Tuesday, February 17, 2015

Fast Reading Technique by Little Caliph

Assalamualaikum...

Rasanya ramai yang tahu aku hantar Kasyah ke Little Caliph sejak last year lg. So tahun ni dah masuk tahun kedua. Sepatutnya tahun lepas lagi aku dah pergi kursus teknik membaca ni tp seriusly tahun lepas aku tidak dimaklumkan oleh teacher Kasyah pasal ni. Langsung tak tahu menahu. Well Little Caliph program ni dah bagus dah tp tulah kalo teacher tak mesra parents payah betul jadinya. Ni masa awal2 aku hantar dululah. Skrg ni aku kena rajin tanya kalau tak mmg haram tak tahu pape.. Tapi aku pulak mmg spesis tak suka bertanya. Prinsip aku biar aku jadi parents yang berat mulut dari ringan mulut sbb kalau aku ringan mulut abislah korang. Banyak aku bebelkan nanti...hehe. Lagipun teacher Kasyah tu silih berganti. Baru aku nak kenal dah tukar cikgu lagi.. Ni pun awal bulan haritu baru tukar cikgu baru.. Hah lantaklah asalkan Kasyah belajar kat sekolah sudah. Lain2 aku malas nak ambik port. Pejam mata jelah walaupun ada tak puas hati here and there. Berlapang dada itu lebih baik dari asik dok fikir benda remeh temeh.

Banyak pulak bebe..hehe Berbalik pada kursus sehari ni, aku amik peluang untuk attend sbb nak faham cara Kasyah belajar. Tak kesahlah walaupun Kasyah dah boleh membaca tp yang aku nak ilmu tu. So gigihlah pagi sabtu 7hb 2 aku pergi ke KWSP Bangi. Husband hantar sbb die kena jaga anak2. Acara start pukul 9 dan habis pukul 12. Dapatlah goodies bag yang berisi air dan roti. bagus jugak sbb pagi tu mana sempat sarapan.


Overall aku puas hatilah dengan teknik ni sbb Alhamdulillah Kasyah skrg dah boleh membaca. Itupun bukan die nak tunjuk sangat kat rumah. Kalau suruh buat latihan kat rumah ikut mood die lah nak buat ke tak.. Tapi kalau dtg mood rajin die, sampai aku pulak tak terlayan..hahaha. Malam tadi die sibuk menulis nombor dari 1 sampai 30 kot. Tapi kalau mengira dah sampai 100. Bab baca pulak, die dah boleh baca suku kata tertutup. Al-Fatihah dah boleh hafal dah tp standard ah tak lancar lg. Bacaan dlm solat pun masih ada salah here and there tp itupun aku dah puas hati dah.

Lagi satu Kasyah sebenarnya suka nak ckp English tp bukan betulpun die cakap tu. Die macam mengajuk apa yang die dengar. Kadang2 aku gelihati dengar Kasyah cakap sbb aku tak faham tapi aku tahu die ckp English.. hahaha lawaklah Kasyah ni.. Mungkin jugak die cuba nak balas apa aku ckp sbb aku sendiri selalu ckp English dgn die walaupun die tak faham apa aku ckp. hehe. Macam kalau balik sekolah ptg2 die akan petik bunga dan bagi bunga tu kat aku.. Dia akan cakap macam ni "Mama, sheisohendenseuty (cakap English sokseksoksek dah mcm Yus Jambu..hahaha) Flower." Korang faham tak? Tak kan tp die kononnya nak ckp Mama I want to give you flower.. So aku akan balas " owh, Along wants to give mama Flower. Thank you Along." Hah gitulah setiap hari weh sejak dua menjak ni. Ada certain question yang aku tanya in English die dah boleh jawab so kena practise lagi.. Takpe along, mama pon belajar English kat sekolah. Atok dgn tokmak tu lagilah haraammmm tau ckp omputih.. hehehe.. yang penting kena rajin belajar.. Rajin belajar macam papa tp pandai macam mama..Eh! hehehe

Okaylah, saje nak share perkembangan Kasyah. Aku tau banyak yg die dah tau tp sbb die a very reserve person so takpelah. Asal aku tau die tau walaupun aku tak tau apa yang dia tau sudah..hhehehe..

Daaaaaaaaa...

p/s: Mood cuti dah mari tp esok kena keje lagi,,huhuhu

7 Magic Words:

SweetLikeWhat said...

dah lama teringin nak hantar anak kat little caliph ni kak anne..tapi kat teluk intan takde..sedihhh..

bagus kasyah!belajar rajin2 tau

wahida said...

bijak kasyah...rasa nak cium2 budak hensem tu masa dia ckp omputeh tu...

eima said...

wahhhhb ... thn depan anto icha kat sini la tp masalahnya .... jem la bulatan tu pagi2

nuyui a.k.a miss YUI said...

Bijak ksyah..Alhamdulillah.. nnti lama2 lg trror..

ruziyatul mona Adzibi said...

good job kasyah.. itu lah tu.. masalah jugak bila cikgu asyik bertukar.. lately Hadif susah nak pi school.. jenuh pujuk.. sampai mona call teacher haritu.. rupanya ada teacher marah hadif.. so hadif takut.. dia pon mengaku salah tertinggi suara.. tak salah nak marah.. tp tu lah ... cikgu dulu riang ria ja.. hahaha... yg remeh temeh tu telan je lah.. pn saaniah pon satu hal.. kang panjang plak aku bebel anne oi ..

as long budak2 ni ada improvement.. tak pa lah kan ..hmm

AnneRaini said...

mona: tu lah kan.. Kalau nak citer psl puan saaniah tu ade jugak nak dibebelkan ni...tp tulah telan jelah..

LYAfrina said...

Sama la mcm asya dlu... mmg dia jns pyh nk tnjuk bila kt srh.. tp bila dia duk soranng diam2.. n mood dia dtg sdri.. blh je pom..

Haha..leh byg cara kasyah nk speaking..ok la tu..sbb dia ada tnjuk minat tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...