan nestum tp mcm xluak jugak. Aku pelik, die kata Suci mkn tp kok mcm xde beza. Haih...

So skrg ni mak aku tolong jaga Suci smpi rabu ni. Khamis cuti hari pekerja. Jumaat mak mertua aku ada. Skrg dlm proses mencari taska. Org boleh kata mcm2 kat aku tp hanya aku tahu hakikatnya. Hanya aku tau apa yang terjadi. 

Okaylah..jrg aku post entry panjang2 ni... Daaaaaaaa..

Comel2 cenggini pun orang xnak jaga...huhuhu kesian anak mama...

p/s:Boleh pengasuh tu kata, nasib baik die tak lempar anak aku......Perghhhhh!





11 Magic Words:

Ann Ishak said...

memang biadap pengasuh tu

nana kimie said...

Allahuakbar...manusia ke apa ni kak....boleh nak lempar2 anak orang,melampau betul! haish kalau dekat nana sanggup jaga suci..huuu:'( sabar ye sayang...moga ada pengasuh yg terbaik buat kamu.....hugs<3

Rin Maira said...

hishh kalo akak takdenya nk buat post minta maaf kt dia tu...dh tentu2 dia yg tak betul...alo nk cari rezeki buatlah betul2...semua kerja nak senang...duit nk cepat...apahal.....tak paham org camni...

nuyui a.k.a miss YUI said...

melampau org cmtu..

saya plak berangin je bc kisahnya..

AnneRaini said...

kak gee: tujuan sy post tu pun sbb nk die sakit hati...acilah sy sakit ati diepun skt ati...tp geram gak die asik kate anak sy susah nak jaga. anak sy hari2 berak pagi2... err bukan ke baby berak n ngs tu biasa. tu yg sy kata die ni berkire.

AnneRaini said...

nana: die ckp tu smbil terpekik terlolong mcm org histeria.. tu yg smpi ckp nasib baik die tak lempar Suci tu. Akak dengarkan aje. Org dah kena rasuk ni bukan boleh layan sgt.

husna zahidi said...

ya allah bahayanya pengasuh tu kak.. awal2 lg time dah taw dya mmg xnk jga suci tp nak pau duit je.. geram nya husnaa..

setahu husna budak kecik lg senang nak ngasuh..tak banyak ragam.. hanya mndi, bg mkn dan main2 dgn dya..

meh sini lah bg mama husna jga.. kami lebih suka ngasuh budak kecik..lg2 baby..x puas main shari..

My Aisy said...

ni jenis yang nak duit...bukan jaga baby coz passion...hish mmg geram jek baca...satu pasal cuti tu mmg sesuka hati...pastu pasal pampers tu...pastu makan...haish...dinasihatkan utk ambik nursery jek...tambah sikit je dah sama cm anta nursery...

tp pastikan yang berdaftar la...atleast anak2 kita dipantau sepanjang masa...coz klu dia gi masak ke gi toilet ke mesti ada sorg yang in charge tgok baby sume tu...

hish masih tak leh hilang geram baca...coz kita pun ibu jugak so faham lah camner...grrrrrr....

mama nur said...

salam....maaf mencelah...sebaiknya dah tau dia buat taik....carik je org lain....ingat dia sorang je boleh jaga anak kita. sebb akak dah pernah kena. pengasuh mibta ganti rugi sebb dia kata anak akak pijak laptop dia. yang pegi sepah buat apa. dahlah garang lak tu. terus akak tukar ke nursery. hati pun tenang. takut dia marahkan kita....dia buat x baik kat anak kita

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Ish...kenapa la ada pengasuh cenggitu...saya lak naik sngin...geramnyer...berkira laktu...siap nak campak anak orang apa kes...

aTieYusof Family said...

Iskkk..naik geram plak sy baca N3 ni.. adakah patut! mmg cari pasal lah pengasuh tu.. klu tak nak jaga, jangan tamak! ini nak duit je tu, jaga tak nak..
amboii! nak lempar anak org?? suka hati je kan..(emo sikit klu bab2 ni)..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...