Friday, October 3, 2014

Cuti2 Cameron Highland - Boh Tea Centre

 Assalamualaikum...

Busynya aku dua tiga menjak ni.. Biasalah keje untuk dua orang tapi kena buat sorang haruslah busy. Inipun sbb aku dah naik loya tgk pelbagai forms so aku decide nak update citer Cameron aku.. Tinggal 2 entry je pun termasuk ni.. So lepas ni last entry... Hehe.. Lepas pergi lavender park, kami terus naik semula ke atas untuk pergi ladang teh BOH ni. Dah dua kali sblm ni xpergi pun so kali ni mesti pergi jugak. Nak jugak feeling ombak rindu kat sini..hehe. Jalan nak masuk ladang teh Boh ni sangatlah mencabar.. Jalannya sempit dan muat satu kereta je so korang yang nak ke sini kenalah bertolak ansur. Kena bagi kete jalan satu2. Barulah korang boleh sampai dengan selamat. Jangan tergesa2 okay kalau ko tak nak masuk gaung...huhuhu.. Akupun ala2 scary je kete lalu tepi tebing sbb berselisih dgn kete lain... Tapi Alhamdulillah selamat sampai.

Nak ke Pusat teh Boh ni kena naik bukit tau. Haritu diorang tak kasi kete parking kat atas so terpaksa parking kat bawah dan bersedia untuk menguatkan otot2 kaki..hehehe. Kami ikut jalan tar untuk kete sbb kamikan bawa stroller. So both Kasyah dgn Suci dok dalam stroller. Husband tolak. Kalau nak dekat dan cepat korang leh ikut tebing bukit lalu ladang teh tapi kalau bawa stroller tak sesuai tau. Ikut jalan tar ni aku rasa mcm 2 kali ganda jauhnya. Sampai atas ketar lutut weh..

Dah sampai dah... Mak mengah nak.. Nasib baik sejuk kalo tak mau lecak ketiak..hahaha

Minta ada mamat ni tolong amikkan gambar.. Kalo tak xde gmbr sefamily. Kami takdak monopod..

Feeling remaja sgt... Padahal stroller anak letak tepi jgn masuk dlm gmbr...kahkahkah

Oh abang Aaron..eh tetibe..hehe

Hasil tanganpod...hihihi

Since masa ni dah tghari dlm pukul 12 gitu so aku order teh tarik (sedap) dgn kek strawbery dan scone. Asal gi cameron wajib makan scone. Aku suka. tapi lupa nak snap gmbr terus ngap...huhuhu.. Kek pun aku tak merasa sbb kasyah habiskan semua.. Lapar rupanya anak aku. 

Muka suka dpt makan scone.. Oh ya masa ni aku terjumpa dgn Dr.R alah yang keluar Hot fm tu.. hehe.. Rosyam Norlah. Die dtg dgn family die termasuk anak2 dia. Tapi yg dh kawen tu takdelah. Bini die stylo beb dgn spek hitam besar. Mmg lawa ah... Die dok meja belakang aku. Kalo ko nmpk ada budak pompuan blkg aku nmpk muka tu anak dielah. Aku takdelah nak amik gmbr dgn die sbb die tgh bercuti dgn family. Malas ah kaco.. Tapi die senyum je kalo kite tengok die. 

Suka ah suasana kat sini.. Sejuk damai hijau mata memandang.. Rasa mcm nak beli satu rumah kat cameron...hehe

Amboi suka sgt smpi terpejam2 mata ye bang..kehkehkeh

Lepas mengisi perut sedikit kami teruskan pengembaraan kat pusat teh tu. Ada penerangan tentang sejarah tmpt ni. Ada juga disediakn bilik video pasal teh boh ni. Aku masuk gak bilik tu sbb nak susukan Suci.. Bilik tu gelap so org tak nmpk ko bagi susu anak..kehkehkeh.. Gambar atas ni nak masuk kat kilang die. 


Masuk kilang ni korang akan terbau daun teh yang kuat. Sama je macam bau inai daun yang ko tumbuk tu.. 

Dah habis dah tengok kilang... Moh ler balik... 

Sempat lagi tu selfie sementara tunggu aku gi toilet.. Aku kalo gi cameron ni lemah betul bab nak buang air ni...sejuk giler air die..rasa nak meloncat kesejukan..kihkihkih

Kami decide untuk turun ikut tebing je. Jauh tu kalo ikut jalan tar. So husband lipat stroller dan aku dukung Suci. Kalau turun ok kot nak ikut ladang ni sambil dukung Suci.. Kalau naik tu mmg semput ah. Ni pun baru jalan sikit nmpk kerusi dah berhenti..hohoho

Bagi can orang2 lain jalan dulu sbb kami ni slow dgn ngangkut stroller lagi. Nasib baik stroller tu agak ringan. 

Dah nak sampai parking kete.. Sempat lagi berhenti amik gambar.. Konon nak amik gmbr lambung Suci tp tak jadipun..haha

Suci dah gelak beria2 tapi gambar pulak bergegar..haha akulah tu yang amik tu...dasar tangan tak berbedung..kehkehkeh

Kasyah suruh amik gambar dia smbil angkat kali...


Ni kami berhenti kat tepi jalan untuk ambil gambar... Aku bukan nak suap Suci dgn daun teh tapi nak suruh die tgk depan...

Sukanya tempat ni....

Habis dah pengembaraan di Ladang teh BOH. Memang syok ah kat sini.. Minum teh tarik sambil layan angin sepoi2 bahasa, nikmatnya.. In sh Allah kalau ke Cameron lagi boleh dtg sini...

sambung lagi yaa... tunggu last part. Daaaaaa...

p/s: Selamat menyambut hari raya Aidiladha... Siapa yang balik kampung tu hati2 di jalan raya. Aku in sha Allah petang ni akan gerak balik Segamat. Jumpa minggu depan ye.

5 Magic Words:

- said...

hmmm lama x cameron...huhuhuhu

aTieYusof Family said...

Seronoknya pic kat Ladang Teh tu.. hijau, saujana mata memandang...
Salam Aidi Adha juga ya..selamat bercuti :)

Muzai Samilan said...

samala aku pun rasa pun nk beli rumah kat sana.. tp harganye sama je macam kat sini..huhu

nur anis said...

seronoknyaaaa..:)

LYAfrina said...

cantikk sgt..
zaman lya pergi thn 1996-97 camtu..xde lagi ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...