Wednesday, November 26, 2014

Nasi Tomato sap sap soi...

Assalamualaikum...

Hari ni aku nak share resepi nasi tomato senang banget kate orang Indonesia ataupun sap sap soi kata orang cina. Kalau orang Melayu kata senang beno..hahaha. Senang sebab balik keje je aku buat. Tak yah tunggu hujung minggu.. Sebenarnya aku buat nasi tomato ni dah lama.. Awal bulan haritu. Lepas badan betul2 sihat tetibe rasa nak makan something yang sedap2. Kat rumahpun yang ada cuma ayam je. Terus decide buat nasi tomato. Tomato biji pun ada, tomato puree pun ada, even susu cair pon ade so apalagi cergaslah kite memasak.

Nasi tomato sap sap soi siap..hehehe. Cume suruh husband gi beli salad je. Yelah kang nak makan dgn apa. Nak buat acar malas..


Jom semak resepi.. Sebelum ni pernah buat kat sini.. Ni saje rajin aku bagi resepi lagi.

Nasi tomato sap sap soi

Bahan2
3 pot beras basmati (tak agak2kan buat sampai 3 pot padahal makan 3 orang je..hahaha.. Ini untuk husband makan tghari esoknya sekali)
3 biji tomato (potong dadu)
3 sudu minyak sapi
50ml susu cair (kalau suka lebih rich rasa die boleh lebihkan.. aku agak2 je tuang dari tin)
200gm tomato puree (Aku guna tin kecik tp mcm tak cukup masam.. patut lebihkan tomato puree or buah tomato)
daun pandan
garam
air secukupnya

bahan2 tumis
1 biji bawang besar *kisar
3 ulas bawang putih *kisar
bunga lawang
kayu manis
bunga cengkih
buah pelaga

Cara2.
1. Basuh beras basmati dan letak dalam rice cooker.
2. Panaskan minyak sapi dan tumis  b.lawang, kayu manis, cengkih dan pelaga. Kemudian masukkan bawang kisar. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan tomato, tomato puree dan susu cair. Biarkan mendidih sblm masukkan air secukupnya. Ikut berapa banyak beras daaaa...
4. Bila air mendidih, masukkan garam secukupnya. Biar masin sikit sbb bila nasi masak kemasinan tu akan hilang.. tp janganlah tuang garam mcm aziz satar, kompem darah tinggi nanti..hehehe.
5. Tuang kuah dlm beras tadi dan adjust jumlah airnya. Kalau air kurang boleh tambah. Letak daun pandan dan masak nasi mcm biasa dlm rice cooker.


Digabungkan dengan ayam masak merah versi Chef Wan. Sedapnye..

Nasi tomato siap untuk dinyekik..hehehe. Ayam goreng tu untuk anak2. Suci mmg suke ler nasi berperisa ni. Banyak die makan. Akupun jadi lagi suka nak masak sbb tgk anak2 makan banyak.

Simple je kan. In Sha Allah kalau masak dgn kasih sayang jadi kot. Memasak ni kite kena pandai2 adjust ikut sedap tangan kite. Okaylah dah lunch time pon...

Daaaaaaa.....

8 Magic Words:

adda syuhada said...

sedapnyee tengok kacang peas tu bergolek golek atas nasi ngn ayam tuh...kalau msk ayam masak merah mmg sy dok kutip kacang peas tu dulu..hihiih

Zee Suhaini said...

ranjin bangat ni bukk..
belom pernah buat nasi tomato..yang i tau renyah nak buat..hahahahaa..cuba dulu baru tau benornya..tengok bahan memang cam susah..
next time must try..

cheq da said...

Menyelerakan...

lieyalatif said...

gulp! gulp! telan ailiyo tau iolssssss.....dah salin resepi..nanti nak try laa..dah lame gak lieya tak buat nasi tomato nie.....

nasi tomato lieya suke gak buat sebab lauk die ayam masak merah tu budak2 ni suke ....

eima said...

wahhhh sedapnye lama tak mkn ... cara msk cam sennag je kan .. tak penah lagi buat

Eda Ejai said...

teliur2 tengok ayam masak merah tu.. slluurrppp..

Muzai Samilan said...

sedapppp woooo...bila rajin nak buat la..hahaha rajinnn sangatttt

LYAfrina said...

Yummm.. mmg nmpk sedap. Cantik je deko ats nasi tu.. xpnh lg buat nssi tomato.. nanti blh cuba jugak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...