Monday, August 3, 2015

Kisah raya ke 2 dan ke 3

Assalamualaikum..

Hari ni perut berangin je.. Nak buat apa pun xde mood. Dah ler pagi tadi lift rosak. Hampeh betul. X ker ketaq lutut turun tangga 12 tingkat.. walaupun rumah aku tingkat 11 tp kena turun 12 tingkat sbb tingkat 1 dgn lobi tinggi die dua tingkat rumah... huwarghhh stress ah gini.

Dahlah malas nak citer lagi pasal lift tu, moh ler terus ke cerita raya. Aku buat 2 hari punya terus. Malas dah ni. hehe. Raya kedua turn balik kampung abah. Jauh sikit dari kampung mak. Lebih kurang sejam perjalanan dari rumah. Kami gerak pukul 8 lebih sbb nak singgah kedai mamak nak sarapan. Dah kata semua makanan habis, so ke mamaklah kita. Tapi mencik ah gi mamak raya2 ni sbb servis lambat giler. dekat 40 minit tunggu roti canai. Stress hokeh. Lepas makan terus gerak. Mula2 nak singgah rumah pakcik aku kat Felda Redong tapi berselisih dgn die nak nak balik kg jugak. Jadinya sampai kampung saing dgn pakcik aku tu. Terus kami raya sekali. Total rumah kat kg abah 6 rumah. Itupun sbb 2 rumah adik abah xde. Lepas raya kat Labis (kampung abah), kami terus ke Felda Tenang utk raya lagi 4 rumah tp 2 je dpt. So raya kedua total rumah 8 rumah..

Since gambar smlm xbape jadi so sblm gerak amik gambar dulu. Tema raya kedua hitam pink. 

Sempat wefie dlm kete. 

Mak dgn anak bujang. 

Raya rumah atok sedara. Specialty die mmg pecal so dah pergi rumah atok madi ni mmg kami xlepaskan peluang  makan pecal. Sedap. 

Rumah ketiga.. Masa ni perut dah sentak dah sbb makan pecal tp aku bedal gak biskut sampan tu. Sedapnye. 

Suci cannot get duit raya. Dpt angpau, die koyakkan dan amik duit je. Sape ajar ntah. 

Eiiiii ngadeeee

Rumah ke empat. Kat tgn Suci tu ade rambutan.

Last gambar raya kedua. Pastu xde keluar henpon dah. 

Balik raya dah maghrib dah. Malam tu ingatkan ada orang nak dtg raya tp takde pulak. Bagus jugak sbb kitorang lepak giler. Mmg awal kot tido.

Raya ketiga, plan asal mmg nak gi beraya rumah kawan aku dgn rumah atok hubby. So memula mmg tunggu kawan aku dtg pastu baru gi rumah die. Tapi plan xjadi sbb rumah kena serbu lagi. Aku buat nasi lemak untuk kawan aku dgn makcik aku yg mmg dah komfem bgtau nak dtg tp tghari tu alih2 adik abah aku dgn anak2 die dgn anak2 sedara abah aku pulak dtg. settle ko nasi lemak 8 pot susu aku masak. Balik je diorang sementara kawan aku tak sampai lagi, aku masak lagi nasi lemak dgn sambal tumis.  Kawan2 aku dtg dptlah diorg makan. Lepas tu aku nak gi rumah kawan aku yg dok sefelda je dgn aku, makcik aku pulak sampai. Tinggalkan diorg kejap pergi raya. Tunggu makcik aku balik sbb kan nak ke rumah kawan aku dgn atok hubby tp makcik aku balik dkt pukul 6 ptg. Tak jadi terus nak gi raya.

Malam tu sempat gi rumah jiran belakang rumah. Itupun kejap jek sbb anak2 pak ngah pulak dtg. Gitulah raya ketiga. Pack rumah. Kerja aku kat rumah mak aku tu mmg masak jelah.  Masak aku..hahaha.

Daaaaaaa....

9 Magic Words:

Nieyl said...

Singgah petang di sini =)

eima said...

meriah sampai 6 buah rumah korg beraya .....


jap semalam aku rasa mcm nampak laki ko .... ptt le rasa mcm kenai je .... dok recall kat mana aku nampak ek .... rasanye darussalam p15 ke ....lupaaa

AnneRaini said...

eima: smlm xde pegi darul salam tp kalo sabtu pagi adelah.

nur anis said...

wahh..raya sakan tu..

ct cheery said...

Singgah subuh sini..gigih raya haha..kalo cheery mls dah singgah banyak tempat dlm 1 day..pemalas serah Kat aku hahaha

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah2 comel2 belaka..

lieyalatif said...

lif rosak...umang aiii..tingkat 12??...aku penah rase mase dok kuarters appartment dulu...tapi tingkat 2 jek laaa....masih berstamina turun naik kakkkakaka

LYAfrina said...

still sedondon..
next year nk kena buat camni jugak la.. beli kain sama dgn asya, bru leh sedondon kan

mrs adam said...

alahai sekejap je anak ke2 anne dah jadi anak dara.bole tmbh lg ni.haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...