Friday, October 31, 2014

Masak-masak makan-makan #6

Assalamualaikum...

Salam Jumaat yang penuh barakah... Bertemu lagi dalam edisi masak2 makan2.. Edisi masak2 makan2 In Sha Allah hanya akan keluar pada hari Jumaat sahaja.. Tapi bukan setiap minggu ye kawan2.. Setiap kali aku rasa rajin sahaja...hahaha. Jom intai2 apa yang teman masak dan makan.

Hari selasa tekak aku ni terasa2 mahu makan makanan yang sedap. Tekak aku ni memang gitu sejak2 batuk selesema ni demand nak makan sedap je. Moh ler try nasi beriani kat JM Beriani House kat Bangi. Ni festime kami makan kat sini. Order ayam merah dan juga kambing... So sedap ke tidak? Haruslah sedap weh. Nasinya lembut. Ayam diepun sedap. Kambingpun sedap.. Tapikan husband aku kata die lagi suka Mr. Kabab punya nasi beriani... Eh apada, Mr. Kabab tu nasi arab ni beriani ni beriani Johor mana boleh compare...huhuhu


Weekend kami keluar cari hadiah besday Suci. Alang3 dah lunch time, terus makan pizza. Teringin jugak.. 

Amik spageti sekali tapi ni menu Kasyah. Banyak die makan. Tinggal sikit je untuk aku habiskan..

Gambar tak memberansangkan tapi rasa sedap..hahaha matilah puji diri sendiri.. kehkehkeh.. Yang ni aku masak hari rabu sbb badan bukannya sihat sgt. Penat sbb demam tak hilang lagi so masak yang simple semua orang boleh makan termasuk Suci. Buat sup siam daging. Sup siam ni sup yang kalo ko order kat restoran kelantan tu yang masam2 tu.. Aku buat guna perencah sup siam adabi je. Senang dan mudah dan yang penting sedap. Lagi sedap kalo tambah cili api. Aku ni takleh ah tambah sbb anak nak makan. 

Nasi lemak lagi tapi ini menu sebelum aku demam. Pagi tu sempat siapkan nasi lemak untuk suami dan anak2 makan sementara maknya buat hal sendiri.. Tu yang sampai demam tu... Nasi lemak sambal ikan tongkol.. Mabeles. 

Tengok sambal ni rasa nak buat nasi lemak lagi.. Poyo. 

Mee sup tulang sedap gilosss... nanti aku share resepi.. Memang sedap tapi bukan resepi asal dari aku. Akupun cuba resepi orang.. Terbaik ah. pekat melekat. 

Bila dah buntu nak masak.. Tekak pon tak lalu nak makan yang heavy2. Buat lempeng makan dgn sambal sardin pon heaven jugak weh. Tak toleh lain dah.. Dua keping settle..huhu

Ni pun menu kalo dah tak tau nak masak apa. Buat nasi goreng ikan. Buat pedas pastu ikan tu jangan hancurkan.. Biar die chuncky2 gitu. Bila makan terasa ikan dia.. Memang sedap. 

Habis dah... In sha Allah petang ni aku nak balik umah mak mertua aku. Sejak mak mertua aku pindah Keluang, kitorang belum pernah lagi tido sana so kebetulan minggu ni husband takde klas, moh ler balik jenguk orang tua. Tapi sabtu malam balik segamat pulak umah mak aku..hehe sbb hari ahad Johor keje so mak mertua akupun keje.. Balik umah mak aku ler pulak.. Umah mak aku sentiasa ada orang..

P/s: Ni apsal tekak aku rasa sakit pulak ni? Baru baik kot sakit tekak.. mencik ah.

6 Magic Words:

Zee Suhaini said...

memang anne..kadang2 rasa tak lalu nak telan nasik..cam jemu pon ada tapi pikirkan anak2 masak jugak la sesimple yang boleh..dorang pon bukan makan..huhuu..dah 3malam dorang tak makan nasik..makan yang ringan2 jerk..

dalam banyak2 ni paling teringin lempeng..arghhh lama giler tak buat..padahal senang jer kot..

Iryns Ahmad said...

byknya sdp2..sgeti,lempeng,nasi lemak menu feveret 1family...

Kniedaz said...

Amboi...ke luar gambar lempeng tu yg menggugat perut ni

Muzai Samilan said...

aku paling terliur tang nasi lemak ngan lempeng..sedap tuuu

LYAfrina said...

yummm..semua sedap2

cheq da said...

Menyelerakan..slm kenal dari cheq da

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...