Tuesday, October 21, 2014

Nasi lemak

Assalamualaikum...

Hallu halluu...Ya ampun rindu nak bw blog korang. Sorry smlm memang tak dan since akupun mc tak sihat pastu ptg smlm aku gi klinik untuk cek up Suci setahun. Patutnya kena cucuk tapi tak boleh cucuk since aku saspek Suci ada alahan telur. Suci ni kalo aku bagi makam apa2 yang ada telur atau makan telur itu sendiri, mesti ruam2 akan naik kat kepala dia. So untuk tidak menerukkan keadaan, mari ambil langkah berjaga2. Tadi husband dah whatsapp bagitau dah dpt slot untuk klinik Paedriatik Hospital Putrajaya pantau Suci lepas cucuk. Nanti pape aku citer ye.

So back tu tajuk, sajalah nak letak gambar nasi lemak buat sarapan pagi. Sejak dua menjak ni rajin jugak aku buat nasi lemak cuma syaratnya mesti guna beras basmati ler. Makan banyak pun berat ai tak naik uols..hehe. Nasib baik sbb aku ni spesis jarang makan nasi lemak sbb berat naik mcm tak siuman. Tapi aku perasan kalo makan beras basmati berat aku tak naik. Syok woo.. Psikologi je ke apa? Ke memang mcm tu? Entah. I dont know.

Masak nasi lemak ni aku ikut mood. Kadang2 aku letak halba, kadang2 tak. Kadang2 siap letak serai dgn bawang. Kadang2 bodoh gitu letak santan, garam dgn halia.. Ikut suka ko lah labu. Ko yang nak makan.

Kali ni buat sambal kerang. Husband kata dah macam sambal mak dia.. Berminyak..hehe dia tau aku ni jaga kesihatan sikit so pelik pulak die rasa bila aku masak banyak minyak. Dont worry bebeh, ai guna olive oil... 

Eh mana pergi aku punya ikan bilis? Oh, lupa ikan bilis aku letak dlm bekas kecik bertutup. Kang lemau pulak. 

 Yang ni kan aku masak bulan lepas tau. Hari sabtu pagi sblm demam haritu aku buat gak nasi lemak. kali ni buat sambal ikan tongkol. nanti aku share ler dalam edisi masak2 makan2 aku..hehe

Hidung aku ni masih tersumbat lagi.. bernafas pon ikut mulut. Nak bercakap pon orang tak bape dengar sbb mcm sengau sikit. nyampah tau. Nasib baik esok cuti. Aku nak masak sup tulang. Ingat nak buat hari ahad tapi dah demam tak jadi projek aku.. Okaylah..

Daaaaaaaa...

p/s: Mc aku dah habis untuk tahun ni.... So badan, tak mo sakit lagi tahun ni eh. Tunggu tahun depan pulak...kahkahkah.. otak biol lagi..hehe

6 Magic Words:

husna zahidi said...

alaa.. tunjuk buat apa ni kak, kan dah teringin..>_< husna suka sambal kosong..pstu mkn dgn ikan bilis rangup2.. alahaii telan air liur..:D

adarnadzmie said...

sedapnya nasi lemak sambal kerang...feveret akak nih....;)

lieyalatif said...

lieya pun suke buat pakai basmathi...tapi perasan tak aini yg kalo pakai beras basmathi ni lemak santan tu cam tak terase sgt...kene lebihkan santan ....tapi tu laa bagus rase laaa 'ringan' sikit nasi tu heheheehehe...

Love Razila said...

Get well soon Anne,
Amboi masak nasi lemak tu...sedap. Nak try belajar masak nasi lemak gak. Hihihi...tunggu complite bahan baru syiok nak memasak =)

Muzai Samilan said...

Sebab tengok nasi lemak ko, aku pun dah buat nasi lemak gak.hehe

Kesuma Angsana said...

nampak sedap & menyelerakan sgt lah !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...