Tuesday, December 22, 2015

Selamat bercuti...

Assalamualaikum...

Yahooo yabedabedoooo... Hari ni last aku keje untuk tahun ni. Start esok aku akan bercuti sampai tahun baru. Naik kerja semula pada 4hb Jan 2016. Eh, aku takde amik cuti lamapun. Cuma amik dua hari je 28 dgn 29hb. Esok 23hb cuti sempena besday maharaja Jepun. Khamis dgn Jumaat semua org cuti. Rabu dgn Khamis ofis aku cuti hujung tahun pastu 1hb cuti thn baru.. So aku amiklah cuti 28 dgn 29. Sebenarnya kalo nak lagi best, semalam dgn harini pon amik cuti hah dah dpt straight 2 minggu. hehe tapi aku malasler sbb cuti nak simpan untuk medical cek up. Ofis aku tak terima time slip ni. Kena amik cuti setiap kali cek up.

Hasil carian imej untuk happy holiday


Ape2 pon, selamat bekerja pada yg bekerja dan selamat bercuti untuk aku.. hehehe. Tak kemana pun. Jalan2 dlm Malaysia je...

Tata titi tutu....

p/s:Tak sabar nak balik kampung amik anak2. Rindu!

Thursday, December 17, 2015

Little Caliph Convo & Consert day.

Assalamualaikum...

Meh update citer basi. Bulan 11 haritu, sekolah Kasyah ada buat hari konvo dan konsert. Buat kat cyberjaya. Aku lupa nama tempat tp dlm hall kecik je. Kasyah amik bahagian dalam coral speaking. Risau gak aku sbb die kalo aku suruh practise kat rumah mmg xnak je jawapannya. Tapi bila tanya teacher, die kata Kasyah ok je buat kat sekolah. Ooooo suka buat mama neves tau. Standard ah ada ucapan, penyampaian hadiah bagai. Kasyah mmg tak ah nak dpt hadiah cemerlang sbb 2-3 bln sblm ni die agak malas dan ini diakui oleh teacher. Die nampak mcm malas nak gi sekolah pun ye. Asiklah tanya bila nak cuti. Haih..

Masa yang ditunggu2. Kali ni nampaklah Kasyah follow persembahan. Kasyah yg kat tgh2 sebelah budak yang pusing kiri tu. Puas hatilah tgk die tak mcm masa hari sukan thn lepas yg die diam kaku je langsung tak ikut menari.. hahaha


Dah habis dah... Amiklah gambar kenangan. Aku ingatkan Kasyah akan convo gak sbb die mmg last year dok little caliph ni. Thn depan die masuk pra-sekolah. Cikgu pun dah aware yg die akan tamat belajar walaupun die bukan 6 thn. Tapi takde pon convo utk die. Kecewa ah aku sbb konvo hnya untuk budak 6 thn. Seriusly langsung xde sijil ke hape ke dah bljr kat situ. Tak tahulah kalo lepas ni die akan bagi tp buat masa skrg mmg yilek. Aku tgk sekolah lain (tak semestinya little caliph) ade je budak 5 thn yg convo siap pakai jubah amik sijil bagai. Bab pengurusan mmg aku kecewa dgn sekolah ni. Dari dulu lg. Bab belajar okay tu yg aku diam je tu. 

Takpelah Kasyah. Dah lepas pon. Mama tunggu awak konvo universiti nantilah macam mama dgn papa. Kite susun gambar konvo memasing ye kat wall of fame.. hehe

Us.

Husband kata Suci pon nak masukkan kat Little Caliph tu jugak tp tulah kalo ingat pengurusan dgn pengetua tu, rasa mcm malas dah. takpelah ada setahun lagi nak fikir sblm Suci 4 thn. 

Okaylah.. daaaaaaa.

Tuesday, December 15, 2015

Kawan baik

Assalamualaikum...

Makin ujung tahun makin malas nak update blog padahal freetime banyak giler. Sampai buntulah kat opis ni nak buat apa. Tapi tuler kalo dah kate malas, xde mood makanya terbior jelah blog aku ni tak berupdate. huhuhuhu.

Last weekend, aku berkesempatan nak jumpa my very best friend yg last jumpa masa raya. Rindu betul nak kuar dating sama2 sambil berborak mcmkan kitorang ni bujang lagi... Selalu tu susah nak jumpa sbb kawan aku ni duduk Penang so kalo die cuti balik Segamat, aku pulak tak balik. Kalo raya tu lain sbb jumpa dgn family anak2 sume so xdelah berdatingnye. Kali ni, Alhamdulillah dpt luangkan masa sbb kebetulan aku balik minggu lepas die masih belum balik Penang lg. Kawan aku ni cikgu so cuti sekolah mmg die balik Segamat. Aku dah cakap kat suami, jangan kaco aku nak berdating sbb aku ni jaarrraaanggg sgt keluar jumpa kawan. Setahun sekalipun belum tentu. Ni lagilah dah 4-5 thn jugak tak keluar jumpa kawan2 mcm ni. Kawan2 lain tu lagilah payah nak jumpa. Semua dah berkeluargalah katakan. Belum tentu laki diorg bagi keluar mcm ni. Xpelah, yg available mcm aku dgn izan je pun takpe.. kan zan? hehehe

Kami lepak kat Secret Recipe je. Senang sbb parking banyak. Aku order spageti carbonara tp tak bape sedap. Rasa bawang putih je  yg lebih..  Kawan aku order Alio olio pon biasa2 je. 

Kembangnya kitorang. Aku pregnant kawan akupon pregnant. Aku dpt tau je aku pregnant, terus aku sound kawan aku ni soh pregnant jugak.. hahahaha. Alih2 sebulan lepas tu die bgtau die positif.. hahahaha bongok jer. Pregnant pon nak sama2. hehehe

Puas ejas nak bagi tak nampak kembang setaman sgt tapi tetap kembang.. acaner tu?

Percubaan kedua pon kembang jugak.. hahahaha

3 jam jugak ah kami melepak ni. Kalo ikutkan rasanya tak puaspon lagi nak berborak. Biasalah kalo lama xjumpa mmg mcm2 nak cerita. Kenangan dari zaman sekolah dgn gosip2 kengkawan sekolah lagi.. hehehe. Mana yang dah kawen baru, mana yg baru nak kawen, yang itu yang ini.. alahai seronok betul mengimbau kenangan. Hopefully lepas ni ade peluang lagi nak dating2 macam ni. Anak2 tinggal kat rumah.. hahaha. Zan, aku rindu!

Thursday, December 3, 2015

The Good Dinosaur / Rindu anak2

Assalamualaikum..

Minggu lepas hari khamis, keluar je filem Good Dinosaur ni terus bawa anak2 pergi tengok. Sajelah sbb esoknya dah nak kena hantar balik kampung. So bagilah reward sikit walaupun excited je memasing nak tinggal kat kampung tu. Tengok citer ni kat Alamanda je. Okaylah citer ni untuk budak2 tgk. Banyak pengajaran. Korang pun yg ada anak2 pon pergilah tgk. In sha Allah anak2 akan enjoy.

Masing2 sibuk nak buat gaya dinaosaur.. Layankan aje..

Ala kelabu asap pulak gambar ni. Janji hadooo.

Hari ni dah masuk hari keempat anak2 kat kampung. 3 malam dah diorg tak tido dgn aku especially Suci. Call mak tanya Suci mencari ke tak, rupanya 2 malam sblm ni merengek je tgh malam mcm mengigau gitu.. Alololo cian die. Yg mamanya pulak tido nyenyak dah 3 malam.. hahaha. Siang mmg diorg tak kesah asal dpt main. Malam jelah Suci tu mencari2 aku. Aku ni pun sebenarnya dah rindu kat diorg tu. Tapi xpelah biar diorg berdikari sikit. Akupun dpt jugak rileks2 sikit balik keje. Xde nak terkejar2 amik diorang, masak ke apa ke. Badan dah membadak ni mmg penat je rasa.

Okayler... mengantuk bebeno mata aku ni. Nak cari aktiviti hilang ngantuk jap.

Daaaaaaaa...

Friday, November 27, 2015

Masak-masak makan-makan #14

Assalamualaikum...

Ginilah gayanya kalo dah malas. Update seminggu sekali pon boleh,, hehehe. Entry JB tertangguh lagi nak buat. Malas betul nak compile gambar. Tahun depan agaknya. Xpun biar gitu je. hahaha. Dah lama tak buat entry masak2 makan2 ni. Sbb mmg dah lama tak masak pun. Aku start masak pun bulan lepas kot. Itupun sekali sekala dan cuma yg simple mcm bubur nasi ke, mee sup ke. Tapi atas bantuan husbandlah sbb aku mmg takleh bau benda2 tumis ni. So die tumis, aku tutup hidung sambil bg arahan. hahaha. Tapi jarang sgt masak. Bulan ni barulah aku betul2 masak tp tak selalu jugak. Ikut badan ni larat ke tak sbb masak ni byk berdiri kat dapur so kalo larat baru aku masak. kalo penat mmg order jelah. Dah jom tengok gambar makanan je hari ni yg kebanyakannya beli hahaha.

Spageti bolognaise kat Milano KLCC. Dah lama tak makan. Lebih setahunlah. Tapi masa ni perut masuk angin yg muntah2 haritu so tak habispon makan. huhuhu

Teringin nak makan Korean tetibe walaupun bukanlah minat sgt. Dah kata tekak orang mengandung ni bukan leh dijangka ye dak.  Mohler gi makan tp masa nilah aku masuk angin tu so lepas makan mmg seplastik aku muntahkan balik.. huwarghhh rugi. 

Pilihan hubby Chicken Sondubu Jigae.. Yg aku punya atas tadi Dol sot bibimbap. 

Dah lama tak masak yg special gini. Minggu lepas ade beli ikan siakap kat AEON so hasil campak sana sini jadilah Siakap 3 rasa. Husband kate sedap giler. Hahaha penangan dah lama tak dpt makan aku masak lah tu. 

Mee rebus Terengganu tp aku panggil mee sup bodoh je. Sbb kalo mee rebus bg aku yg kuah keledek tu. Yg ni dah beberapa kali buat sbb senang je main campak. Lagipun feveret anak2 ni. Kasyah kalo aku buat mee ni kemain puji sedap siap ucap terima kasih pakej dgn cium sekali.. Alahai anak bab membodek mmg hebat. 

Mee bandung kat Segamat. Balik dari JB sampai Segamat dah malam so perut dah lapar mari makan mee bandung je. sib baik sedap. 

Nasi lemak pandan indah. Nasi lemak ni feveret aku masa duduk pandan indah. Die jual kat 7e depan sekolah pandan indah. Kebetulan haritu balik dari mana entah lalu mrr2, husband ajak gi beli nasi lemak ni. Eh haruslah nak sbb bukan selalu dpt mkn. Rasa die sama je dari dulu... Sambal die tu somethinglah. Sedap. 

Terlebih hormon rajin. hehe takdelah aku ade beli labu haritu. beli sebelah je tp lepas buat lauk pun ada lebih lagi so aku buat je donut labu ni. Sedap ah. lembut gebu je. 

Bulan lepas Kirishima ada promosi 50% discount so jomler terjah. Salmon mania set ni hanya RM31 sahaja. Sumenya salmon tau sampai nasi goreng tu pun nasi goreng salmon. Sedap. 

Tetibe rasa nak makan maggi. Seafood curry maggi royale yg super sedap. Aku suka. Tapi takleh makan selalu. Sekali sekala takpe. 

Seafod chowder Manhattan fish market. Makan masa besday Suci haritu. Itupun aku tak buat entry lagi. Sedap pulak chowder ni. 


Itu jelah buat masa ni. Dtg rajin aku adelah entry minggu depan. Kalo tak tu angin malas melanda lah gamaknya.. okaylah. daaaaaaaaaaa

p/s: Malam ni balik kampung hantar anak2.

Thursday, November 19, 2015

Tak sengaja tengok Hotel Transylvania 2

Assalamualaikum..

Hah ni ada lagi citer basi. Kejadian masa cuti awal Muharram bulan lepas. Xde plan pun nak keluar ke mana2 cuma since aku masih belum boleh memasak lagi so sama ada bungkus atau pergi breakfast kat luar. Hari tu kami decide sarapan kat luar jelah. Husband ajak pergi warung Bunian. Mohler kiter. Ramai orang kat warung bunian. Nak tggu makanan sampai adalah kake ye.


Jangan tak tahu, Kitorang order 4 nasi lemak. 3 drpdnya aku makan dgn anak2. Tapi sebenarnya anak2 makan satu je kot. hahaha. Dahler tu siap top up dgn roti kosong dua lagi.. Ish ish ish mana tak naik berat sampai 5 kg sebulan.. hahahaha nangis.

Lepas makan, husband ajak pergi Alamanda kejap sbb die nak cari kabel hard disk. Masa ni Alamanda pun baru bukak. Lepas dpt brg dicari anak2 ajak main playground dlm Alamanda tu. Mohler kejap sbb awal lg mmg xde org pun main. Seronok ler budak2 ni kongker. Lepas tu, Kasyah ajak masuk MPH. Katanya nak beli buku dinosaur. Yelah masa ni die sibuk dgn movie Jurassic World. Mak ko ni bukan ada duit sgt sbb tgh bulankan. Gaji pun lambat lg. Sib baik ade duit budak2 ni dpt drpd atok nenek diorg so pakailer duit tu beli buku.

Suci takleh nampak minion. Mesti nak bergambar. Setiap kali gi Aeon Big Alamanda tu kan ada gambar minion kat sensor nak masuk tu, setiap kali tu lah die nak bergambar.. hehehe

Saja jalan2 pusing2. 

Takde motif pun. 

Alih2 Kasyah kata nak tengok wayang. Eh, mana ada citer best. Tapi die insist nak tgk gak so jom usha apa citer yg ada. No choice selain Hotel Transylvania 2 ni. Tanya Kasyah nak ke tgk citer ni? Die kata nak. Berkali2 tanya sbb takut die tibe2 ajak balik. Slps 48kali tanya, akupun beliler tiket tgk citer ni. Show pukul 11 lebih. Sekali dah tgk, best giler citer ni. Kitorg sbgai mak bapak mmg enjoy tgk citer ni. Kasyah je biasa2 je sbb die bukan faham sgt lawak2 dlm citer ni... Tapi serius kelakar tak hengat.. hihihi.

Gitulah takde plan takde rancangan tertengok wayang pulak ditgh bulan. Nasib baik tak korek tabung ujung bulan.. hahahaha.

Okaylah.. Daaaaaaa...

p/s: Smlm angin melanda badan ni, makan je muntah. Sampai turun berat aku sekilo sbb muntah pun ade sebaldi kot.. huhuhu

Tuesday, November 17, 2015

Aquaria KLCC

Assalamualaikum...

Marilah kita update citer basi ni. Dah dua bulan dah pun. Hahaha. Giler slow. Pergi Aquaria ni tak silap aku awal bulan 9 haritu. Ade orang offer tiket Aquaria murah. RM20 sorang tu yang beli tu. Yelah kalo ikut harga sebenar dah berapa. Alang2 dah murah tu beli jelah. Kami sampai dalam pukul 10 gitu. Orangpun tak ramai lagi. Sblm masuk Aquaria sempat sarapan dulu sbb akukan asik lapo je. Hehe. Masuk2 tu tetibe saing pulak dgn rombongan sekolah mana ntah. Dah ramai. Tak best sbb nak tgk akuarium yg kecik2 tu mcm berebut. Tu yang banyak skip tu. Gambar pun aku masuk sikit2 je sbb malas. Takdelah besar manapun Aquaria ni. Kejap je dah habis aku rasa. Tapi bolehlah nak bagi anak2 seronok tgk ikan. Aku bawa stroller so since dlm Aquaria ni dua tingkat tak payah turun tgga. Ko boleh turun lift. Pekerja die akan guide pergi kat lift je. Senang kojo den.

Paling best aku suka terowong ni. Ikan besar2 lalu lalang. Lagi2 shark dgn pari. Terteleng2 kepala nak tgk ikan. Kitorg pusing dua kali masuk dlm ni. Tapi aku tak suka ikut trail die tu sbb rasa pening. Jalan lagi bagus. 

Sempat selfie tu. 

Masa masuk dlm ni mula2 macam kecewa jugak sbb takde turtle pun. Stresss. 

Rupanya ada kat cermin luar. Yay dpt tengok turtle. Kebetulan pulak diorg tgh bagi makan. Syok ah tgk. 

Tukang bagi makan. 

Ni kat tmpt ikan arapaima besor2 yg kalo ko termasuk dlm tu rasa mcm kena telan kot dgn ikan tu. Besar giler. 

Pusing sana pusing sini, dah lapor sbb dah tgharikan so ajak Kasyah balik. Mula2 tak nak jugak tp pujuk2 nak. Tapi tersangkut pulak kat area mewarna ni. Ko boleh pilih nak warna gambar apa pastu scan gambar tu nnti gambar ko akan keluar kat skrin. Kasyah warna turtle tp aku tolonglah sbb nak cepat siap. Seronok die tgk turle die berenang2 kat skrin tu. 

Habis dah. Dah lapar dah so mari cari makan tp sbb makan kt situ mahal dan aku bukan selera pon tgk apa yg ada so kami keluar je cari makan kt area Kg. Baru. Lepas makan terus menghala balik sbb lepak kot. Balik rumah lagi best. hehe. 


Daaaaaaaaa....

Thursday, November 12, 2015

Konvokesyen Husband

Assalamualaikum..

Pergh dekat 3 minggu blog ni krik krik krik krik dgn bunyi cengkerik je. Aduii tahap malas kemain menjadi2 skrg ni. Lepas balik dari JB igt rajinlah nak update blog tp nan hadoo. Kat opis pun aku bukan buat keje sgt. Bantai layan movie je. Tapi nak rajinpun takde maknanya sbb skrg mmg tgh takde keje. Nak buat2 ade keje pun tak boleh sbb mmg takde. hahaha. Banyak dugaan dan cabaran nak pergi JB tu. Kebetulan masa pergi JB untuk konvo husband boleh pulak die demam tak kebah2. Aku dah suspect dah die ni mcm kena denggi je sbb demam dari hari khamis sampailah konvo hari ahad pun die masih demam. Hari Isnin balik Putrajaya gi klinik amik darah platlet dah turun tp masih ditahap normal lg. Aku dah risau sbb hari selasa ptg tu nak balik Segamat amik family aku dan terus ke JB sbb Rabu appointment jantung utk abah aku kat Hospital JB. Nak tak nak kena pergi jugak. Beria aku siapkan sup ketam, kiwi, anggur, 100 plus sume yg org kata elok utk denggilah. Hari Selasa aku amik EL temankan husband gi cek darah lagi. Platlet die turun lagi. Sah denggi tp masih tak perlu masuh wad sbb blm thp 80 lagi. Bdn diepun dah mula naik bintik merah. Balik dari klinik, lunch sume kemas2 terus balik Segamat pulak... Hah tu kite citer lainlah. Moh citer pasal konvo.

Konvo husband 25hb Oct hari ahad. Husband dah pergi umah mak mertua aku kat Kluang hari Khamis sbb Jumaat die ada raptai. On the way nak gi Kluang tu lah die demam. Aku pulak masih kerja sampai Jumaat dan petang tu aku balik Segamat dgn anak2 drive sendiri. Esoknya sabtu ptg dlm kul 5 aku gerak gi Kluang pulak. Kitorang mmg dari Kluang je sbb nak sampai UTM JB dalam sejam je dari rumah mak mertua. Oh ya mak mertua aku dok kuarters hospital kat Kluang so sampai die pencen 2017lah dok situ. Rumah betul mmg kat Segamat.

Pagi2 buta kul 5 pagi kitorg gerak dari Kluang. Sampai UTM pukul 6pg. Since awal lg, dpt parking dekat. Nasib baik sbb payah jugak kalo aku nak menapak. Kami Subuh kat masjid UTM depan dewan konvo tu je. Lepak2 situ, dlm pukul 7.30 aku dgn mak masuk dewan. Bapa mertua aku tak masuk die tunggu kat luar je. Boring seh nak tunggu habis. Tapi nasib baik kitorg xduduk bawah. Sbb lmbt masuk kena duduk tingkat atas. Tapi kat atas bebas nak keluar masuk. Tak macam kat bawah. Kakulah ko kat situ.. hehehe.

Duduk kat atas layan live band sbb band dgn gamelan kat atas jugak. 

Sempat amik gambar masa husband dpt sijil. 

Sebelum masuk dewan, amik gambar dulu. Nasib baik sbb lepas tu mmg dah tak berapa lalu nak bergambar. Panas dgn org ramai lagi. 

Nasib baik baju ni muat lagi. hahaha. 

Dah siap sgla urusan. Mohler balik.


Selfie jap.. Muka dah kembang.. tak suka.

Nak gak pakai baju konvo. Rindu nak konvo lagi. 

Habis konvo dlm pukul 1.30 gerak balik ke Kluang. Pukul 4 lebih dekat kul 5 kitorg gerak pulak balik Putrajaya. Anak2 mmg aku tinggalkan kt rumah mak aku sbb tak sesuai kot bawa budak kecik. Lagipun sape nak jaga. Since hari Selasa akan ke JB semula tu yg plan dah ok dah tu tinggalkan diorg je.

Gitulah ceritanya. Dtg dah malas aku.. Daaaaaaaaaa...

p/s: Entah bila nak update lagi.. hehe

Friday, October 23, 2015

Hari yang penat.

Assalamualaikum...

Penat, ngantuk, sakit badan, tangan sume ada hari ni. Hadoii, menduga sungguh. Apsal penat pulak ni kan? Well sebenarnya, husband aku takde hari ni. Actually dari petang smlm lagi xde sbb hari ni dia ada raptai konvo kat UTM JB. Since cuma raptai je pastu hari kerja pulak tak kuasa aku nak ikut. Lagipun payahlah dengan anak2 lagi nak tercongok lama2 kat sana. So plannya, husband pergi dulu balik rumah mak die kat Kluang and pergi raptai hari ni. Aku pulak uruskan anak2 hari ni and petang ni lepas kerja amik budak2 ni terus shoot balik Segamat umah mak aku. Esok petang aku gerak sorang2 pergi Kluang pulak and attend convo husband hari ahad. Anak2 tinggal je kat Segamat sbb memang xde sape boleh jaga kalo aku dah masuk dewan. Lepas convo balik KL semula kerja 2 hari then selasa balik Segamat balik sbb nak amik mak abah aku bawa pergi JB. Abah aku ade appointment cek jantung kat Hospital JB. So start hari ni sampai minggu depan akan jadi minggu penat. Dah alang2 ke JB tgh2 minggu tu, aku terus cuti sampai Jumaat dan terus plan cuti2 JB.

Kebetulan malam tadi dalam pukul 2 lebih aku terjaga. Terperasan Kasyah yg kat sebelah aku menggigil2 kesejukan padahal aku berpeluh kot panas. Sekali rasa badan die, laaa demam rupanya. Terus cari ubat soh die makan dan tampal cool fever. Alhamdulillah pagi ni dah okay dah. So nampak tak penatnya aku kat situ. Uruskan anak sorang2 dlm keadaan skrg ni mmg super exhausted. Pastu tido pulak terganggu sbb anak demam. So hari ni mmg aku ala2 nak tertutup mata dah ni. Dahler petang ni nak drive jauh. Dgn anak2 je pulak tu. Aku paling risau kalo aku nak terkencing on the way tau sbb susah nak hangkut sume ikut aku gi toilet.. huhuhu. Selalunya kalo aku drive seorang dgn anak2 mmg aku takkan minum sepanjang jalan. Pastu Kasyah pon aku pakaikan pampers.. hahaha. Sapepon tak boleh berhenti kencing termasuk aku.. hihihi.

Lunch aku minggu lepas. Aku bagitau bos aku teringin nak makan unagi, bos kate okay die bawa gi makan. Makan pon aku pilih tempat. hihihi. Baikkan bos aku. Bendul sebenarnya. kahkahkah. Senang nak kena buli. Bos kate hari ni nak gi makan lagi. Yay cuma tak tau tempat sbb kali ni makan ramai2.


Eh okaylah, aku ngantuk ni. Daaaaaaaa..

Tuesday, October 20, 2015

Selamat ulangtahun sayang.

Assalamualaikum..

Hari ni 20hb genap Suci berumur 2 tahun. Kejap jer masa berlalu dah besar dah dak kenit tu. Tak lama lagi nak naik pangkat dah. Ingat lagi 2 thn lepas pagi2 buta dah gi hospital sbb dah tak sabar nak bersalin. Sampai sepital boleh plak doktor tu kate prosedur nak induce cuma boleh buat esoknya je. Kecewa dah aku sbb aku dah tak sabar nak bersalin. Dah overdue dah masa tu. Tapi nasib baik doktor yg lagi senior dan lagi otai dtg melawat dan decide nak induce aku tghari tu jugak sbb die kate nak buat pe tunggu lama2. So pukul 12.30 induce pukul 4.22 dah bersalin kat toilet.. hehehe. Punyeler senang sbb aku tak sakit sangat pon tapi aku dah rasa kepala baby kat bawah sesangat. Apalagi push je ler. Kecoh wad masa tu.. Pengalaman kan. Yang ketiga ni ntah cemana pulak halnya. Hope tak banyak masalah dan perjalanan kandungan aku akan lancar. In sha Allh.

Buat anak mama yang cantik Khayla Suci Amanda, happy birthday Sayang. Mama doakan yang terbaik buat anak mama dalam segala segi. Mama sayang Suci sangat2. Minggu depan kita pergi angry bird park ye. Love you.

Daaaaaaaa..

p/s: Nampak sangat malas nak menaip. hehehe.

Monday, October 5, 2015

Sedapnya nasi mandy.

Assalamualaikum...

Hai, rindu ke? Allah rasa rindu yang amat kat blog tp tulah kalo dah mood kelaut pastu ombak kuat pulak, payah nak balik ke pantai.. hehehe. Ni amik masa sedikit nak buat2 lupa sakit di kepala. Entah apa silap hari ni, kepala ni rasa berdenyut2 pulak. Dah tido tghari tadi tp bangun pun still ting tong lagi. Ikut hati rasa nak balik tp syg pulak cuti. so bertahan jelah kat opis sambil2 tunggu nak balik pukul 4.30 kang. Aku rasa pregnant kali ni aku tersangatlah letih. Faktor usia sgt ni. Pregnant diumur 30-an jadi kederat pon thp 30-an lah. huhuhu. Dengan nak melayan karenah anak2 yang pelbagai ragam lagi2 si Suci yg dah banyak akal tu. Paling die suka buat menyepah ler apa lagi. Nasib baik kalo Kasyah ada mood die tolong kemas apa yg adik sepahkan. Nasib tak baik die sama2 dgn adik tambah sepahkan lagi rumah. Bergabung meletop sgt! Pastu kang bergaduh berebut mainan. Sorang pon tak nak kalah. Lantak!

Aku ni dahlah kalo malam mmg batery low. Pukul 9 selalunya dah kong dah. Serius weh, penat sgt rasa. Kalo aku buat kerja renyah sikit, mulalah rasa pening kepala mcm tak cukup oksigen padahal baru kemas dapur basuh pinggan jer pun. Masak mmg kirim salam. Ade takde pon aku buat yg bodoh2 mcm jemput2 kosong, mee rebus terengganu tanpa bawang, bubur ke, ataupun apa2 yg aku boleh modified masak xyah letak bawang. Anti betul aku dgn bawang skrg. Nyampah sgt. Cili kering pon jadi seteru aku. Kalo makan nasi lemak tu, aku makan nasi je dgn telur. Sambal nehi. Banyak lagi benda aku takleh makan. Tu yang husband akupun hari2 risau apalah aku nak makan malam ni. Huhuhu..

Ini antara yang aku boleh makan. Nasi mandy ayam. Sedap sbb die lite and tasty. Tak rasa berempah sgt. So makan gitu je pon boleh. Nasi2 berperisa ni mmg aku layan tp nasi jelah lauknya aku tak suka. Tapi ayam mandy ni aku boleh makan sbb die bukan ayam sambal ke kari ke so boleh diterima.

Walaupun pun sedap ko giler nak makan selalu. Mahal kot.. huhuhu. Masa raya haji haritu, aku keje makan nasi jelah. Pagi diorg buat nasi dagang so aku makan nasi dgn acar dgn ikan. Amik ikan je kuah tak nak. Pastu tghari nasi minyak pon aku makan nasi dgn kentang tp daging dgn kuah gulai aku tak nak makan. Esoknya pon makan nasi lauk ayam goreng. Kalo tengok lauk aku dgn lauk Kasyah sepesen je. Hahaha.

Bilalah nak okay loya2 aku ni. Minggu ni dah minggu ke 14. Hujung bulan ni nak ke JB lg. Kalo xokay lagi rugilah sbb aku gi jb nak lah jalan jalan cari makan. huhuhu.

Okaylah korang. Daaaaaaaaaa...


p/s: Sorry entry citer psl makan yg ntah pape.. hahaha

Monday, September 21, 2015

Italiannies, Alamanda

Assalamualaikum...

Maaflah korang kalo aku dah lama tak komen2 sangat kat blog korang. Ade je selalunya aku jengah cuma mood nak mengomen tu tak berapa nak ada. Kadang tu aku gigihkan juga jari jemari ni menaip. Well di kesempatan ini, biarlah aku berterus terang kenapa perangai malas ni jadi kat aku.

 I'm going to be a mother of three

Alhamdulillah, dah pun 3 bulan dah usia kandungan aku. Buat masa sekarang ni memang tengah mabuklah ye. Makan itu tak boleh, makan ni tak boleh, tengok makanan tu tak selera, semuanya tak seleralah. Tapi at least kali ni aku kurang muntah sbb mana2 makanan yang aku rasa mmg aku tak boleh makan, aku elakkan. Hari2 kat opis pun selalunya roti atau biskut je. Yang lain2 no no no. Selalunya aku muntah malam la. Dapur rumah akupun dah lama tak berasap smpi busuk kabinet dapur rupanya ada kentang busuk tak tahu zaman bila. ahahaha. Dah nak raya ni, aku susah hati sbb tak tau nak makan apa. Dahlah raya ni balik kg husband so takkan nak merengek2 request makan macam2. Huhuhu. Kalo rumah mak aku takpe jugak. Redho jelah. Tak tahulah sampai bila mabuk aku ni.

Panjang pulak mukadimah aku ye. Pergi Italiannies ni bulan lepas. Masa tu aku tak sihat sakit kpla. Amik mc so tghari tu ajak husband makan Italiannies sbb teringin nak makan Carbonara. Masa ni mabuk baru nak mula so Carbonara yang berbawang tu boleh lg aku makan. Skrg ni segala mala makanan yg berbawang aku tak nak. Balik2 roti canai, subway, japanese food ke senang citer mknn yg tak bertumis je aku makan. Sup2 pon I don want.


Masuk2 je kat Italiannies ni, kitorg orang pertama untuk hari tu. Masa ni baru pukul 12 tghri kot. Dah order tu die bagi roti complimentary ni cicah dgn olive oil. Sedap weh roti tu. Aku suka.

Aku punya lingunie Carbonara. Sedap jugak. Dahlah portion besar. Sentak perut nak habiskan. 

Ini menu husband, Meatball bolognaise. Hambek ko sebesar bola tenis kot meatball die. Jenuh gak nak habiskan. 

Sememeh sangat rupa.. Hahaha. Dengan tak mekapnye, pastu tudung pun main capai je. Aku skrg mmg pakai tudung bawal jelah. Nak pakai shawl berbelit takleh sbb rasa tercekik nak muntah. So pakai tudung bawal pin longgar2. Ikat bawah je. Huhuhu sadis sangat rupa skrg ni.. hahaha. 

Oh ya, masa aku pergi tu ada promosi buy 1 pasta free one pasta. Any pasta. Tapi hanya time lunch je ada. Untung sgt sbb hrga pasta die boleh tahan gak. Rm30 okay. So jimat kat situ. Kalo utk kanak2 pulak free setiap 1 hidangan dewasa. Not badlah kan. Nak sangat makan lagi tp aku kena tunggu mabuk aku hilang dulu.. Hai lah mabuk, cepatler pergi. Aku dah naik miskin dah ni keje nak makan mahal je (sbb nasi goreng tak boleh makan..kehkehkeh)..

Selamat Hari Raya Aidiladha korang. Aku ni ntah2  tak update lagi blog sblm raya ni. Tggu lepas raya jelah.

Daaaaaaaaa...

Thursday, September 17, 2015

Laman Seni, Seksyen 7, Shah Alam

Assalamualaikum...

Cuti merdeka haritu, aku adelah pergi ke Shah Alam. Konon plan asal pergi sbb nak tgk clearance sales Real Hijab tp bila sampai sana, aku tak beli papepun sbb tak byk yg menarik. Tinggal tudung2 tak lawa je so abaikan jelah. Alang2 dah sampai situ, ternampak lukisan2 di dinding area belakang2 kedai tu. Eh, ni ke laman seni tu? Mohler tengok.

Berangan ala2 director ahmad nisfu.. hehehe

Nak jugak. 

Gambar kelakar sbb atuk Kasyah yang suruh bergaya mcm ni. Siap muka tu yang tak tahan tu. Kehkehkeh. Oh ya, masa cuti merdeka ni mak, abah aku dtg. 

Antara yang menarik. 

Alololo manjenya zirafah ni. 

Mak pon nak join jugak. 

Nak jugak Kasyah ikut cakap atuk die bila amik gambar. Ikut je org suruh buat ape. 

Konon.

Oopps kena semburlah pulak...

Tak banyak pon amik gambar walaupun banyak je lukisan2 lain. aku amik yg ala2 boleh layan je. 

Since pergi Shah Alam takde hasil padahal jauh kot Putrajaya ke Shah Alam, so abah aku ajak ke GM Klang. Bukan nak beli apepun. Saje nak jalan2. Mohler.

Gitu jelah citernya.. Update jugak blog aku akhirnya.. hahaha. Ni pun malas sebenarnya woiii.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...