Thursday, July 24, 2014

Kuih raya

Salam Ramadan ke 26.

Pejam celik pejam celik dahpun masuk puasa ke 26. Lagi 3 hari je nak raya weh. Kepala ni dok terbayang nak balik kampung je ni. Nak buat keje pon xde mood walaupun keje melambak. Time nak cuti raya lah sibuk nak bagi keje tau. Yg penting aku mls buat skrg. tunggu lepas raya baru aku settlekan. hehehe. Haritukan ada aku citer mood nak buat kuih raya tahun ni ntah kenapa merudum betul. Selalunya sblm puasa lagi dah sibuk dah plan nak buat kuih apa. Tapi kali ni nehi khabi nehi. Malas betul. Cuma tulah bila dah tetiap tahun buat, rasa xbest pulak kalau xbuat. Yelah dari umur aku 12 tahun kot aku yg buat kuih raya untuk umah mak aku. Kalau aku xbuat, xde kuih raya ler jawabnya. So pikir punya pikir decide buat 3 jenis yang paling simple. Yang tak memerlukan masa yang pnjg dan tak remeh. Jadilah 3 jenis sbb aku ada beli 3 jenis lagi. Cukuplah tu. Kang mak aku tinggal beli kerepek2 je.

Biskut wajib buat tiap2 tahun. Biskut conrflakes. Ni mmg feveret aku so kalo xbuat rasa cam xbest je.

Biskut cornflakes madu yg dibuat utk habiskan stok cornflakes. 

Gambar: Dalam pada xde mood nk buat kuih raya, buat juge ler sikit nk bg kt umah mak...janji adooo..
Biskut semperit susu yg jadi fenomena dlm fb dan blog. Saje je buat sbb nak rasa. Lagipun bhn senang so mariler kite. Semua kuih ni memang aku bawa balik kg, kat umah aku tinggal bekas kecik je sbb aku tau mak mertua aku selalu bagi kuih raya. Nanti tak makan pulak kalau tinggal banyak2.

Semalam dok kemas baju dlm beg. Hadui xmuat weh beg aku. Terpaksa bawa 2 beg ler jwabnya.. Budak2 baju kena byk sbb diorg tu cepat no comot belemoih bagai. Sehari je 2-3 pasang baju. Lagipun kali ni raya di Terengganu so baju spare mmg xde utk aku dgn husband. Kalau balik umah mak aku xpe sbb baju aku byk kat sana. Bawa baju nak gi jalan2 je. Itupun xhabis kemas. Malam ni sambung lagi. Esok ptg lepas keje boleh terus cau cin cau. Lambat2 lagi jem.

Daaaaaaa...

p/s: Rasa mcm nak beli henpon baru..huhuhu

3 Magic Words:

mizz miaizzati said...

cantiknyee semperit..lembut je kaler dia..sayang plak nengok..hehe

Zee Suhaini said...

comel semperit kalerful..

AnneRaini said...

bosan asik warna kuning je so kite buat kalerful sikit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...