Tuesday, February 23, 2016

Masak-masak makan-makan #15

Assalamualaikum...

Tenggelam timbul mak buyung ni.. Kejap ada kejap takde. Kejap rajin kejap malas.. eh silap kejap rajin asik malas.. hehehe. Hari ni dok belek2 blod ni rasa mcm sedih pulak. sedih sbb sendu dah.. hahaha. So scroll2 gambar dlm henpon, ada gamba makanan. pon boleh jadikan modal ye dak? Dua tiga menjak sejak Kasyah dah sekolah ni mmg most of the day aku masak. Yelah tengahari husband akan amik Kasyah balik dari sekolah and then balik rumah untuk makan dan mandi sblm gi KAFA. So kenalah ada lauk nak makan tghari. Makanya setiap hari balik keje aku akan masak sekali untuk makan tghari esoknya. Walaupun badan dah membadak tp demi kelangsungan hidup di kota (eh!) aku gagahkan diri jua..Lepas masak mesti baring sbb kaki sakit..hehe. Tapi takler hari2 amik gambar sbb masaknya sama je pun mcm orang lain. Moh ler tgk.

Sambal daging. Lama dah ni. Tahun lepas rasanya. Masak kat kampung. 

Ni pun ujung thn lepas masa anak2 cuti sekolah. Teringin beno nak makan mee kari kat Orchard IOI City Mall. Tapi nape macam dah lain ek?

Buah delima untuk mak buyung. Sebiji RM7.. Tapi series merah isi die. Kasyah suka giler. 

Char Kue Tiow Mali's. Lama giler kot tak makan. Lebih 5-6 thn rasanya. Ni pun kebetulan aku ada Education Fair kat KLCC. Balik tu husband amik die ajak jalan2. Pergilah ke Tasik Titiwangsa mengimbau kenangan. Dah alang2 kat area sana, teruslah ke Mali's. Saja2 suka2 nak pergi mmg tak ah sbb jauh kot. 

AEON Big akan ada pasar ahad setiap minggu pukul 10 sampai 2 ptg. So adalah brg basah yg dipromosikan. Udang harimau ni tak sampai RM30 sekilo. Haruslah rembat.  Buat masak lemak cili api. Sedap woooo...

Cuti CNY. Entah saka rajin mana masuk dlm badan, gigih aku buat biskut dahlia.. Buat sorang2 pulak tu. Tapi buat kat kampung ah sbb oven aku mmg ade kat kampung. Dapatlah 3 tray. 1 tray Kasyah habiskan on the spot.. huhuhu nangis... Oh ya, selain biskut ni, aku baking 2 ketul brownies jugak... Perghhh sedapnya. 

Bawal sambal bertomato.... Ermm yum yum yum je. kunyah2 barulah putih...Eh!

Sup tulang sedap. Dulu dah pernah buat sekali. Lepas tu teringin lagi nak makan. Belilah tulang sekilo. Ah sedapnya.. Makan pulak dgn sambal kicap...Nangis tepi meja sbb sedap sgt. 

Ayam masal bali viral. Dulu dlm 5 thn lepas pernah buat dah tp masa tu tak viral. Kali ni dah viral buat lagi.. hehe. 

Itu jelah yang ada. Jadilahkan asalkan ade jugak berupdate blog aku ni...

p/s: 34 minggu. perasan hari sabtu haritu perut dah turun sikit.. Adui nebes.. hehe

15 Magic Words:

nuyui a.k.a miss YUI said...

ahh mencik entry ni!!

eima said...

mood memasak dah dtg balik ye .... berape bulan dah ni wei

Sheila Adziz said...

cool sis... byk zikir byk baca al Quran jgn nebes sgt sis... mak ai suka tgk buah delima tu merahnya....

Zee Suhaini said...

pernah sekali makan kat orchad ioi city mall tu..tak sedap la anne..
mahalnya delima..pasar malam kat sini jual 3biji 5 hengget jerk..tetiap rabu..

due dah tak lama tu..kejap jer skang pejam celik pejam celik dah sampai masa..

AnneRaini said...

yui: akak up entry tp yui benci? ah sedih ah gini... :p

AnneRaini said...

eima: dah 8 bulan dah weii.. sebulan lebih je lg ni..

AnneRaini said...

sheila: nebes tu standard...nak kuarkn seketul makhluk kot. hehehe

AnneRaini said...

zee: sy mkn mee kari je pun kat situ. sblm ni mkn mmg sedap. pastu kali ni mcm kurang sikit.. baru 2 kali je pun perginya. hehe

lieyalatif said...

rajin ko masak2 hah....esok2 baby dlm perut rajin ni aku rase .... eheheheheheeh....aku kalo peknen kuat membuta....tapi bab suke melawa menjadi2 hahaahahaha.....

sedap2 menu ko wey....dlm byk2 tu sup tulang laa aku tak penah masak...aku takde presure cooker....tak ade daya aku nak rebus lama2 atas dapur gas weyyy huhuhuhu

Akak Kembang said...

rajin buat biskut...hehehehe...syok2...

Salam Kenal dr Akak Kembang

adarnadzmie said...

x aci tau tayang menu sedap2 ni... perut lapaq balik walaupun dah telan nasi lemak rm1.30 tadi...huhuuuu....

mak buyung sihat ke???....

mun said...

wahhh dah tgh sarat dah nie ehh...

Qhaifa Nur said...

Dh x lama tuh mmg nebes..brtambah lg ahli baru...tahniah
Sedap2 smuanya...

LYAfrina said...

sedap2 belaka

Nabila Syifa said...

sy suka makannnnnn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...