Monday, October 13, 2014

Nasi hujan panas

Assalamualaikum...

Dah petang baru sempat nak jengah blog. Masa sangat mencemburui aku tika ini... Selagi tak siap prepare documents scholarship untuk dihantar ke Tokyo selagi tu tak boleh nak bersantai2. Tapi buat keje je pun boleh bikin otak pening. Sementara tunggu nak balik kejap lagi aku decide untuk stop buat keje dan bercinta blog pulak..hehe. Hari ni aku share resepi nasi hujan panas yang aku buat 3 minggu lepas. Ye kawan-kawan 3 minggu ye. Tak sempat nak citer sbb habiskan citer Cameron dulu pastu busy pulak..

Actually nasi ni aku buat ikut resepi Pak Engku yang dikongsi oleh kak Azlita masam manis. Korang kalau pergi blog die mesti terliur tgk gambar masakan die. Gambar die sume cantik2. Berseni sangat. Tak mo citer lelebih moh kite jengah resepi. Kak ita, mintak halal saya copy paste resepi kat sini ye.



NASI HUJAN PANAS

Bahan2
3 cawan beras Basmathi ~ rendam dahulu 20 minit kemudian cuci dan toskan
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
pewarna merah, hijau dan kuning telur
10 gm bawang goreng
garam secukup rasa

Rempah tumis
1 kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji cengkih
3 biji pelaga
1 helai daun pandan di simpul

Bahan ini di goreng tanpa minyak boleh juga jika ingin di bakar dahulu
10 gm badam
10 gm kismis
10 gm gajus

Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc halia

Cara2
Panaskan minyak sapi dan butter
Tumiskan bahan tumis dan daun pandan hingga terbit bau yang harum
Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit minyak
Tambahkan susu cair, air dan garam secukup rasa
Kacau rata
Masukkan nasi
Kemudian masukkan badam, gajus dan kismis
Gaul rata
Tutup periuk nasi dan tanak nasi seperti biasa
Bila nasi dah masak, ambil chopstik dan lubang-lubangkan
Masukkan sedikit pewarna didalam setiap lubang
Tutup semula periuk nasi dan biarkan ia meresap sebentar
Kemudian gemburkan nasi rata
Sedia di hidangkan bersama lauk - pauk yang sesuai



nilah kejadian nasi tu. Aku letak warna oren, pink dgn hijau... Serius sedap nasi ni. In sha Allah boleh buat lagi lepas ni.

Aku gandingkan nasi hujan panas ni dengan daging masak hitam. Resepi daging ni aku akan share kemudian. Aku makan dgn salad beli kat Cameron dan sambal tomato. 

Kombinasi yang menarik. Trylah ye. In Sha Allah puas hati. 

Itu je untuk hari ini... Esok2 In Sha Allah aku bw blog korang...

Daaaaaaa...

p/s: Kaki sakit giler.. Malam tadi tgk konsert Datuk Siti...Nanti2 aku story

7 Magic Words:

FiZ said...

haih...teliur tgk nasi warna warni ni.terus amik roti mkan..nyum nyum..hehe

aTieYusof Family said...

waduhh...sedapnya Nasi HUjan Panas ni Anne.. teringin nak cuba masak sendiri nti..memang sedap kan..

lieyalatif said...

WAHHH SEDAP2....DAH SERUPA kak ita punye nie...cantik nasiknye ko buat beb..bederai lawo jeeeee...terus terliur2 tgk....macam nak buat gak le jumaat nieh...anak2 aku suke gile nasi kaler2 nieh....

oo bendealah tu beli kat mr diy...

Love Razila said...

Rajinnya Anne, jeles tau...rumah ni jenis makan nasi putih karang hidang ni ada pula mulut tanya...Yang nasi putih xde ke??Mummy nape nasi ni x macam biasa =)

Muzai Samilan said...

bestnye., tp x rajin la plak aku nk buat untuk perut yg makan seciput.. by the way.. pak engku ni caterer yang org semua kenal ke? baru ku tahu aku ngajar anak dia.. tp still x tau.. pak engku tyg mana..huhu

AnneRaini said...

muzai:pak engku ni femes ko..katering die kuzie katering tu sume vvip amik die. gov ofis yg ada vvip mesti amik die. dgr citer mskn die mmg sedap.

LYAfrina said...

lya xpnh lg wak nasi myk ujan pns ni.. xreti .. padahal sng je kan.. xpnh cuba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...