Friday, December 26, 2014

Jalan2 Penang.

Assalamualaikum...

Selamat bekerja kepada sesiapa yang masih bekerja hari ni. Aku dah cuti dah. Aku cuti sampai 4hb januari 2015... Yay dapat cuti lama sikit. Cuti apply 2 hari je selebihnya cuti ofis bagi. Skrg aku dah berada di kampung. Jangan ingat aku gigih sangat update blog time2 cuti ni. Ni entry autopublish. dah aku siapkan sblm cuti haritu. Kalau xde aral skrg ni aku dah berada di Gambang Waterpark bawa anak2 bersuka ria.. Tunggu aku balik aku citer ye..

Sekarang mari citer pasal Penang. Hari Khamis sehari lepas balik dari Langkawi, husband ada meeting site di Kuala Perlis. Tapi pagi tu kami sempatlah breakfast sama2 sbb hotel tu siap breakfast sekali. Makanan biasa2 je. Tak banyak pilihan pon. Hotel budget sangat die punye makan tau. Jadilah untuk alas perut.

Nasi goreng cina dgn pasta penne carbonara je main dish die.. Pastu ade fish nugget.. Roti, cereal tu standard ah. bubur juga. Alah standard je makan die. Nak ulang2 pun makanan sama je. 

Suci makan nugget, bubur, pasta dgn roti. Segala benda lah die sumbat.. hehe.  Pukul 9 lebih husband dah gi meeting so aku tinggal berdua dgn Suci kat hotel. Husband balik meeting dlm kul 12.30 tu kami cek out nak balik dah. Since dah waktu makan tengahari dan plan kami nak pekena nasi kandaq kat Penang so kami cari makanan yang agak ringan.. Mai pekena laksa beras kak su. Femes di kuala perlis katanya..

Inilah die laksa beras kak su.  Kat sini femes jugak dgn pulut panggang. Katanya diorang letak pulut panggang tu dlm laksa.. Aku makan pulut panggang tu macam tu je. So sedap ke tidak? Sedaplah jugak tp aku rasa laksa cenang sedap lagi woii.. Teringat2 dah ni..hehe

Kami meneruskan perjalanan ke Penang. Gerak lepas makan laksa tu dalam pukul 1.30 ptg. Sampai penang pukul 3.30 lebih kurang. Terus ke restoran Hameediyah sbb restoran tu baru masuk JJCM..hehehe..

Kami amik nasi kandaq. Amik lauk daging rendang yg katanya femes dan juga ayam masak rose yang femes jugak. Amik sayur kobis dgn rassam sekali.. Perghh sedap weh. Husband sgt suka daging tu. Ayam tu pun sedap.. Boleh datang lagilah kar sini.. Harga pon berpatutan aku rasa. Puas makan. RM18.90 semua sekali termasuk air... Masuk akal lah harga nak banding dgn tomyam RM20 semalam tu.....phuiiii. 

Sempat bergambar dlm restoran. Restoran Hameediyah ni restoran nasi kandar tertua kat Penang tau.. Trylah. Ikut tekak aku sedap je.. hehe

Depan restoran.. Lepas makan kami decide nak ke art street. Alang2 dah sampai Penang pergi jelah.. Kami waze je so dlm waze kate 1 km je so kamipun jalan kakilah dari restoran tu.. Berpeluh ketiak woiiii...

Lepas dah ketaq lutut berjalan 1 km cari art street sampai jugak kat gambar motor ni... Nak amik gambar ikut turn tau.. Pastu tak bolehlah nak gedik sorang2. Ramai lagi orang nak amik gambar...hehe.. Layan jelah semua gambar kat bawah ni.. Malas nak letak caption..hehehe












Tak semua tempat pun kami amik gambar sbb dah penat dah. Aku advice kalau korang nak cari gambar2 ni korang sewalah basikal.. Sbb jauh2 jugak tmptnye.. Penat weh jalan kaki.. Lagi2 kitorang yang dukung anak ni.. Patah pinggang..ehehehe..

Lepas tu kami terus gerak balik.. Sblm tu kenalah pi beli jeruk madu pak ali dulu. Dah alang2 nak balik ikut jambatan kedua so kami beli kat kedai area bayan lepas.. Waze kan aje..hehehe. Kedai pak ali ni banyak kat penang. Korang pilihlah yang mana korang nak pergi..

Malam tu kami layan bola sepak Malaysia dgn Vietnam kat radio je.. Husband bengang ah sbb banyak pulak gol Malaysia hari tu tp die tak dpt tgk..hahaha...Lebih kurang pukul 12.00 malam kami sampai Putrajaya.. so berakhirlah cuti singkat 2 hari 1 malam ke Langkawi dan Penang.. Tak pasal2 kan dapat gi bercuti..hahaha...

Okaylah..daaaaa..

p/s:Mandi manda time.

Wednesday, December 24, 2014

Langkawi ~ Last part Datarang Lang dan balik...

Assalamualaikum....

Sambung lagi naaaa.... Sampai kat area Dataran Lang ni dlm pukul 4.30. Perghhhh panas tak usah citer ler.. Nasib baik kami dpt parking betul2 kat laluan masuk ke dataran. Taklah jauh sangat berjalan.

Cepat2 gi hujung nak amik gambar. Ambik gambar sedas dua pastu terus lari ke belakang helang pulak.

Nak bukak mata pon payah tau..

Wefieee

Bila dah duduk kat belakang helang ni baru boleh lepak lama2 sikit..

Tapi takdela lama mana pun. Lebih kurang pukul kami dah pergi ke jeti untuk pulangkan kereta sewa. 

Dalam jeti sementara tunggu feri sampai. Masa nak masuk jeti ni, kastam tak cek pun. Kalau aku tau aku beli segala periuk belanga..hahaha... Lgpun aku bijak sikit. Aku bawa luggage sekali so segala coklat aku letak dlm luggage. Yang pegang cuma pisau dgn kuali leper tu je. So tak nampaklah macam aku ni belanja sakan.. 

Dah masuk feri dah.. Bye bye Langkawi.. Ade rezeki boleh pergi lagi...

Ini je coklat yang aku beli.. Dah bagi kat family aku serba sikit so adelah lagi sikit tinggal kat umah tu. Jadilah kan.. Banyak2 sgt kang kencing manis pulak...kehkehkeh...

Ohya lepas balik dari Langkawi, kan aku stay kat Kuala Perlis. so malam tu kami pergi makan kat medan ikan bakar depan hotel putra brasmana.. Kami kena cekik kaw2 punye. Memang kuang ajar kedai tu. Korang bayangkan aku makan tomyam untuk 2 orang, telur bungkus, sup sayur yg ada sawi dgn kobis, sotong goreng tepung untuk 2 orang, sup kosong sekosong-kosongnya, nasi putih 3, dgn air limau dan teh o ais, kami kena RM60... Hoiii terkejut kot masa nak bayar, Terus mintak bil. Korang tau tomyam tu RM20 semangkuk.. Bukan banyak mana pun. Lepas tu telur bungkus tu RM10 satu. Giler ke apa? Yang lagi best, sup sayur sawi dgn kobis tu RM6 dan paling bangang abadi sup kosong takde isi tu RM3.60... Giler ke tak giler????? Memang aku sumpah kedai tu bankrap. So korang kalau ke medan ikan bakar kuala perlis, jangan pergi kedai makan Kak Ida.. Serius mahal nak mampus.. Biar bankrap kedai tu.

Marah beno nampaknya aku ni..hehehe.. Mau tak marah, aku mmg pantang org berniaga tak jujur n suka kesempatan ni...Kalau nak rezeki berkat jgnlah buat mcm tu.. Haram dah jadinya rezeki tu sbb menipu.. Dah dah malas nak ingat lagi. Buat hangat hati je...

Okaylah.. Daaaaaa...

p/s: Petang ni aku balik kampung.. Rindu betul dgn Kasyah..

Tuesday, December 23, 2014

Langkawi ~ Part 3 Pantai Cenang dan Laksa sedap

Assalamualaikum...

Cepat2 sambung citer Langkawi ni. Poyo kan perginya sehari je tp entry sampai bape part ntah.. Hehe.. Okay2 aku janji tinggal 1 part je lagi. Pastu habis entry Langkawi. Kiter citer entry Penang pulak..ehehehe...

Habis segala mala shopping, Masih ada lebih kurang 3 jam sebelum feri balik ke Kuala Perlis. Kami dah siap2 amik tiket balik pukul 6 so decide untuk lepak2 di Pantai Cenang. Kat Cenang ni ada satu port je yang orang awam boleh masuk. Yang lain2 semua chalet2 dah amik. So nak ke pantai kena lalu chalet. Kalau korang tau port tu memang kete boleh masuk sampai tepi pantai macam kitorang buat ni. Setiap kali pergi Langkawi memang ke sini jelah. Sampai2 orang tak ramai lagi, Yelah baru pukul 3 kot. Gile ke apa nak gi pantai kul 3. Matahari membahang tak hengat punya. Nampak ade lori stall jual makanan so kami try makan laksa dia. Amik air kelapa sekali. Suci pulak makan nugget.


Budak baik mama ni... Setakat ni mmg senang bawa die berjalan. Kurang meragam. Tapi kalau kat dalam kete die resah sikit sbb tak bebas. 

Ala tomei2 mama ni..

Eiiii ngadanyerrrr

Melentok pulak dah... Geram tau. 

Inilah laksanya.. Seriusly laksa ni sedap sangat hokeh. Cukup rasa masam masin pedas dia.. Dahle kuah pekat. Rasanya yang ni lagi sedap dari yg kat airport kami pernah makan... Recommend sgt weh kalo korg gi Langkawi makan laksa kat cenang ni. Thorrbaik. Husband aku siap tambah lagi 1..heheh.

Muka orang puas hati dpt makan laksa sedap.. Teringat2 aku laksa kat sini. 

Ini puas hati jugak. Harga laksa tu Rm4 sebekas. Okaylah kan. berpatutan. 

Dah dekat pukul 4 ptg so jom gi pantai amik gambar..

Nak gak bukti dah gi pantai cenang..hehhee walaupun matahari tengah panas ketik. 

Mama pun nak...panas woiiiiii

Itulah stall laksa yang kami makan. Aku lupalah landmark nak masuk lorong ni...Tapi kalau ko perati ade lorong masuk ke pantai kat situlah die... hahaha bagi panduan tak betul2. Sorryler memang lupa. 

So dah habis amik gambar kami terus menghala ke jeti kuah.. Ade masa lagi moh le ke Eagle square pulak...sambung lagi yeee.

Daaaaaaaaa...

p/s: Lagi sehari je keje pastu cutiiiiiii..

Friday, December 19, 2014

Langkawi ~ Part 2 Haji Ismail Group

Assalamualaikum...

Sementara ada sedikit kerajinan yang berbaki ni, cepat2 update pasal Langkawi. Kang sampai tahun baru pon xhabis lagi. Lepas dah beli sikit2 kat Idaman Suri, kami terus ke Komplek Haji Ismail Group yang baru tu. Tempat luas dan lebih selesa nak membeli belah. Parking pon ada kat basement so kete taklah panas.

Sampai je kena amik gambo. Bukti tu..hehe

Kawasan luas. Coklat memang banyak tp ade jugak coklat yg takde. Takde stok ke atau mmg takde aku tak tau. Tapi aku rasa bab barang dapur pulak mcm tak banyak je. 

Sibuk memilih sudu. Beli sudu yang ada corak English flower tu. Tapi sebenarnya aku amik yang bunga sakura so japanese flowerlah kan..hehe. Harga Rm9.90 satu set 6 batang. Macam mahal je kan. Tapi aku beli jugak sbb berkenan yang tu. 

Berubah muka bila tengok harga pisau tu. RM295 kot satu set. Telan ailio. Macam aku cakap sblm ni, aku rasa harga kat Idaman Suri murah lagi kot untuk pisau dan sudu. Kalau harga pinggan tu standard sama je. 

Moh ke bahagian coklat. Coklat cadbury yang oreo tu kan sedap giler okeh. Kitorg suke sgt. Kalo korang was2 nak makan cadbury lantak. Kitorg makan je. Jakim dah kata halalkan so? Kdg2 aku tak faham orang2 ni, bile restoran xde halal jakim or produk xde halal jakim korang tak nak makan. Nak yang ada jakim je tp bile cadbury korang xnak pulak walaupun dah kata halal. So korang percaya jakim ke tak ni??? Acane tu? Lantak! (Mood nyampah dgn byk status fb..hehehe)

Mak pening tengok coklat banyak2 ni.. Ikut hati nak amik semua. 

Eh, nape ngada sangat ni?

Lempang kang!

Pepero sekarang dah mahal. RM20.90 sekotak... Aku ingat masa datang dulu baru RM15 kot...Dulu tu Jan 2013..hehe. 

Pose dgn coklat jap. 

Ini budak dah start boring dok dlm trolley so bagi coklat nutella tu. Senyap dpt makan biskut. 

Hershey dan kisses untuk buahtgn kawan2. Bagi jugak pada pengasuh Suci kat taska. 


Antara yang dibeli... Tak banyak sangatpon kerugian aku kat HiG ni. Dah kata berjimat cermat. Coklat termasuk sudu dan beberapa brg lain tak sampai RM300 pun.. Dapatlah merasa sorang sikit.. 


So tak habis shopping kat HiG, kami ke RAMS konon nak cari spice rack tp nasib malang mmg langsung xjumpa kat mana2 pun spice rack tu. Kat Idaman Suri xde, HiG takde, Rams takde, Langkawi saga xde.. kirenya sume tmpt aku pergi mmg xde... Eh, aku ulang gi Idaman Suri nak beli pisau sbb pisau kat HiG tadi mahal.. Lepas misi shopping selesai, masih ada masa so mari melepak. Nanti aku sambung lagi ye...

Daaaaaaaa...

p/s: Party petang smlm mmg best... Masing2 sporting tak kire ko bos ke staff je.. Enjoy sgt.

Thursday, December 18, 2014

Sehari di wad day care Hospital Putrajaya

Assalamualaikum...

Kite skip dulu citer Langkawi ye sbb malas nak edit kecikkan gambo. Ini cerita hari selasa. Aku dan husband bawa Suci pergi amek injection untuk budak setahun. Kenapa lambat sbb Suci dah setahun 2 bulan? Sebab kena dapatkan katil kosong untuk stay kat wad day care. Cerita die macam ni. Masa lepas raya haritu, Suci kena gatal2 ruam yang agak teruk kat area kepala. Dahi, belakang telinga, anak rambut tu semua tumbuh bintik2 merah. Risau gak aku. Kami pergi klinik and doktor cakap die allergik. Terus terfikir allergik telur ke sbb sehari sblm tu aku bagi die makan kek. Itu festime aku bagi makan kek. Sblm ni mmg makanan bayi jelah.

So benda tu selalu terjadi lepas aku bagi suci makan apa2 yang contains telur. Biskut raya pon die kena gatal2. Bagi telur gitu2 pun naik ruam jugak. Kebetulan apakah ini? So since cucuk setahun tu contains telur, maka precaution matter harus diambil. Kenalah rujuk ke hospital selepas cucuk. Kalau betul ada allegik nanti doktor akan bagi ubat. Tapi kalau xde, okaylah tu maknanya. Mungkin allergik benda2 lain.

16hb dapat slot untuk masuk wad day care kat hospital Putrajaya. Terpaksalah aku amik cuti. Husband pon aku paksa cuti gak. Tak aci kalo aku kena jg sorang2. Bosan tahap menguap tau. Pagi2 tu kena amik injection kat klinik KK presint 9. Lepas cucuk terus ke hospital dan daftar untuk masuk wad. Lepas settle semua duduklah ko melanguk sampai 6 jam. 

Ini budak sangat behave. Takde nak mengamuk ke apa ke masa nurse nak amik BP. Ceria je. Pastu sibuk nak explore tmpt. 

Dalam pukul 2.30 doktor datang cek and tengok die takde bengkak2 so maknanya okaylah tu. Bukan allergik telur. Yayyyy dah boleh bagi makan lauk telur. Buat nasi goreng telur pon boleh..hehe.. So aku memang tak tahu punca2 Suci naik ruam2 tu apa sebenarnya.

Cumanya, malam lepas cucuk tu die demam pulak. Pukul 4 pagi aku bangun rasa badan die panas. Terus cek suhu. 38.3 dah.. Kalut gi amik ubat demam pulak. Malam tadi pon badan die panas lagi. Tapi pagi okay sikit. Siang die memang tak berapa dedar badannya. Tengoklah kalo malam ni panas lagi, esok aku soh husband gi klinik jelah.

So korang, kalau rasa takut anak ada allergik telur sblm cucuk setahun tu, better bgtau nurse. Biar kite berjaga2 daripada buat tak reti pastu jadi pape lagi susah. Kire aku ni dah puas hati sgt sbb Suci tak allergik telur...

Okaylah.. Itu saja.. Daaaaaaa

p/s: Petang ada party..

Wednesday, December 17, 2014

Langkawi ~ Part 1 Idaman Suri

Assalamualaikum....

Adoiii dah hujung2 tahun ni mulalah penyakit malas datang. Eh tapi rasanya sepanjang tahun pun malas..kuikuikui... Bercinta nak ngadap blog skrg ni.. Padahal bukan ada keje pun kat opis. Malas ni kalau dah dtg, ade banyak masa pon melepak je. Dah2 takmo malas2 mohler citer pasal percutian singkat ke Langkawi last week. Memang takde plan pon. Ni memang betul2 tetibe je. Hari Isnin husband dpt surat ada meeting kat site die kat Kuala Perlis. Kuala perlis maksudnya apa? Jeti ke Langkawilah. So husband tanya nak ikut tak. Mula2 macam malas sbb duit takde pastu cuti pon dah hujung2 nyawa. Tapi bile fikir bile lagi nak ke sana. So nekad jelah.

Pagi2 buta hari rabu pukul 1 pagi kami gerak dari rumah. Husband ah drive. Aku tido. Die dah tido dulu sblm tu, Aku je kat rumah sibuk mengemas basuh baju sume. Tak basuh kang lagi menimbun baju bawa dari Langkawi. Perjalanan smooth je. Sekali sekala berhenti untuk buang air. Akhirnya pukul 6.30 pagi kami sampai ke Jeti Kuala Perlis. Terus menuju ke masjid untuk solat subuh dan mandi2 tukar baju. Alah bukan mandi beria pun. Mandi koboi je asal kena air. Sblm ke jeti kami ke Hotel Putra Brasmana untuk booking untuk malam tu. Kete pon park kat situ je.

Budak dah siap mandi. Pagi2 dah kena mandi ye. Dahler takde heater.. Hentam sajalah. 

Ngeeeee..ngada sangat die ni. Asal hala kamera je mulalah buat muka mengada. Gigit kang.

Ngadakan????Nyampah. 

Hahaha layan jelah... Kami amik feri pukul 9.30 pagi sbb dah terlepas yg pukul 8.15 punye. So kami sarapan dulu pastu ngangalah tunggu feri. 

Yay nak naik feri dah. Harga tiket RM18 ye. 

Dalam feri sempat lagi selfie.

Sampai Langkawi pukul 10.40 lebih kurang. Kami terus cari kete sewa. Cari kat kaunter kat jeti tu je. Kami dapat kete Saga FLX tu RM50 utk separuh hari. Ni memang puas hati sbb kete baru. Sblm ni kami amik kat jeti kuala perlis kete buruk je. So this time bile org tanya kami ckp dah ada kete pdhl kami nak cari kat kaunter. So destinasi pertama teruslah menuju ke Idaman Suri. Aku suka Idaman Suri sbb brg dapur die lagi murah. Ni yg aku perasanlah.

Tada...tetibe je dah ada kat Langkawi..hehe

Nak jugak bukti tu..hehe

Since kami ni datang sehari je so takde plan nak shopping pinggan mangkuk ayun sume tu sbb takut kena cukai. Walaupun geram je nengoknye tapi ku buat dek je..haha

Set ni yg aku geramkan ni...Geramnyer... Kumpul duit pergi lagi ah..hehe

So kali ni aku borong sudu je. Tapi aku tak beli kat Idaman Suri. Aku beli sudu kat HIG sbb sudu yang aku nak takde kat sini. Tapi seriusly sudu cantik2 yg gantung2 tu murah banyak kat Idaman Suri. Better korang compare harga dulu sblm beli. Aku beli set pisau kat Idaman Suri baru RM43.90. Tapi kat HIG RM52.90. Beza banyak tu. Pastu aku amik pinggan hidang melamin yang putih tu. Amik 3-4 jenis je dgn kuali leper nak buat roti jala.. Itu je. Habis RM100 je kat Idamn Suri. Gila jimat aku. hahaha. Last time dtg sampai seribu.. Dah kata tak dirancang so bajet pon xdelah..hehe. Takpe lain kali. In sha Allah. 

Sambung lagi naaaa.....

Daaaaaaaa...

p/s: Tak sabar nak cuti aih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...