Thursday, July 9, 2015

Biskut Suji terpaling sedap.

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah pun masuk hari ke 22 ramadan. To be exact tinggal seminggu je lagi nak raya. By next friday, in sha Allah kita semua akan menyambut hari raya. Dah siap ke persiapan korang? Aku masih ada a few little things nak beli mcm songkok husband dgn Kasyah, barang kuih utk buat kek, sini sikit sana sikit gitu utk melengkapkan senarai. Minggu ni peruntukan nak kemas rumah sbb raya sambil2 lari2 kejap gi completekan cek list items. Pastu next week tinggal kemas brg nak bawa balik beraya. Hari rabu lepas kerja terus shoot balik Segamat. Sempat kot nak berbuka kat kampung sbb aku balik pukul 4.

Okaylah, mari sambung entry kuih raya. Hari ni nak share biskut feveret jugak ni. biskut suji yang festime makan masa gi raya rumah kawan mak and rasanya biskut tu tersangatlah sedap. Tapikan bila nak buat or beli or makan kat tempat lain raya selepasnya mmg xsama rasa. Bila jumpa resepi ni dan aku cuba, yes this is it. Inilah kuih suji yang aku makan masa kecik2 dulu. Dah bertahun2 jugak buat kuih ni. Dah pun aku share resepinya dlm blog beberapa tahun lepas. Xpe hari ni aku rajin so aku share lagi.



Biskut Suji

600-800gram tepung gandum (ayak)
500gm gula icing (ayak)
500gm minyak sapi
1/2 sk serbuk vanili
1 sk soda bikarbonat (ayak)
3 biji kuning telur
ceri sebagai hiasan

Cara membuatnya
1. Kacau minyak sapi dengan gula hingga sebati.
2. Masukkan kuning telur, serbuk vanili dan sida bikarbonat. Kacau lagi.
3. Masukkan tepung dan gaul hingga adunan boleh dibentuk menjadi bulat.
4. Hiaskan dengan ceri. Bakar pada suhu 150 C selama 15 minit. Senang cerita ikut oven sendiri.

Okaylah guys.. In sha Allah petang ni aku share biskut raya ke empat aku buat. Daaaaaaaaa

3 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok t nak follow resepi akk..hihi.. thun lepas tak buat.. tahun ni mc. mcmlaaa..hahaha...

bahan kuih mahaii oiiii

Love Razila said...

Macam senang sangat je kan Anne, balik kg kang nak try lah,. TQ2

LYAfrina said...

eyhh...ada lagii...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...