Friday, January 2, 2015

Masak-masak Makan-makan #10

Assalamualaikum...

Salam tahun baru 2015.. Jumaat pertama di tahun baru. Mungkin ada yang bekerja tapi ramai yang juga yang bercuti termasuk aku..hehehe..Isnin nanti nanti baru aku masuk keje. Tapi walaupun bercuti, ada perkara yang aku kena handle hari ni so mcm kerja jugak.. Hopefully succeslah. So apa yang korang buat semalam? Duduk rumah atau berjalan2? Mungkin ramai jugak yang sibuk dgn persiapan anak2 nak masuk sekolah. Harini aku nak share entry masak2 makan2 edisi ke 10. Rasa macam dah agak lama juga tak share entry masak2 makan2 ni.. So jom tengok apa yang aku masak dan makan..

Nasi lemak dengan sambal ikan aye.. Nampak mcm selalukan aku masak nasi lemak ni tp sebenarnya takdelah. Ni pun masak awal bulan 12 haritu lps tu aku takde masak lagi nasi lemak..hehe 

Kari asam pedas ayam.. Saje je nak buat kelainan.. For me not badlah rasa dia. Cicah dgn lempeng pon sedap tp husband aku yg konservatif tu rasa better kalo kari, kari je. Asam pedas. asam pedas je.. Memang tekak kampung betul. Langsung tak nak terima perubahan. Tapi dah lama kawen ni, aku kdg2 buat tak kesah je die suka ke tak. Asik ikut tekak die je, apapun aku tak dpt merasa. Nak makan, makan, tak nak dah..hahahaha kejam tak? 

White pan mee curry kat Old Town.. Asik tgk orang share pasal mee curry ni tak tahan pulak aku menengoknye.. Moh le kite try.. Dah try memang sedap weh.. Aku suka gile. Kuhirup2 kuahnya.. 

Husband amik nasi lemak... Dah kata die konservatif, makanan pon amik yg selalu makan jelah.. Boring.. next!

Pisang cheese Jakarta... Balik dari hospital lepas Suci masuk day car tu terus ajak husband ke Bangi beli pisang cheese. Yang ni RM7 ye.. Ade 10 ketul pisang cenonet dgn taburan cheese dan coklat syrup.. Bolehlah.. Nak kata sedap sgt tu xdelah tp not bad.. Buat sendiri puas lagi kot..hehehe

Mee rebus Terenggani untuk diner.. Malas nak masak beria2 so buat mee rebus bodoh gini lagi senang. Makan dgn cili kicap tu perghh habis seperiuk laki kerjakan... Tapi aku tak panggil ni mee rebus sbb pada aku mee rebus tu yang lain so mee ni aku panggil mee sup bodoh. 

Pulut panggang di kedai Kak Su Laksa Beras... Sedap jugakla. Aku memang suka pulut panggang.

Haritu aku merajuk dgn husband sbb tetibe je marah aku biar anak merangkak bebas sedangkan die dah letak air kopi panas kat lantai. Hek eleh sapa bangang ajar kalau ada anak kecik boleh letak air panas kat lantai? Air panas mestilah letak tmpt tinggi yang anak tak boleh capai. Lagipun aku mana tau die letak air kat lantai tu.. Pastu die bising2 kat aku... Last2 aku masuk bilik tutup pintu. Duduk ko sorang2 kat luar takde sape kacau.. Hahaha... Esoknye die belikan aku Aiskrim magnum gold....Tapi aku mestilah bebel balas balik baru aku boleh makan aiskrim dgn tenang... Berani ah marah aku tanpa sebab.. Sentap seminggu tau.. (Eh, aku betulkan? Dulu Kasyah kena air panas pon die punya keje..:p)


Rendang daging teringin nama dia.. Rasa macam teringin sangat nak makan rendang daging tp tak nak beli sbb selalunya tak sedap. So gigihkan diri buat sendiri... Pergh sedap giler makan dgn nasi panas.. Makan dgn lempeng pon sodap..

Gitulah untuk edisi kali ni.. In Sha Allah berjumpa di lain masa... Salam sayang dari saya, Anne. (eh, dah mcm rancangan memasak pulak)..

Daaaaaaa

p/s: Takde ps kot..kahkahkah

8 Magic Words:

Kniedaz said...

Selamat tahun baru Anne.. ^_^

Mar Mansor said...

memang sakan makan ni

adda syuhada said...

sedapnyer...

nuyui a.k.a miss YUI said...

Ahhh mencik tgk byk maknn. Haha

lieyalatif said...

anne oiiiii..ni kejam punye entry tau tak....kebetulan lieya bukak arini senin ni..dah le daku puase ni...uwaaaa...meratap hiba tgk menu satu2 heheheeh

tapi kan kari asam pedas tu menarik...mcm nak try gak.... betul tu cecah lempeng mmg sedap....

hepi new year anne...

LYAfrina said...

Selamat tahun baru anne..

Cuba buat asam pedas ayam.. serius sedap.. tp cara dia laib sikit drp asam pedas ikan tu..

wahida said...

masa aku preggy hari tu bukan main aku teringin eskem magnum gold tu wei...nasib baik dapat...hahaha..

weh mek, aku pulak teringin nak buat rendang ayam, tapi kemain malas dah ni...hadoiii...
nampak tempting giler rendang daging ko tu...

Muzai Samilan said...

anne.. aku pun tak pernah dengan kari asam..man kau dapat idea tu.. n mee rebus ko tu mmg cam mee sup..hehe aku pun baru makan smlm.. selamat tahun baru anne.. moga kita makin bahagia dan berjaya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...