Wednesday, June 8, 2016

Kronologi kelahiran Kasyah Rayyan Raimi


Assalamualaikum…

Selamat berpuasa semua.. Alhamdulillah dah pun masuk hari ketiga berpuasa. Minggu ni mmg aku tak masak sbb tinggal berdua je dgn husband lagipun hari ni husband nk pergi Sarawak untuk meeting. Jumaat baru die balik so aku akan berbuka apa yang ada je. Rotipun boleh. Xde hal lah. Dah jadi mak2 ni dah tak kesah dah pasal buka. Asal makan je boleh. Xmacam zaman bujang muda2 dulu, berbuka je mesti nak kena penuh meja.. hehehe…

Tajuk macam nak citer pasal bersalin Rayyan  tapi mcm biasa mesti melalut dulu.. hehehe.

Aku punya due date sebenarnya 4 April tapi masuk minggu ke38 tu mmg aku dah standby dah sbb masa Kasyah aku bersalin minggu ke 38. Kebetulan 23hb mac aku dpt berita sedih lagi menyakitkan hati sampai nangis2lah aku ni (malas nak citer pasal opis sebenarnya). Mood pon merundum sampai stresslah memikirkannya. Jadinya 24hb tu aku ada cek up. Patutnya aku amik halfday je tp sbb kes kat opis tu buat aku malas nk gi keje so aku decide cuti je terus. Lagipun aku terperasan yang kadang2 perut aku ni macam sakit sikit. Risau pulak nak drive gi keje.

Malam tu aku terjaga pukul 2.30 pagi sbb rasa contraction. So aku decide xnak tido sbb nak kira contraction aku selang bape minit. Sampailah pukul 7 pagi aku bagitau husband contraction dalam 10 minit gitu so mohler ke sepital. Yang bestnya on the way nk gi sepital tu harraamm xde contraction weh. Elok je takde sakit perut pon. So bila sampai hospital pukul 8 pagi teruslah buat ctg.. lepas 20minit tau baru ade tanda contraction kat ctg tu.. hahaha.. then bila doctor dtg cek jalan die kata dah 3 cm. Since aku ni bukan risiko tinggi nak bersalin so doctor soh hantar ke Pusat Bersalin Berisiko Rendah (PBBR) kat Presint 8. So melangutlah aku tunggu ambulans sampai. Masa ni contraction dlm 10-15 minit sekali. Tapi contraction yg tak kuatpun. Kata baru 3cm. Ambulans datang dekat kul 10. Sampai kat PBBR tu aku terus masuk wad. Nurse cakap kalau dah sakit panggil die. So akupun lepak dalam bilik tu. Husband pulak pergi cari barang sambil lepak mamak makan roti canai. Hampehkan, boleh lagi melepak. Bukan nak teman aku. Hahaha.

Dalam pukul 10 lebih tu aku dah rasa contraction makin sakit. Tapi kalo ikut skala aku, aku bagi tahap 5 je. 2 kali kot aku rasa contraction tu so aku panggillah nurse. Nurse datang cek perut nak rasa contraction so bila die kira2 die tgk contraction dalam 10 minit. Terus die panggil doctor. Datanglah doctor lelaki nak cek jalan… Huhuhu. Sekali die cek dah 8cm ko… Terkejut memasing sbb patutnya kalo dah 8cm  aku dah berguling dah kot.. hehe. Pastu diorang terus hantar aku pergi labour room. Siap pesan, tahan dulu tau sampai labour room.. hahaha. So pergilah kat labour room. Dengan prosedur bersalin bagai, siap diorang berak dan kencingkan aku dulu, pukul 11.27 pagi si comel Rayyan pon keluar.  Masa nak pergi labour room sempat aku roger husband soh dtg and buat pertama kalinya die dpt tgk aku bersalin.. Nurse kat PBBR tu siap puji aku cool je nak bersalin. Relax je dengan muka bersiap macam nak gi jalan pastu takde sakit beria2 sgt. Sekali teran air ketuban pecah, pastu kali kedua teran, baby keluar. Alhamdulillah kali ni pun senang je process bersalin aku. Luka pun sikit je. Jahit tak banyak. Memang syukur sgt. Cuma rasa letih lepas bersalin tu mcm baru lepas bersenam. Since aku bersalin waktu diorang nak bagi makan so lepas jahit diorang provide nasi. Beria aku makan sampai habis nasi tu.. hahaha lapar weh. Dah makan baru rasa bertenaga sikit.

Jadinya aku bersalin 25hb March pukul 11.27 pagi hari jumaat. Berat baby 2.96kg. Lepas bersalin husband pergi solat jumaat and aku stay kat labour room. Pukul 3 baru masuk wad.  Ptg tu husband aku dtg bawa mak dgn anak2 aku. Kasyah dgn Suci teruja tgk adik baru. Tapi Suci mmg tahap mengada takleh blah.. Terkejut kot dah ada pesaing.. hehe.

Stay 1 malam kat wad and esoknya pukul 10 pagi aku dah discaj. Alhamdulillah selamat semuanya..

Rayyan selepas 1 jam..

Rayyan 21jam..

Baru lepas mandi sambil tgk mama..


Tapi ada pulak dugaan lain.. yang tu kalo rajin aku cerita ye…

Hari ni Kasyah Rayyan Raimi dah berusia 76 hari dan mamanya masih struggle nak kuruskan badan.. huhuhu nangis..


p/s: Akhirnya siap gak entry ni.. hahaha

9 Magic Words:

Qhaifa Nur said...

comelnya baby...
gerammmm...
sunyinya rumah tanpa ank2...

alhamdulillah, telah selamat bersalin tanpa sebarang masalah...

adarnadzmie said...

salam ramadan al mubarak dr akak sekeluarga

Alhamdulillah mudah nya ko bersalin dik... cepat...

tup2 keluar rayyan yg encem nih...


Zee Suhaini said...

alhamdulillah..smooth jer perjalanan rayyan..
tengok baby kecik ni teringin nak..haishh

eima said...

alhamdulillah mudahnye ....
sronok rasanye .... nak baby juga

Miss Kirokuza said...

alolo encem nye rayyan...muke mcm suci la hehehhehe
rezeki ko kan anne senang bersalin Alhamdulillah :)

Fai Nardir said...

alhamdulillah dipermudahkan akk utk bersalin. fai suka baca pengalaman ibu2 bersalin ni. seronok...

benda yg fai paling takut sekali nak hadap sakit bersalin ni la. fai bersalin 13 April hari tu. alhamdulillah semuanya dipermudahkan...

wahida said...

Alhamdulillah...Allah mudahkan urusan ko bersalin...mudah sangat...heppi for u...comel lak tu anak ko ni..gerammmmm...rasa nak cium...

nnt share la apa yg jadik kat ofis ko tu sampai buat ko nangis...meh aku carik sampai dapat sapa yg buat kawan aku nangis sampai mcm ni sekali...grrrrrr...

Raihanah Ahmad said...

tahniah sis. comel baby

LYAfrina said...

sykur.dpermudahkan semuanya..
y penting smuanya selamat..alhamdulillah

hehe..slow2 turunkan berat badan tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...