Thursday, December 18, 2014

Sehari di wad day care Hospital Putrajaya

Assalamualaikum...

Kite skip dulu citer Langkawi ye sbb malas nak edit kecikkan gambo. Ini cerita hari selasa. Aku dan husband bawa Suci pergi amek injection untuk budak setahun. Kenapa lambat sbb Suci dah setahun 2 bulan? Sebab kena dapatkan katil kosong untuk stay kat wad day care. Cerita die macam ni. Masa lepas raya haritu, Suci kena gatal2 ruam yang agak teruk kat area kepala. Dahi, belakang telinga, anak rambut tu semua tumbuh bintik2 merah. Risau gak aku. Kami pergi klinik and doktor cakap die allergik. Terus terfikir allergik telur ke sbb sehari sblm tu aku bagi die makan kek. Itu festime aku bagi makan kek. Sblm ni mmg makanan bayi jelah.

So benda tu selalu terjadi lepas aku bagi suci makan apa2 yang contains telur. Biskut raya pon die kena gatal2. Bagi telur gitu2 pun naik ruam jugak. Kebetulan apakah ini? So since cucuk setahun tu contains telur, maka precaution matter harus diambil. Kenalah rujuk ke hospital selepas cucuk. Kalau betul ada allegik nanti doktor akan bagi ubat. Tapi kalau xde, okaylah tu maknanya. Mungkin allergik benda2 lain.

16hb dapat slot untuk masuk wad day care kat hospital Putrajaya. Terpaksalah aku amik cuti. Husband pon aku paksa cuti gak. Tak aci kalo aku kena jg sorang2. Bosan tahap menguap tau. Pagi2 tu kena amik injection kat klinik KK presint 9. Lepas cucuk terus ke hospital dan daftar untuk masuk wad. Lepas settle semua duduklah ko melanguk sampai 6 jam. 

Ini budak sangat behave. Takde nak mengamuk ke apa ke masa nurse nak amik BP. Ceria je. Pastu sibuk nak explore tmpt. 

Dalam pukul 2.30 doktor datang cek and tengok die takde bengkak2 so maknanya okaylah tu. Bukan allergik telur. Yayyyy dah boleh bagi makan lauk telur. Buat nasi goreng telur pon boleh..hehe.. So aku memang tak tahu punca2 Suci naik ruam2 tu apa sebenarnya.

Cumanya, malam lepas cucuk tu die demam pulak. Pukul 4 pagi aku bangun rasa badan die panas. Terus cek suhu. 38.3 dah.. Kalut gi amik ubat demam pulak. Malam tadi pon badan die panas lagi. Tapi pagi okay sikit. Siang die memang tak berapa dedar badannya. Tengoklah kalo malam ni panas lagi, esok aku soh husband gi klinik jelah.

So korang, kalau rasa takut anak ada allergik telur sblm cucuk setahun tu, better bgtau nurse. Biar kite berjaga2 daripada buat tak reti pastu jadi pape lagi susah. Kire aku ni dah puas hati sgt sbb Suci tak allergik telur...

Okaylah.. Itu saja.. Daaaaaaa

p/s: Petang ada party..

9 Magic Words:

Zee Suhaini said...

huhhh baru boleh masa blog arini..sebelum ni klik jer masuk link ke lain..

nasib baik bukan telur..tapi alergik still ada yer anne..kena alert la pasni..asal makan pape jer kena tengok kot naik balik..at least kita dapat agak and rujuk hospital..

nurfadilah suardi said...

Alhamdulillah x allergi telur. Semoga Suci sentiasa sihat dan dilindungi Allah. Comel suci

AnneRaini said...

zee: haah smlm blog ni bengong sikit... tu yg godek2 privatekan kejap terus tukar design baru...nasib baik dpt settle problem.

nuyui a.k.a miss YUI said...

nsb tak alergik ya..

ewahhh cntik molek header..hihiih..

eima said...

Last checkup b4 vaksin mmr bkn ke misi suruh kita byk ank try mkn telur dulu tgk ade alahan x....klu xde br boleh amiķ mmr?...

Seb baik day care je klu jenuh jg nk dok lama2 ..huhu

AnneRaini said...

eima: mmg ade sbb tu bile bg makan telur die naik ruam jugak...tu yg risau tu..so klinik bg surat refer hospital baru boleh cucuk. tp lepas cucuk ok pulak..haduiii.

ct cheery said...

moga cepat sembuh..cian die!!

Mar Mansor said...

alergik makan telur la ni..

LYAfrina said...

Time asya dlu..lps cucuk alhamdulillah..xde pom naik apa2 alergik.. maybe suci alergik dgn ubt tu sdri.. bknnya telur kot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...