Wednesday, July 2, 2014

Cuti2 Legoland - Part 1

Assalamualaikum...

Dengan kederat yang ada, aku gigihkan jugak buat entry Legoland ni. Kang kalo dilayan sangat penyakit almalasi ni kang, sampai raya tahun depan pon tak up entry lagi.. Huhuhu...

Plan ke Legoland ni dibuat dalam masa yang sangat suntuk. Ater tetibe laki aku sound "Jom gi jalan2. Abang nak release tension lepas final exam. Nak pergi sebelum puasa." Erk! Itu maknanya minggu ni lah sbb masa die mention tu hari selasa 17hb Jun haritu. Terus kepala otak berputar dok fikir nak kemana. Macam2 destinasi ada. Penang, Taiping, Universal Studio Singapore, Legoland, dan beberapa tempat lagi. Lepas difikir2 kebetulan khamis tu besday Kasyah, kami decide ke Legoland as birthday treat untuk dia. Terus survey hotel. Cari hotel murah dan bajet je sbb kami nak buat tido je. Most of the time mmg keluar berjalan2. Jadi hari Jumaat 20hb, kami balik kampung. Esok paginye pukul 6 kami gerak ke JB. Aku bawa mak aku as baby sitter. Yerlah nanti nak main2 sape pulak nak jaga Suci. hehe.

Perjalanan dari kampung aku ke JB lebih kurang 3jam. Macam nak balik KL jugak. Tapi kami sampai area Legoland pukul 10 pagi sbb kami singgah Machap mandikan budak2 dan sarapan. Tiket pulak untuk dewasa RM120 dgn mykad, dan RM90 dengan Mykid. Aku dgn husband RM100 sbb guna voucher. Total RM410. Fuhh berpeluh nengok harga tiket. Mohler kite masuk tengok berbaloi ke tak dgn harga tiket tu.

Sebelum masuk kena posing dulu...Nak masuk ni pun ada tragedi tau. Tapi malas ah nak citer.. hehe.

Untung bawa mak sbb boleh tolong ambik gambar family..haha. Xyah nak monopod sangatlah.. Aku ada makpod..hihihi. Suci tu kemain ngangkang die.

Mak budak harus ada gambar lone ranger. Senang nak ngaku single..kahkahkah. Dah jom masuk.

Dah masuk ni, keadaan cuaca memang masya Allah fanaslah. Payung tu wajib bawa yer. Kalo tak bawa beliler payung legolang. RM30 satu. Buat duit sungguh. 

Awal2 ni jumpe replika pape pon nak bergambar tp dah hujung2 dah tak kuasa dah. Panas giler sampai lecak ketiak. Rela aku duduk bawa pokok ke pondok ke daripada beria bergambar..hahaha.

Gambar complete satu family tapi Suci pulak tengok tempat lain.Huhuhu

Antara mainan yang ada roller coster kecik yang 4 org tu tapi kami tak naiklah sbb Kasyah tak lepas. Kalau lepas pon aku xnak naik..hahaha.

Last2 kami masuk area membina binatang daripada lego. Tempat ni sejuk sbb ada aircond so jom masuk. Layankan Kasyah nak buat turtle. 

Suci dok dgn tokmak. Suci behave je die. Merengek pon sbb lapar. Panas ker hape ke die layankan aje..bagus anak mama. Good girl.

Yay dah siap turtle. Seronok kasyah siap soh beli lego. Tapi sorry mama takleh beli sbb lego ni parts die kecik2. Takut adik tertelan. Main lego ciplak kat umah yang besar2 tu je. hehehe acikan.

Lepas tu kami teruskan perjalanan. Sampai kat area kingdom hape ntah. Ade dua kingdom, mula2 jumpa yg kecik. Ada roller coaster dragon. Jomler naik sbb untuk budak2 and kasyah punye tinggi pon lepas. Kasyah excited okeh nak naik..

Sebelum naik atas tmpt beratur, posing dulu..

Iniler ride yg kami naik.. Kasyah mula2 excited, dah naik senyap sunyi terus..hahaha. Aku pulak nak naik jer dah berdebooo... Gile kooo, aku ni dah x musim dah nak naik benda2 gini walaupun yg ni pendek dan rendah je tapi still rasa kegayatannyer..huhuhu... Serammmmm lagi2 part nak turun kebawah siap corner lagi.. Mak tobatlah weh...hehe. kasyah pon ride2 lain die dah takut nak naik..hahahaha. Pujuk2 baru nak. itupun yang betul2 kanak2 punye. hihihi

Ini pulak area kingdom yang besar. Kat sini ada dragon ride yang lebih mencabar untuk orang dewasa. Rail die lagi tinggi..Xnak ler aku naik..hehe. Masa ni jam dah pukul 12.30, Suci dah start nak cranky.. So kami teruskan perjalanan lagi. Aku nak ke baby room kat area depan lagi.

Sempat lagi naik tower ala2 menara taming sari. Baby tak boleh naik so Suci mak aku jaga...Lepas naik tower pusing2 ni baru aku jumpe baby room. So aku dgn mak stay dalam baby room tu. Org lelaki xleh masuk ye. 

Sementara itu, Kasyah main2 kat playground area depan baby room ni..Gambar die byk tau tp sbb aku dah mls nak upload, so sekeping pon jadilah..hehe..

Dah keluar dari baby room. Posing sat kat sebelah dragon tido ni..hehe. jam dah menunjukkan pukul 1.30 tghari. Perut dah mula nak lapar tp tak kuasa nak makan. Voucher makan ada Rm20 tapi itupun habis kami guna buat beli air. Air mineral pun RM3 tau. Air manis Rm5. Aje giler. beli air je habis RM20. Yerlah air penting sbb kat sini panas ya ampun. So decide makan kat luar je. Ingat nak gamble makan jugak kat sini tp tgk set burger bodoh je RM15 terus xjadi.hahaha

Gambar Kasyah di playground lagi....Lepas keluar dari baby room kami dah habis separuh kawasan legoland dijelajahi. Ada separuh lagi..Huh letih.

Rasa macam dah banyak pulak gambar letak kat sini. Gambar ada banyak lagi. Kite sambung part 2 lah ye... hehehe... 

daaaaaaaaaa...

p/s: Dah 3 hari berbuka ala kadar.. bagusnye aku..hehe

7 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

amcam kak? berbaloi tak harga tiket?

ok xleh kabor lg kan sbb skg bru part1 ..ekekek..

sy tunggu part smpai hbs!

husna zahidi said...

tak pernah smpai lagi..mujur lah akak ada kupon free tuh..dpt lah ringankan sikit blanja..;)

lieyalatif said...

wahh sonok2..sampai dah legoland..betul2 panas kan kalo masuk sane...mmg kene stenbai payung...tapi syok lagi panas kot dari hujan...kalo hujan terbatas nak jalan2....

kasyah nampak muke enjoy die.... suci mcm biase tetap cool jek panas2 pun...muke steady jek...

AnneRaini said...

yui: entahlah yui...rasa mcm kalo murahkan lagi tiket tu pun xpe...genting best lagi..hhee

AnneRaini said...

husna:ringan sikit je..ntah pergi lg ke tak lps ni..

AnneRaini said...

lieya: panas xnak hujan pon xnak...nak mendung je..haha

LYAfrina said...

Bestnyer

Tiket tu mmg mhl la.. tu pom dh gna voucher kan.. klo nk k sini mmg kna mnabung dulu la.. insyallah ada rezeki nk jgk kesini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...