Friday, September 26, 2014

Cuti2 Cameron Highland - Pasar malam Brinchang dan Steamboat

Assalamualaikum...

Jom sambung balik citer Cameron jom. Lepas dah cek in, tapi kami tak masuk bilik lagi. Terus menuju ke Pasar malam Brinchang. dah alang2 adakan, so pergilah. Ramai no orang. Sesak ler jalan parking sume. Kami terpaksa parking jauh dan menapak nak ke pasar malam ni. Dahler naik bukit memang pakej sengal kaki balik dari Cameron. Tu belum esoknye menapak ke BOH centre tu..Yang tu nanti citer.

Seriusly aku cuma beli kimcam goreng je. Pastu Kasyah sekali lagi merengek nak menan.. Terpaksa gak belikan sbb xnak mood kami spoil semasa bercuti.. Pandai die mengambil kesempatan.  Suci ketiduran sbb penat. 

Sempat lagi tu laki aku selfie kat sini... Hahaha.. Hoverkan.

Jom ler turun. Masa ni Suci dah bangun so Kasyah memang suka menumpang stroller adik, jadi beginilah sudahnya.. Penat kot nak menapak balik ke kete. Takpelah.. Masa ni mama dalam kedai cari baju utk Kasyah sbb die punye baju spare dah kena muntah. 


Niat beli baju tapi takleh tahan tgk kecomelan topi animal ni... Rembatlah satu.. Kasyah nak elephant so belilah elephant walaupun mak ko ni nak menatang lain..huhu. Rm10 je topi ni.. Tapi ade je tmpt jual Rm15.. Pandai2lah cari.

OTW nak ke kete lalu balai bomba. Kasyah excited so sibuk nak bergambar..layan jelah.


Dah sampai hotel kami lepak2 sambil tunggu maghrib sblm turun makan steamboat. Siapkan budak2 dulu.. Giler sejuk air die. Lagi2 kalau nak basuh kencing ke berak anak ke, kesian tgk diorg menggigil kesejukan. Mama pun gigil...

Kami turun pukul 8 malam. Inilah yang disediakn... Boleh tahan banyak utk kami bertiga ni. Kanak2 bawah 5 tahun free je so xyah tambah duit. Sayur2 mmg pelbagai. Yang tu boleh tmbh sesuka hati.. Yang main ni die bagi ni je. Nak tmbh kena bayar.

Sibuk sgt nak tuangkan so tuanglah...

Duduk kat sana sejuk2 mmg syok ah mkn steamboat ni. 

Ni pinggan lagi satu... Yang tadi tu bahan2 mentah mcm ayam, udang sotong ikan.. Yang ni pulak yang frozen...

Kasyah mmg suka steamboat. Lagi2 ada mihun. 

Suci pulak makan meja..hahaha kesian anak mama... 

Gitulah berakhirnya hari pertama kat Cameron Highland... Esok kite explore lagi...

Daaaaa...

p/s: Semalam geram kat big boss. hari ni bakal geram kat dia lagi... Oii pakcik, bile nak balik daaaa??

Thursday, September 25, 2014

Sambal isi ikan

Assalamualaikum...

Hari ni kite skip citer Cameron highland eh.. Gambar kat dlm tepon aku so xdpt nk masukkan dlm blog sbb data aku abis semalam dilenjan Kasyah..Kat opis ni dahler takde wifi. Hehe. Hari ni aku nak share resepi yang sedap ditekak aku.. Aku ni apa2 yang pedas in sha Allah aku suka.. Kesahnya, dalan peti sejuk rumah aku tu ada lagi 2 ekor ikan kembong yang dah berusia 2 minggu.. Ni kes ada hari malas nak masak ler ni yang menyebabkan ikan tak habis2.. Nak dimasak berkuah mcm asam pedas ke masak lemak ke rasa tak sedap sbb ikan tak fresh. Nak goreng pon mesti tak bape best jugak.. So aku mendapat inspirasi masa tengok blog Kak Madiha die masak sambal ikan keli kat sini. Jadinya akupun buatlah sambal isi ikan tapi guna ikan kembung je.




Sambal isi ikan

Bahan-bahan
2 ekor ikan kembung
7-8 batang kacang botor
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
20 biji cili padi (ikut kepedasan yang disukai)
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara2.
1. Rebus ikan hingga masak dan ambil isinya.
2. Kacang botor dihiris halus manakala bawang besar, bawang putih dan tomato dicincang. Cili pula ditumbuk
3. Panaskan minyak dan goreng isi ikan hingga agak garing.
4. Kemudian masukkan bawang dan cili. Kacau hingga bawang layu. Masukkan juga serbuk kunyit
5. Masukkan tomato dan kacang botor. Perasakan dgn garam. Agak2 kacang dah masak bolehlah angkat.

Sedap hokeh. Pedas dan ada rasa masam tomato. 2 ekor ikan dpt semangkuk ni. Tak habis pun. Esoknye aku buat nasi goreng guna sambal ni.. Terbaik. 

Akan buat lagi lauk ni.. Tengok pon terliur...poyo jek..hahaha.

Pagi tadi laki aku buat taik dgn aku.. Malam tadi die keluar gi study so dia bawa kete kancil yg aku selalu bawa gi keje. Bila balik tgh mlm parking mmg xde so parklah kat mana2. Die bgtau kete parking sebelah surau tepi jalan. Surau tu kat area blkg umah aku so kena naik tangga dua tingkat. Aku smpi surau tgk kete takde. Jalan sampai blok sebelah surau pun takde. Eh, mana kete? Terpusing2 aku cari last2 aku call husband yang masih kat rumah tu. Beria2 die ckp kete sbelah surau. Aku kata takdepun.. Alih2 die cakap "eh, lupa.. Kete parking kat basement sebelah court (badminton)." Ceh! *&%**&$$.. Aku dah penat2 naik tangga pusing bagai rupanya kete kat level bawah je. Xyah naik tangga pon.. Hampeh. Tak pasal2 penat... hahaha...Poyo giler. Terus paksa die dtg opis aku dari Putrajaya tu bawa aku gi dating lunch sama2..hahaha.

Okaylah.. Daaaaaa...

p/s: Perut kenyang mata ngantuk.

Wednesday, September 24, 2014

Cuti2 Cameron Highland - Big red strawbery park

Assalamualaikum...

Jom sambung citer cuti2 Cameron jom... Lepas keluar dari Taman Mardi, kami decide untuk ke Big Red Strawbery Park pekena strawbery. Tapikan nak menyampai ke sini kami stuck dlm jem lebih 1 jam hokeh. Dari Taman Mardi lebih kurang kul 2.30, dekat kul 4 jugak baru sampai sini.. Perghh kan padahal bukan jauh mana. Tapi kalau dah tak gerak, 1km pun dekat sejam..huhu.

Sampai juga akhirnya.. Orang taklah ramai sangat. So nak beratur beli makanan pon kejap je. Memang dtg sini semata2 nak makan semua yang berkaitan strawbery. Tapi kami amik tak banyak pon.. Kire minum petang ler ni.


Sukanya dia... Setakat ni mmg syok bawa Suci berjalan sbb die behave.. Die jrg sgt buat perangai. Kalau menangis sbb lapar. Sungguh berbeza dgn abang die ye.. Pompuan agaknye sbb tu sopan sikit..hehe

Amik waffle dgn aiskrim, krim dan strawbery jem.. Sedap Sedap..

Amik juga jus strawbery dan strawbery with krim.. Yang dlm mangkuk tu sbb Kasyah yg beria nak strawbery... Sedap jg mkn strawbery dgn krim. compliment each other gitu.

Nampak tak muka sukeeee dpt melantak..hehe

Suruh pandang kamera payah sungguh..

Kan...bukan nak pandang orang amik gambo,

Dah sudah makan, marilah kite cabut..


Tak abis2 dgn Ultraman... 

Plannyer lepas ni nak ke KEA farm shopping2 dan balik singgah kat Bharat tapikan jam dah pukul 5 ptg. Jalan masih jam. Nak kea farm pun jam so nnti balik mesti Bharat dah tutup sbb dah malam... Impian nak gi ladang Boh pon terkubur.. Last2 kami decide untuk booking hotel. Mula2 nak booking thru Agoda tp husband ajak gamble je gi tanya kat kaunter. So kamipun terus ke Hotel Titiwangsa (cari hotel murah utk tido tp bukan hotel cikai..hehe). Bila tanya dpt rate RM170 siap steamboat utk dinner dan breakfast.. Wallaweii, best tu.. Xyah fikir nak makan apa dah.. Kalau booking agoda dah tentu kena RM180++.. Nasib baik tanya rupanya lagi jimat dan dpt dinner sekali. Jadinya tanpa dirancang kami stay overnite kat Cameron...hehe.. So esok boleh jalan lagi sblm balik...

Dah cek in hotel, jam pon baru pukul 5 lebih, mari ke pasar malam. Sambung lagi....

Daaaa...

p/s: Laparlah. Pagi ni sarapan pisang je.

Tuesday, September 23, 2014

Cuti2 Cameron Highland - Taman Agroteknologi Mardi

Assalamualaikum....

Cuti-cuti Cameron Highland tanpa dirancang... Sama macam gi Legoland sblm puasa tu.. Tetibe je husband kate jom pergi.. Aku ni pantang orang ajak berjalan. Takde duit pun (tgh bulan kot) cari gak di mana2 asal dpt pergi..hahaha.. Kami pergi minggu lepas masa cuti Hari Malaysia. Yang geramnye husband aku ni ajak bukan bersungguh.. Akupun macam ye tak ye je nak pergi. Pagi selasa tu kul 5.30 pg aku dah bangun sbb Suci berak..hehe. Aku tunggu laki aku ni tak bangun pon. Last2 aku kejut gak die kul 7 pagi tanya nak pergi ke tak? Dia pun standard ah, apasal tak kejut bla bla bla.. Last2 decide pergi gak and terus mandi2 siapkan anak semua.. Pastu aku bising, takkan nak gi kejap je sbb gerak pun dah pukul bape.. Sampai nnti dah tghri.. Sempat ke nak gi jalan2 semua tu.. So husband kate tengoklah kang. Bawa je baju.. Gamble je pergi..yolah. Pukul 8.30 baru keluar rumah. Kemas barang cincai2 je bawa backpack.

Kami lalu Tapah so kereta agak banyak masa nak naik. Ni festime kami gi Cameron time cuti. Selalu pergi time orang keje. So rasa tak syok kena follow kete yg slow motion tahap setiap corner pun nak berhenti... Hadui.. Sudahnya pukul 12.30 baru sampai Tanah Rata. Since perut berkeroncong, kami decide makan dulu. Kami makan kat kedai zainab kat medan selera tanah rata tu... Sedap. dah makan so destinasi pertama ke Taman Agroteknologi Mardi. Jom.

Taman Mardi ni nak masuk kena bayar. Alah RM3 je... Macam2 taman ada... Masa aku sampai sini waktu tghari so panas terik okeh. Takde sejukpon kecuali kalo ada angin... 

Kasyah belum apa2 dah pow menan... Die kalo tak dibelikan menan takut buat perangai so belikan jugak...Suci jugak baik...

Cubaan Suci nak bukak topi.. No no no sbb kat sini panas terik...

Di taman strawaberi... Strawberi banyak yang tak masak so tak best pon nak tengok..huhu

Kat taman bunga pulak... Suka kat sini sbb rasa mcm romantik je. Tetibe teringat masa honeymoon dulu..hehe





Ada rabbit... Gemuk2 rabbit die.. Geram.

Kasyah muka cuak padahal rabbit tu kat dlm sangkar bukan leh gigit die..









Ni gambar kat pusat informasi Mardi sblm keluar.. Takde apapon dlm taman mardi ni. Die mcm kompilasi taman2 yang ada kat Cameron.. Senang citer ko gi sini je takyah gi tempat lain..hehe. Kat sini pun ada pusat jualan tp aku tak beli pape pon...

Jomlah pergi next destination...Big Red Strawbery Park...

Daaaaa.....

p/s: Tak sabar tunggu gaji sbb malas nak masak.. hari gaji selalu makan kat luar...hihihi

Monday, September 22, 2014

Farewell lunch

Assalamualaikum....

Salam minggu baru... Jom semangatkan diri update blog..hehe. Aku tgh update website opis aku tp server kemain slow..mohler update blog kejap sementara tunggu page loading. Ramai yang bagi feedback pasal entry membebel aku last week ckp benda tu xsepatutnya berlaku.. Abang aku yang patut jadi orang tengah. Masalahnya kalau abang aku sendiri membela bini die, tak dapeklah aku nak buat pape. Lantak ko lah... Jangan alih2 dtg nak tuntut harta pusaka dah...(Dah macam drama pulak..kehkehkeh).. Jangan salah anggap. Aku bukan minta mak abah aku mati cepat tp mana tau alih2 die dtg minta geran kebun kat bapak aku ke kan...Memang nak mintak maki dgn aku..huhuhu.. Okies forget about them.. Tak berbaloi difikirkan oleh korang. Biar aku je fikir for the sake of my parents..hehe.. Kite citer lain jom..

Aku pernah bagitau rakan sekerja rakan makan lunch sama2 rakan gosip kat opis ni berhenti bulan lepas. So kami pakat2 buat farewell lunch. Makan pizza je itupun dah sentak perut.

Yang diraikan yang tudung hijau tu... Yang tukang makan kitorg yang kat belakang..hahaha

Walaupun ini farewell buat kawan baik kat opis ni tp mood tetap ceria bila amik gambar.. (tak tahu aku kebosanan kat opis ni setelah korang pergi..kesian kat aku tau)


Ini yang kami makan... Akulah tukang ordernye.. Mula2 nak makan 7 orang alih2 sorg tu ada keje pulak.. So mengah nak abiskan...

Habis makan, wefie lagi... Kenangan katanya..

Dan lagi...sebenarnya ada banyak lagi gambar...kang kalo letak semua muntah hijo pulak korang kang...kehkehkeh...



Di hari terakhir die bekerja.. Kami berwefie lagi....Rindulah aku nak melepak2 makan2 lagi... Ni festime aku bergambar kat depan opis.. Nilah tempat aku mencari makan dah lebih 6 tahun pun... Mcm2 berlaku tp aku masih bertahan. 

Eh tetibe ada terselit kumbang sekor disitu.. Die yg tolong amikkan gambar so mohler bergambar sekali...hehe.

Gitulah kesahnya... Dah 3 minggu selepas kawan2 berhenti mmg aku terasa kesunyiaannya.. Tapi wat to do... Aku ada tanggungjawab.. Perlu bekerja bukan untuk diri sendiri tp untuk keluarga... Tunggu laki aku kaya nanti baru leh berhenti..kehkehkeh.. Okaylah.. sambung kerja yuk...

Daaaaaa...

p/s: sambal sotong ke sotong goreng tepung????

Friday, September 19, 2014

Edisi mari membebel...

Assalamualaikum...

Bengang, marah, sakit hati, sedih, geram, dan segala macam rasa ada dalam hati aku terhadap akak ipar aku dan juga abang sulung aku... Aku citer direct jelah.. Takdenya nak tutup aib ke apa.. Aku dah penat memendam rasa... Dulu aku dah pernah cerita dah pasal die kat entry ini . Kali ni nak melepaskan geram lagi...  Aku cadangkan kalau korang nak faham bebelan aku hari ni, better korang baca entry lama aku tu dulu.

Okay, dah baca dah??? Kalau dah baca mari sambung bebelan aku...

Akak ipar aku ni, kami gelar 'menantu setahun sekali'. Kenapa dapat gelaran tu sbb memang setahun sekali je die muncul. Time hari raya dalam pukul 11 pagi die dtg... Pastu kalau kami nak gi beraya, die ikutlah sampai petang. Kalau kami tak gi raya mana2, dalam pukul 11.30 gitu die baliklah umah die... Lepas tu ko tunggulah raya tahun depan baru ko jumpe dia lagi sbb raya haji die tak datang...huhuhu... Baguskan perangai die... Die bukan duduk kat Sabah or kat london yang menyebabkan die takleh balik selalu tapi die duduk satu felda dgn mak aku... Dekat je weh, Naik motor 5 minit je dah sampai...

Macam yang korang baca dalam entry lepas, aku memang hangin sbb die menyombong dgn mak bapak aku.. Tapi walaupun aku kata aku nak halau die, tapi tu sume aku tak buat sbb akukan baik..kahkahkah... Yang menyebabkan aku hangin semula ni pasal raya tahun nilah. Dah lama dah aku geram tapi baru hari ni terbuka hati nak bercerita.. Tahun ni kan aku beraya kat kampung husband so balik umah mak aku raya ketiga tu aku tanyalah, "menantu setahun sekali mak tu datang tak?" Sekali mak aku bagitau tak datangpon. Lagi best, abang aku yang selalu dtg bawa anak2 die tu pun tak datang jugak. Aik, pelik? Kalo pompuan tu tak dtg aku tak heran dah tapi dgn abang2 aku sekali tak dtg ni memang dah lebih. Tapi takpe, mari kite enjoy beraya.. Sampailah hari raya ke enam pukul 6 ptg, aku dgn mak abah aku tgh siap2 nak gi beraya umah jiran belakang umah, abang aku muncul dgn anak bongsu die seolah2 takde apa2 berlaku. Die dtg mcm biasa die selalu dtg sblm ni... Pergh...bagusnye perangai..

Abah aku memang dah tak boleh sabar. Abah aku selalunye diam je malas layan tapi kali ni die yang serang abang aku dulu.. Abah aku kata, lepas ni tak payahlah ko datang lagi... sampai raya pun tak datang. Bini ko tu tak datang dah satu hal. Yang ko pun langsung tak menjengah hari raya tu kenapa?? Bla bla bla... Nampak sangat abah aku kecewa.. Aku yang mula2 mcm malas nak campur tak boleh tahan. Aku pulak sembur die...

"Apa masalah bini ko ni?? Yang nak menyombong sangat tu apasal? Ko suruh die dtg malam ni. Aku nak cakap sikit. Kawen bukan sehari dua. dah 13 tahun dah.  Aku tengok bukan makin elok. Makin melampau perangainye. Baru keje Jakel dah sombong. Baru pakai kete, dah sombong. Ko lupa dulu, sapa yang bawa anak2 ko? dah besar lupa diri. Bla bla bla..." Memang bertubi2 aku sembur. Pastu abang aku jawab, "Die kate ko yang sombong.. Kalo die datang pun bukan korang layan." Perghhhhhhh hangin siut aku.  " Ko ingat bini ko tu duduk London? Ko nak suruh aku peluk cium die sbb rindu dah lama tak jumpa? Hah ko dah setahun sekali tak penah jenguk orang tua ko suruh aku tatang ko?"

Ye, aku mengaku tahun lepas masa raya memang aku tak layan dia. Tapi macam aku cakaplah, ko menyombong tak pernah nak jenguk mak abah, alih2 ko dtg raya sekejap ko nak suruh aku peluk cium ke? Umah ko tu jauh sgt ke? Lainlah kalo duduk london, balik sekali sekali bolehlah aku rindu. Ini umah sekangkang kera je jaraknye bajet nak aku layan mcm raja. Memang tak ah. Tahun lepas tu aku cuma tak bercakap je sbb memang takde benda nak dicakapkan. Bukannye aku halau die dari umah. Dah sah2 ko tu jenis tak pandai bawa diri. Umah mak mertua buat macam umah orang asing. Sendiri mau ingatlah. Huiiii memang sakit sgt hati aku ni. Aku suruh abang aku bawa bini die dtg unutk bincang tp haram xde sampai aku balik KL. Kat KL aku whatsapp die tanya kenapa tak dtg? Die boleh  balas, tuduhlah akak mcm2.. Akak rela.. bla bla bla mcm die pulak mangsa keadaan. Aku terus terang cakap memang aku takde dah nak cakap baik2. Aku sembur je die mcm aku sembur abang aku. Tapi dalam whatsapp jelah sbb bila aku call die tak jawab. Sakit hati tak korang??? Aku ni call sbb nak jernihkan keadaan. Cakap terus terang apa masalah supaya lepas ni takde lagi dah hal berbangkit tapi pompuan tu punya  *&6=% (aku mencarut), langsung tak nak jawab call aku. Langsung tak nak berbaik... Fine! Aku dah malas. Aku cakap lepas ni jgn sibuk2 nak dtg lagi. Xpayah anggap kitorg ni family lagi... Kalau mak abah aku takde nanti, jgn ko jengah. Serius aku sangat marah.

Oh ya, kalau korang nak tau, masa abah aku masuk ICU tahun lepas, pompuan ni memang langsung tak jenguk abah aku tau. Kat sepital takde, kat umah pun takde. Aku buat kenduri cukur jambul Suci pun die mana dtg... See.. Memang dasar bebal takleh di ajar. Takleh buat baiklah senang citer. Layak sangat dpt gelaran menantu setahun sekali... Eh, kena tukar menantu dua tahun sekali. Lama2 nanti boleh jadi menantu tak ada lagi... Dah la dlm wasap die ckp tuduhlah akak macam2.  Aku balaslah kata tak payah nak tuduh2... Benda memang nyata sampai jiran2 pun tau tanpa kitorg cerita. Dah kalo sepanjang masa takde, mestilah diorg tau ko tak dtg...huhuhu...

Sampai ke hari ini di saat ini, abang aku langsung tak jengah mak abah aku lepas kejadian semburan di petang hari itu. Anak2 die pun takde dtg dah. Memang dah macam terputus hubungan gitu. Ko bukan lagi mak ayahku... Wah gitukan. Pompuan tu tak nak dtg, boleh jalanlah sama kau.. Tapi abang aku sendiri yang lahir dari perut mak aku pun tak datang, ini memang melampau. Sangat2 melampau.

"Along, aku nak ko fikir, syurga ko kat tapak kaki mak. Bukan kat bawah kaki bini ko. Aku dah tak nak cakap pape lagi cuma kalau satu hari nanti, anak2 ko buat kat ko mcm ni, jangan pelik dan salahkan takdir tuhan pulak sbb ko sendiri tau puncanya,"

p/s: Sedih pulak teringat kat mak aku....huhuhuu

Edisi mari makan

Assalamualaikum...

Wah menyepi aku beberapa hari ni... Well ini bukan saja2 menyepi tapi aku berada diluar kawasan tanpa dirancang.. hehe. Eleh tak jauhpun. Cuti hari Malaysia haritu, aku sefamily ke Cameron Highland saja. Takde plan pon. Tetibe je hari Isnin tu husband ajak pergi Cameron. Suka tau tibe2 je ajak. Mcm gi Legoland haritu. Tapi yang tak plan ni selalunya menjadi so ke Cameronlah kami.. Hehehe. Thanks Suamiku. Yang tu tunggu aku transfer gambar ye. Hari ni kite layan cik mek kite ni dulu..

Exceli ni gambar bulan lepas.. Si kecik ni melayan biskut rusk. Beria2 makan.. Suci baru je tumbuh gigi minggu lepas... Lambatkan. Dah nak masuk 11 bulan baru tumbuh gigi.. Dulu Kasyah serba serbi cepat... Yang Suci pulak serba serbi lambat... Hehe takpelah yang penting sihat dan comel mcm mama...kehkehkeh..

Alololololo...Comel comel sangat ni.... Buat mama geram hari2 gigit die.

Yang ni along tumpang sekaki makan sama2.. Tapi along makan roti. Adik makan biskut.

Sedapnye...

Aummmm..yam yam....

Tu jer nak citer..kahkahkah... Aku tengah malas lagi ni... Badan pon sakit2 lagi..Nak layan cekelat strawberi jap..hehehe..

Daaaaaaa...

p/s: Sakitnye kaki....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...