Friday, June 6, 2014

Wajah kesayangan hamba

As salam...

Yay dah jumaat... Esok cuti boleh relax kat umah. Tak yah bangun kul 5.30 lagi.. hehe. Minggu ni setiap pagi aku bangun buat bekal Suci dgn sarapan untuk seisi rumah. Gigih ok. Yang penting dah jimat lunch aku.

Hari selasa hari tu Kasyah mengadu kat aku cakap die kena tumbuk kat sekolah.

Kasyah: Mama, along kena tumbuk.
Mama: Hah? Kena tumbuk kat mana? Sapa buat?
Kasyah: Kat sini (sambil tunjuk belakang kepala). Along pening.
(Terus rebahkan badan dan baring sbb pening katanya)
Mama: Sapa buat? Cian anak mama.
Kasyah: Dini buat..

Alololo kesian anak aku. Terus pesan kat die bertubi2 kalau kena lagi cakap kat teacher. Nyampah tau budak2 ganas ni. Kasyah tu mmg pendiam sikit kat sekolah. Teacher dia kata kalau die marahpun, die pegang je tgn budak kat sebelah dia. Tak melawan langsung. Akupun taknak ler kecik2 dah ajar melawan balas balik apa org buat. Die dah sekolah rendah mmg aku ajar cara melawan supaya tak jadi mangsa buli. Semalam die ngadu lagi kata kena tumbuk lagi...

Mama: Hari ni along kena tumbuk tak?
Kasyah: Haah, along kena tumbuk lagi. Dini buat.
Mama: Dini tu girl ke boy?
Kasyah: Girl. Die besar.
Mama: Adeh, kena tumbuk dgn pompuan ni payah ni. Along cakap dgn teacher. Kalau die tumbuk along lagi, marah dia.

Huhuhu, terus aku terbayang budak pompuan badan besar yg pernah aku tgk kat sekolah Kasyah. Mmg besar budak tu. Tinggi dan besar dah mcm obes dah..huhuhu. Tolonglah ye, mak-mak bapak-bapak yang ada anak pantau anak anda supaya tak jadi pembuli. Kesian kat budak lain. Macam Kasyah tu, siap mengadu pening mmg tahap kuat ler kena tumbuk. Dah ler kat kepala. Takkan aku nak gi sekolah serang budak tu pulak. Dah namanya budak2. So as parent aku harap kalau anak tu ada unsur2 ganas keje nak menyepak menumbuk jer tolonglah nasihat. Atau at least bagtau cikgu anak korang tu ganas nauzubillah. Biar cikgu alert sikit.

Yang Suci pulak, minggu ni dah start hantar die ke taska. Dua tiga hari ni mmg die keje nak menangis je dalam tido. Mcm mengigau. Mesti banyak nangis kat sekolah. Suara pun dah serak dah. Selesema pun dah menjengah balik. Hadoi.. Xpe mama bagi masa untuk Suci menyesuaikan diri. I is very positive you know. Okaylah, nah dua keping gambar wajah kesayangan hamba.. Gambar masa teman mama shopping kat Kenanga..



Daaaaaaaaaaaa...

p/s: Mood nak shopping tp duit gaji dah yillekk..nyampah.

7 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

ololo cian dia kena buli ea..

kat umh mama buli tak? ekekek.

FiZ said...

geram je kan tapi btul jgk..xkan nk ajar kasyah bertumbuk plak.haih..budak2 skrg...

aTieYusof Family said...

abg Kasyah kena kuat, sebab boy..hehe.. tapi kena tgk gak tu..takut lah kes2 buli ni kadang melampau walaupun sesama budak kecik.. Suci, kena ambil masa skit kot kat Taska tu..lelama nti OK lah tu.. wah! Suci comell senyuman tu..geram auntie.. :)

mrs adam said...

anne kalau saya,anak dah ckp lebih dari sekali kena buat ngan kwn sekolah,esoknya terus jumpa cikgu.huhu.saya yg suh cikgu tegur budak tu.haha(ni mmg saya dah buat kat cikgu hazeera pon.huhu)
awak ni baik sgt la anne.huhu

husna zahidi said...

haihhh dik Dini..nak ngorat ke?? kalau ye pon cara elok2 lah..-.-

ct cheery said...

URMM..CKP JER NGAN CIKGU SOH TEGUR BUDAK TU..MENCEGAH LEBIH BAIK KAN...

aTieYusof Family said...

Singgah lawat abg Kasyah & Suci:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...