Thursday, June 12, 2014

Kejadian mencemaskan yang tak berapa mencemaskan tapi buat aku rasa bersalah...

Fuhhh giler panjang tajuk... Ko ado tajuk panjang2 gini? Hahaha. Tajuk pun macam dah saspenkan. Nak cerita pun saspen..hihihi..

Gini citernye. Alkisah semalam petang lepas balik keje, husband ajak gi Alamanda untuk tukar simcard tepon aku tu. Nak tukar simcard dari tepon masuk ke Note. Since Note tu pakai simcard kecik so terpaksalah gi tukar kat celcom. So dalam pukul 6.15 tu kami pun keluar dari rumah dan as you know rumah aku tingkat 11 so kami kenalah naik lift untuk turun. Lift kat rumah aku tu memang selalu sangat buat hal tau. So semalam masuk je lift, lift tu tersengguk2 masa turun. Ah, sudah! Lift ni macam nak buat hal je.

Ye betul, memang die buat hal. Sampai je kat bawah kat ground floor, lift tu stuck takleh bukak pintu. Sewel ler tu. Dlm lift tulis tingkat 1 tp sbnrnya lift tu dah sampai ground floor. Kami tak panik sbb dalam lift tu ada langkah2 keselamatan. Baca dan follow jelah. So husband terus ring emergency bell dan cakap dgn maintainance. Dah bgtau maintainance kami tunggu jelah tp seriusly panas hokeh dalam lift tu. Si Kasyah pulak, boleh die panik terus nangis sambil jerit takut...... Hadoilah Kasyah. Aku cakap dengan dia, xpayahlah nangis, kan mama dgn papa ada. Buat pe nak takut. Dek kerana Kasyah menangis sambil jerit takut takut, org kat luar pun dengar dan panik sbb die ingat ada budak kecik terperangkap dalam lift. Terusler die call 999 panggil bomba.. Kami pulak yang panik dengar die call bomba sbb kami dah call maintainance. Huhuhu... Lebih kurang 10 minit gitu, maintainance tutup system lift dan restart balik. Lepas tu pintu berjaya dibuka dan kamipun keluar ler.. Org2 yang tunggu kat luar tu, kami ucapkan terima kasih sbb prihatin.

Jadi teruskan plan asal nak ke Alamanda. Keluar je kete dari parking, kami nampak kete polis datang dengan lampu kelip2 die tu...

Aku: Errrr...polis tu datang sbb kite ke?? (Aku tanya husband)
Husband: Entah.. Agaknya kot..
Yes, memang betul polis tu datang sbb kami.. Die berhentikan kete betul2 kat blok umah aku. Alamak, tapi kami dah keluar dah dgn jayanya... But then sedapkan hati sendiri. Alah polis tu memang polis ronda so die ada dekat2 area situ je. Hehehe.. Mari teruskan perjalana. On the way nak ke Alamanda tu kami nampak pulak truck merah bawah ni...

Truck bomba siap dgn ambulance sekali hokeh. Dipandu dengan lajunya sambil siren neenooneenoooo tu berbunyi. Ah, sudah. Bomba tu datang sbb kitorang ke? Hah? hah? hah? Sedapkan hati lagi. Takkanlah begitu cepat dari presint 9 nak ke presint 15... Pasal orang lain kot.. huhuhuu.. So sepanjang dalam Alamanda tu kepala otak aku ni dok fikir pasal bomba tu je. Sbb kitorang ke? Haduiii, mulalah rasa bersalah menerjah. Giler kooo..bomba dtg siap ambulance bawa laju mcm pelesit nak selamatkan kitorang tapi sebenarnya kitorg dah sampai Alamanda berseronok2 hokeh. Serius rasa bersalah giler...

Balik rumah, husband cek facebook komuniti perumahan kami. Dah seperti yang dijangka memang bomba tu datang sbb kami..Huwarghhhh kesiannya abang bomba... I rasa bersalah sangat kat abang bomba. Bukan niatku membuang masamu..huhuhu.. Lagipun kami tak call pun bomba tp org kat luar lift yang call bomba.. Kami okay je dlm lift tu cuma kepanasan jerlah. So sampai skrg aku masih rasa bersalah dan kesian kat abang2 bomba tu lagi2 yang drive truck dgn ambulance... Mungkin diorg tengah relax nak makan nasi, alih2 kena bergegas nak selamatkan kami.. Nasi tak sempat jamahpun agaknye..huwarghhhhh... (tinggi sungguh imaginasiku)..

To abang2 bomba dan juga abang polis, saya minta maaf sangat sbb menyusahkan abang2 semua. Walaupun bukan saya yang buat panggilan tu tapi saya tetap rasa bersalah.. Abang bomba dgn abang polis kalau jumpa saya nanti saya belanja karipap ye..hehehe...

Daaaaaaaa..

p/s: Jasamu dikenang... Sape kata polis dgn bomba tak buat keje? Diorang pantas dan tuntas tau. Salute abang2 beruniform.

5 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu tandanya ramai prihatin..

lieyalatif said...

uih panik kalo tesekat kat lif.... kat opis ni rajin gak lif stuck..tensen jek ...kalo lieya dlm tu mau panik sesak napas ...tapi bagus le, nampak semua nye cekap bertindak....

Love Razila said...

Hahaha...aku baca gelak2 Anne, yer lah bagus gak ada yang prihatin. Merbahayakan kalau memang budak je yang kat dalam tu terstuck dah ler budak of cause ler x reti nak resQ diri sendiri, mau pengsan kot. Huhuhu. Ape pon, alhamdulillah sealamt.

Zee Suhaini said...

tiap kali masuk lif zee memang takut anne..takut benda camni la yang jadi..takleh bayangkan kalo sengsorang dalam tu..meraung kot sebab panik..

nasib selamat takde pape..

LYAfrina said...

tp bguslah komuniti kat situ..cpt bertindak.. huhu..klo lyapon takut klo tperangkap dlm lift

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...