Friday, May 23, 2014

Makan-makan masak-masak #2

Salam Jumaat yang berbahagia ni.

Hari ni buat entry makanan saja. Sekali harung walaupun makanannya lain2 hari. Mula2 citer pasal makan2. Bulan 4 hari tu, big bos yang aku menyampah tu belanja kitorang yang local staff ni makan. Actually aku reluctant nak pergi tp sbb xde excuse so join jugaklah. Bukan apa, dah kami semua ni bukan suka kat dia, so bajet die belanja tu nanti kami suka kat dialah kot. Tapi nehi khabi nehi. Die belanja makan pun perangai die same je tak berubah asik menyusahkan org mmg makan maki hari2 ah. huhuhu. Die bawa makan kat one of the finest Japanese restaurant.Restoren Fukuya. Tempatnya exclusive even chef wan pun suka makan kat situ. Kawan2 aku bedal set paling mahal. hahaha. Aku amik yang middle mahal sbb aku suka unagi so aku mestilah amik set unagi.

Ini Sashimi. Datang sekali denga Unagi set tu. Seriusly sashimi ni fresh tau. Sedap.

Inilah rupa unagi aku. Besar dan enak banget. Puas hati makan. Memang kenyang sgt.

Inilah set unagi tu. Ada miso sup, pickles, tempura dgn chawan mushi. Semuanya sedap. Tapi cukuplah kot sekali ni die belanja. Nak melayan borak dgn die tu mmg menyampahlah. Sampai kawan aku ckp, muka aku masam giler. Pastu aku banyak diam.. Hahaha nampak sgt tak suka.


Yang ni Saba shioyaki set dekat Rakuzen. Kali ni gi makan dgn kawan2 opis aku sempena salah sorg nak berhenti keje. Tapi kali ni makan, okay je. Tak mabeles sgt. 

Sekali lagi makan unagi. Request oleh aku dekat bos aku (yang ni superior aku yg jaga aku) sbb die suruh aku pulun buat keje cepat2.. Haha aku cakap kalau nak cepat belanja aku unagi. Siap keje terus die bawa makan kat Kirishima.. hehehe. Tq bos. Tapi sedih sbb bos aku ni akan balik Jepun bulan 8 ni..huhu dah xde bos yg best lagi. Yang ni pun sedap sesangat..

Habis cerita pasal makan2, nak share pasal masak2 pulak.

Baked Macaroni aku buat untuk jamu org2 kat opis. Saje je rasa happy so decide buatkan breakfast utk diorg. Officer2 kat section aku punyalah suka. Kitorg gelak giler bile aku kata aku good mood sbb big bos takde seminggu..haha. Masa tu big bos yg annoying tu balik Jepun sbb bapak die meninggal. Aman kitorg seminggu tau. 

Yang ni macaroni goreng tomato. Di masak entah bila dah lupa. Balik keje tgk peti kosong jadi masak apa yang ada. Kasyah sukaler sbb die mmg tekak western..hehe

Nasi lemak dengan sambal ikan aye. Request by husband yang nak nasi lemak dgn sambal ikan aye terengganu stail. Siap je masak, terus die makan. Sedap bebeno katenya. Sama macam yang tok die buat. Terus setiap minggu request.. Tapi kalo ikannye takde nak masak guane..hadoi.

Omelette cheese dibuat masa aku tgh runsing dan bengang pasal pengasuh. Takde mood nak masak tapi takkan nak biar Kasyah lapar pulak so aku buat omelette sudah. Janji kenyang..hehe

Gitulah citer makan2 masak2 aku. Rasa macam dah lama giler tak share resepi tp tulah skrg ni masak lauk2 biasa je. tak kuasa ah nak beria bagi resepi. Korang lagi terer..hehe. Daaaaaaaa

p/s: Esok nak gi shopping tp hubby kate nak main boling wakil jabatan die. Nyampah. 

14 Magic Words:

Love Razila said...

Alahai...memanglah x boleh telan bla nampak daging merah2 tu. HAAHHA dasar naw tekak MELAYU kennn... so nyebut pon entah betul entah salah. HAHAHAHA...ni nak kene belajar makan ler dengan Anne ni baru boleh belajar pi makan sendiri kat Japaniess restaurant gitu...bila nak ajak makan UNAGI ni???

aTieYusof Family said...

adoii.. walaupun kena belanja tapi klu bos tu msh dgn perangai lama mmg tak best lah kan..keje pn stress je..huhu...
tapi nampak makanan tu sedap lah pulak...hehe

husna zahidi said...

so far tak pernah lg makan makanan jepun mahupun korea..sebab takut nak mencuba..:(

AnneRaini said...

suzy: yg merah tu bukan daging tp tuna. daging mana boleh mkn mentah2.. hehe. Unagi boleh mkn setahun sekali je sbb mhl. hahaha. moh ler..

AnneRaini said...

atie: hati ini sudah tertutup buatnye..haha

nuyui a.k.a miss YUI said...

org blnje kt bedal aje..hahah

My Aisy said...

adoai...sedapnya makanan jepun tu...lagi2 unagi tu..slalu makan yang kecik je...pon dah sedap...lagi yang besar tu...lapa tengok gambo2 makanan ni...

lieyalatif said...

uihhh bab sashimi tu buat lieya meroyan!! lieya mmg hantu gile salmon sashimi....tapi salmon yg dah masak lieya tak suke ...suke raw2 mcm tu....boh kicap n wasabi, perah lemon...perghhhhhhhhhhhhh...seko ikan pun lieya leh lahap hahaahahahahaha....

dugaan betul tgk semua pic mknn ni...daku puase niiiiiii...uwaaaaa!!!

ct cheery said...

unagi!!!adoii..mcm sedap tapi xtaw leh telan ke idok

aTieYusof Family said...

salam singgah nak tgk Suci & Kasyah..:)

najah salwa ismail said...

Nyuuummm...sedapnye sushi...teringat msa preggy kn ank sulung dlu..tiap2 minggu gi mkn sushi..& ada 1 sushi yg mmg wajib mkn..salmon mayo nma dia hihi sedapp sungguh hehe

mrs adam said...

peh tak penah mkn kat restoran jepun.hukhuk.slalu mkn sushi je

LYAfrina said...

unagi tu ape??

AnneRaini said...

lya:unagi tu belut.. sedap sgt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...