Tuesday, June 17, 2014

Nasi lemak sambal ikan aye@tongkol

As salam...

Dah lama rasanya tak share resepi masakan. Bukan tak masak tapi skrg ni dah jarang nak buat masakan yang luar biasa. Semuanya biasa2 je. Masak kicap, kari, sambal, lemak, singgang semua yang korang tau masak. Kadang2 datang mood malas, kite call je kedai minta bungkus. Sonang baitu. Alkisah nasi lemak ni, sejak2 dah menjadi buat nasi lemak, memang kerap jugaklah buat. Tapi bukanlah setiap minggu. Minggu lepas hari ahad husband request nak nasi lemak sambal ikan aye. Jadi marilah kite beli ikan kat pasar dan masak. Masak sekali harung makan sampai malam. Senang keje ai.

Nasi lemak kali ni best sbb pakai beras basmati. Merengek2 nak gak beli beras basmati yang harganya boleh buat matiii...akal kat husband. Sepanjang kawen nilah festime beli beras basmati weh. Nak masak nasi lemak ni sempoi je. Aku letak halia, daun pandan, santan dgn halba. Oh garam sekali. Masak jer macam nasi biasa.

Sambal ikan aye@tongkol feveret husband. Dah beberapa kali buat so aku dah tau dah nak ejas rasa die sampai jadi sedap seperti yang suami mahu. Bahan2 adalah simple dan biasa. Tiada yang luar biasa melainkan biasa2 sahaja. Cili kering kisar, bawang merah, bawang putih, air asam jawa, gula dan garam. Itu saja. Ikan tu direbus sblm dimasukkan ke dalam sambal. Lepas rebus nak goreng pon boleh. Ikut suka.

Lauk nasi lemak yang wajib ada. Sambal, telur rebus, ikan bilis goreng dan timun. Kami tak suka kacang so xyah letak.

Set nasi lemak yang siap sedia untuk dinyekik. Tiap2 minggu kalo makan macam ni, impian diet aku boleh lebur tau... Tu yang sebulan paling maximum pun 2 kali je... Haruuuu..

Kasyah request suruh amik gambar die tengah makan. Okay mama layankan aje... Tapi Kasyah memang suka nasi berperisa. Nasi lemak, nasi beriani, nasi minyak, nasi mandi, nasi goreng sume die suke. Nak pancing die makan banyak, mmg kena buat nasi berperisa. Tapi mama pulak xberapa rajin..hehe. Makan nasi putih sudah..

Erm sedap....Bulan puasa ni bolehlah kot buat nasi berperisa. Dah plan nak buat nasi tomato dgn nasi beriani tp tu baru plan. Jadinye belum tentu lagi..hehehhe..

Daaaaaaa....

p/s:ptg ni nak ajak husband cari baju raya anak2. Dah nak puasa ni kang kena jalan time puasa. Ai malas hokeh panas2 cari baju.

6 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

pergh smbl tu..mablessss.

Zee Suhaini said...

teganu style ni anne..

elok soping before puasa ni..kalo dah puasa zee pon malas nak jalan..nak angkut anak2 lagi..haruuu

Love Razila said...

Bestnya Anne pandai masak nasi lemak...kite x retilah. Hehehhe nanti nak belajar gak lah.

AnneRaini said...

zee: mmg style terengganu pun.

suzy: alah nasi lemak sempoi je ni..

LYAfrina said...

yummm.. mmg nmpk sedappp sgt!
dah lama x msk nasi lemak ni

aTieYusof Family said...

Menarik plak masak nasi lemak guna basmati.. boleh cuba gak nti.. wah! sambal ikan tu mmg terbaik lah.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...