Friday, October 28, 2016

Lebih baik diam..

Assalamualaikum...

Hari ni aku terasa macam nak buat luahan hati sikit. Alah bukan ada benda jadi pun tapi saje je nak share pendapat. Kan sekarang ni zaman keyboard warrior. Sana sini orang sibuk nak jadi hero. Komen orang ikut suka hati. Macam diri tu perfect sangat.

Aku menyampah ah dengan netizen2 yang bajet good good ni. Semua yang orang share die nak komen. Kalo komen baik2 takpe jugak. Ini asyik nak menghentam je. Contoh macam kalau artis tu share gambar kat instagram. Artis tu freehair so mesti ada netizen yang akan komen "bila nak tutup aurat?" Eh, hello, sukati dielah nak pakai tudung ke nak free hair ke. Bukan kacau ko ke. Kalo tak puas hati cer private message je cakap die lebih cantik bertudung. Takpun kalo orang share gambar die pakaikan anak die baju mahal, nanti adlaah yg komen nak menunjuk. eh banyaklah contoh. Memang spesis tangan gatal tak boleh tgk orang senang. Agaknya orang yang suka komen menghentam ni hidup die tak sempurna agaknya kalo xdpt cakap buruk pasal orang. Hati tu busuk sgt kenapa?

Cuba amik konsep, kalau kau takde benda baik nak tulis, jangan tulis. Diam je. Macam aku. Aku tak pernah komen pape kat page sesiapa pun. Kalo pun aku menyampah, aku buat donno jelah. Takkanlah aku nak sibuk2 komen bgtau eii tak lawapun. Eh die bukan kawan2 aku, aku nak komen mcm tu. Kalo kawanpun aku takkan komen gitulah. Aku biar je walaupun aku rasa tak lawa benda yang die share tu. Sebab tu aku jarang komen kat fb ke insta ke. Biarlah orang nak kata aku sombong ke kedekut like ke takpe. Yang penting aku tak sakitkan hati sesiapa. Mana2 yang aku tak suka tgk tu aku scroll je. Kalo aku dah menyampah sgt, aku hide je.. senang citer. Bukan takde kengkawan fb aku yang aku menyampah tp biar jelah. Bukan aku benci kat dia cuma aku menyampah dekat status die. Dah tu je so tak payah kot aku nak buat musuh. Ignore jelah. Tak menjejaskan hidup akupun kalo aku ignore dia. Kadang2 aku sengih jelah kalo tgk status die yang ajet2 cute ke, kaya ke, happy ke bahagia walaupoonnn....

So korang yang suka sgt jadi keyboard warrior ni, rentikanlah. Tak memberi faedah pun. Biarlah orang yang nak share tu share pape pun. Kalo ko tak suka, ko abaikan. Ko unfriend ke unfollow ke. Tak payah sampai muka anak die tak lawa pun ko dengki. Kalo menyampah sgt smpikan gigil2 tgn sbb nak jugak suarakan kemenyampahan ko tu, ko citer jelah dgn kawan2 ko. Xyah nak komen bembukan kat status org ke page org ke apa ke. Citer je dgn laki ko, mak ko, adik ko, bff ko ckp ko menyampah dgn si polan tu.. dah senang. Kadang2 aku tgk yg suka komen mcm bgs ni pun takler bgs mana. Muka pon tak bape siap. Sendiri tak sempurna, pandai nak ajar orang.. poodahh.

Aku ni nampak mcm marah sgtkan. Bukan marah tp geram setiap kali baca komen org.. Kalo family aku, aku cili je mulut die. huhuhu. Kalo hidup ko tak tenang jgn tanya kenapa.. huhu..

Daaaaa

p/s: eh akak ipor hantu akupun kalo up status bajet alim aje.. Padahal silaturrahim dgn family sendiri nan hadooo.. Sila jgn percaya status kat fb. Tak menggambarkan peribadi pon... Aku TAHU sangat.

5 Magic Words:

mrs adam said...

sokong ape yg awak ckp ni anne.rajin awak taip pjg2 kan.saya ni mls taip,klu xsuka tu laki je la tukang dgr aku bebel.hahaha
tp mmg betul klu x suka hide,or unfollow je
betul jugak status fb tidak menggambarkan hidup sebenar

nini said...

Yezzaaaa silent is better.....sy sendiri pon pernah silent je bila marah ...haha..best rupanta mute ni...hehehe

Atie Yusof said...

Ni dah macam marah ni Anne.. hahaha.. tapi setuju lah dgn anne... klu tak suka sy akan diam ja..klu status2 negative ni mmmg sy ignore ja...klu paling tak suka pun sbb status byk unsur negatif sy unfriend terus.. hahaha...drpd tambah dosa, baik kta jadi pemerhati ja..

wahida said...

betul tu...kadang memang meluattttt..tapi dah itu page dia kan..blog dia kan...lantak la situ..tak yah nak komen negative mcm psiko sangat...hahaha...

LYAfrina said...

Betul tu..klo lya plok setakat mbaca..klo ade apa2 rsa..just skadar terlepas dlm hati..xdelah nk tglkan komen..tkut krn komen kt xpsl mbawa saham x baik kt akhirat nanti kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...